1015
Smart Cities

Κορυφαίες έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη

Κορυφαίες έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη
Ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός έχει αυξηθεί από 751 εκατομμύρια το 1950 σε 4,2 δισεκατομμύρια το 2018 και προβλέπεται από τον ΟΗΕ να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια έως το 2050 - το 68 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι έξυπνες πόλεις μπορούν να προσφέρουν τρόπους αντιμετώπισης των δημογραφικών αλλαγών μέσω της χρήσης τεχνολογίας και δεδομένων, και πολλές από τις πιο ελπιδοφόρες βρίσκονται στην Ευρώπη. Αυτές είναι οι πιο έξυπνες πόλεις στην Ευρώπη.

Λονδίνο

Το Λονδίνο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, κερδίζοντας επαίνους για την πρωτοπορία των ανοιχτών δεδομένων και την υποστήριξη ψηφιακών επιχειρήσεων. Το 2016, ο δήμαρχος παρουσίασε το Smart London 2.0, μια νέα στρατηγική έξυπνης πόλης που επικεντρώνεται στην ψηφιακή ένταξη. Στη συνέχεια, το 2019, η City of London Corporation ξεκίνησε την πρωτοβουλία Smart IoT, όπου ο φωτισμός δρόμων με δυνατότητα IoT αναπτύσσεται σε όλη την πρωτεύουσα.

Δουβλίνο

Η στρατηγική για την έξυπνη πόλη του Δουβλίνου βασίζεται σε ανοιχτά δεδομένα και καθιστά τη μητροπολιτική περιοχή πεδίο δοκιμής για νέες αστικές λύσεις.

Ένα από αυτά τα έργα είναι μια συνεργασία μεταξύ της DCC, της Intel και του ερευνητικού κέντρου Connect για να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων μελλοντικών πλημμυρών χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε βασικές περιοχές σε όλο το Δουβλίνο. Μέχρι στιγμής, μια σειρά από αισθητήρες βροχόπτωσης και στάθμης ποταμών έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, χρησιμοποιώντας σύνδεση κινητής τηλεφωνίας

Άλλα έργα επικεντρώνονται στο smart government, την κινητικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επίσης επιφέρει ορισμένες βελτιώσεις στις υποδομές ως αποτέλεσμα της διατήρησης της ασφάλειας των κατοίκων και των τουριστών. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου έπρεπε να λάβει γρήγορες αποφάσεις για να δημιουργήσει νέους τρόπους κοινωνικών υπηρεσιών μετά την πανδημία, υλοποιώντας ένα σχέδιο μετακινήσεων με επίκεντρο το περπάτημα και την ποδηλασία να εφαρμόζεται ως αποτέλεσμα των περιορισμένων δημόσιων συγκοινωνιών.

Ελσίνκι

Το Ελσίνκι βρίσκεται ψηλά στη λίστα των πιο έξυπνων πόλεων της Ευρώπης, χάρη στην εστίασή του στις ανάγκες των πολιτών, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τις διαφανείς πολιτικές και την ανταλλαγή μαθημάτων με τις άλλες πέντε φινλανδικές πόλεις στην ανοιχτή πλατφόρμα καινοτομίας «The Six City Strategy». Η φινλανδική πρωτεύουσα έχει δημιουργήσει μια έξυπνη συνοικία καινοτομίας που ονομάζεται Kalasatama, η οποία στοχεύει να εξοικονομεί μία ώρα από το χρόνο κάθε πολίτη κάθε μέρα μέσω έξυπνων υπηρεσιών που σχετίζονται με την κυκλοφορία. Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε περισσότερα από 25 καινοτόμα έργα υποδομής, κτιρίων και πειραματισμών.

Άλλες πρωτοβουλίες προέρχονται από το Smart & Clean Helsinki Metropolitan, ένα ίδρυμα που προσφέρει έξυπνες και καθαρές λύσεις στη μητροπολιτική περιοχή, το Forum Virium Helsinki, το οποίο συνεργάζεται με κατοίκους και διαιτολόγους για την πιλοτική εφαρμογή μιας κινητής πλατφόρμας, και έναν δήμαρχο με γνώσεις τεχνολογίας, που φιλοξενεί ζωντανά διαδικτυακές μεταδόσεις των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη έχει επενδύσει πολλά στην υποδομή Wi-Fi και στο Internet of Things για να γίνει μια από τις πιο συνδεδεμένες πόλεις στον κόσμο. Η επένδυση έχει ήδη εξοικονομήσει την πόλη περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια σε νερό, έχει δημιουργήσει 50 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τα έσοδα στάθμευσης και δημιούργησε 47.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Cisco προβλέπει ότι θα αποφέρει σωρευτικό οικονομικό όφελος 970 εκατομμυρίων δολαρίων (765 εκατομμύρια £) έως το 2026. Ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα ήταν η εκτεταμένη εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων LED που εξοικονομούν ενέργεια φωτίζοντας μόνο όταν οι αισθητήρες ανιχνεύουν κίνηση και επίσης καταγράφουν το περιβάλλον δεδομένα που βοηθούν στην ενημέρωση των αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η καταλανική πρωτεύουσα φιλοξενεί επίσης το Παγκόσμιο Συνέδριο Smart Cities Expo, την κορυφαία παγκόσμια εκδήλωση για τις έξυπνες πόλεις.