7
Τεχνολογία

Κόλπα στα Windows για… ψαγμένους

Κόλπα στα Windows για… ψαγμένους
Εγκατάστησε τα PowerToys και κάνε πράγματα στα Windows που δεν μπορείς να κάνεις κανονικά. Τα σούπερ εργαλεία της Microsoft επιστρέφουν.

Για τους παλιούς των Windows, δηλαδή όσους ήταν εκεί το μακρινό 1995, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη σοβαρή έκδοση των Windows ως αυτόνομο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές καθημερινής χρήσης, το όνομα PowerToys φέρνει στο μυαλό γλυκές αναμνήσεις. Αν δεν σου λέει κάτι, τα PowerToys ήταν μια συλλογή από εργαλεία, η οποία ήταν επίσημη δημιουργία της Microsoft – αν και δεν είχαν υποστήριξη επισήμως – και ο σκοπός των εργαλείων αυτών ήταν η βελτίωση κάποιων λειτουργιών των Windows 95 ή η μεγαλύτερη δυνατότητα παραμετροποίησής τους. Για παράδειγμα, υπήρχε το CabView που επέτρεπε το άνοιγμα συμπιεσμένων αρχείων με επέκταση .CAB, τα οποία χρησιμοποιούσε η Microsoft στα CD και τις δισκέττες εγκατάστασης των Windows, ή το CDAutoPlay το οποίο επέτρεπε το αυτόματο παίξιμο CD, όταν τα έβαζες στο drive. Μακράν το πιο χρήσιμο προγραμματίδιο των PowerToys, όμως, ήταν το TweakUI, το οποίο έμπαινε ως έξτρα επιλογή στο Control Panel και το οποίο επέτρεπε τη ρύθμιση πτυχών του περιβάλλοντος των Windows 95 σε τεράστιο βαθμό. Για παράδειγμα, μπορούσες να αλλάξεις τα drives που εμφανίζονταν στο My Computer, να αλλάξεις την τοποθεσία φακέλων συστήματος, όπως του Desktop, να αλλάξεις το μικρό εικονίδιο-βελάκι που εμφανιζόταν στα shortcuts πάνω από το εικονίδιο του εκάστοτε αρχείου ή προγράμματος, να αλλάξεις τη συμπεριφορά του ποντικιού, τη συμπεριφορά των ίδιων των Windows κατά το boot και πολλά ακόμη.

Από τότε έχουν περάσει… αιώνες σε μονάδες μέτρησης της πληροφορικής. Μετά από λαϊκή απαίτηση, όμως, τα PowerToys επιστρέφουν για τα Windows 10!

Σαφώς δεν πρόκειται για τα ίδια PowerToys· ούτως ή άλλως οι εποχές και ο τρόπος χρήσης των υπολογιστών έχει αλλάξει άρδην. Η Microsoft όμως φαίνεται να κατανοεί πως οι χρήστες απαιτούν περισσότερη λειτουργικότητα και μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν.

Αυτή τη φορά μάλιστα, τα PowerToys έρχονται με ένα επιπλέον bonus: ο κώδικας των PowerToys είναι ανοιχτός και διαθέσιμος σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω του GitHub. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι το ότι, μιας και είναι επίσημες δημιουργίες (κατά βάσιν) των ίδιων των προγραμματιστών της Microsoft, όσοι θέλουν (και μπορούν) να ανοίξουν τα αρχεία του κώδικα, μπορούν να μάθουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τις εσωτερικές λειτουργίες των Windows, αλλά και να διορθώσουν τυχόν προβλήματα και bugs ή να προσθέσουν λειτουργίες – προφανώς μετά την έγκριση των υπευθύνων.

Για την ώρα, τα PowerToys είναι τρία (αρχικά ήταν μόνο δύο): το Shortcut Guide, το FancyZones και το PowerRename. Η Microsoft έχει ανοίξει ένα forum συζήτησης στο GitHub, βέβαια, όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να αναφέρει κάποιο bug ή ακόμη και να προτείνει κάποια λειτουργία ή κάποιο νέο Power Toy που θα ήθελε να υπάρχει. Μια σύντομη ματιά δείχνει πως μεγάλη πέραση έχει ένα γενικό εργαλείο ελέγχου όλων των shortcuts του πληκτρολογίου, ενώ δε λείπουν και πιο… εξωτικές επιθυμίες.

Shortcut Guide

Απλά κρατάς πατημένο το πλήκτρο Windows και εμφανίζεται ένα overlay στην οθόνη με τα πιο χρήσιμα shortcuts του πληκτρολογίου που είναι ενεργά εκείνη τη στιγμή.

FancyZones

Εδώ έχουμε ένα εργαλείο που θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για κάποιους. Το FancyZones είναι ένας τροχονόμος του desktop, ο οποίος επιτρέπει να χωρίσεις την οθόνη σε ζώνες και να βάλεις πολλά προγράμματα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Σέρνοντας ένα παράθυρο οποιουδήποτε προγράμματος μέσα σε μια ζώνη, το παράθυρο θα αλλάξει σχήμα και μέγεθος για να χωρέσει μέσα σε αυτήν. Την πρώτη φορά που θα ανοίξεις το FancyZones, θα σου προτείνει μερικές στάνταρ διατάξεις, αλλά μπορείς να δημιουργήσεις και δικές σου.

PowerRename

Ίσως το πιο χρήσιμο powertoy μέχρις στιγμής. Αν έχει χρειαστεί να μετονομάσεις πολλά αρχεία μαζί, τότε καταλαβαίνεις τι κάνει το PowerRename. Αν το κάνεις συχνά, μπορεί να γίνει υπερ-πολύτιμο. Επιτρέπει να αλλάξεις όνομα σε αρχεία, να βάλεις πρόθεμα ή να αριθμήσεις αυτομάτως μια σειρά αρχεία, κρατώντας το αρχικό file name ή και όχι.

Και βέβαια, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της Microsoft, τα PowerToys έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλο ενθουσιασμό σε developers και χρήστες, και περιμένουμε να δούμε ακόμη περισσότερα χρήσιμα PowerToys στο εγγύς μέλλον!