6
Πολιτισμός

Μάθε για την ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής

Μάθε για την ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής
Η πλατφόρμα Google Arts & Culture είναι πάνω κάτω γνωστή από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που επιτρέπει στον καθένα να επισκεφτεί εικονικά. Η νέα προσθήκη αφορά την ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής. Μπορείς όχι μόνο να ενημερωθείς, αλλά να παίξεις μερικά από τα πιο εμβληματικά ηλεκτρονικά όργανα και να γίνεις Jarre στη θέση του Jarre.

Η ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής είναι σχετικά πρόσφατη, αλλά σίγουρα ό,τι της λείπει σε… βάθος ιστορίας, άλλο τόσο έχει σε… πλάτος! Η μουσική ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τις τελευταίες τεχνολογικές ανακαλύψεις και τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, ακόμη και προτού αυτά κατανοηθούν πλήρως, ώστε να προσθέσει ήχους στο ρεπερτόριο των καλλιτεχνών. Αυτή την τελευταία πρόταση μπορείτε να τη δείτε και εντελώς ανάποδα: οι καλλιτέχνες ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα ώστε να προσθέσουν ήχους στο ρεπερτόριο της μουσικής (τους). Τα τελευταία 100 (περίπου) χρόνια, όμως, με την άφιξη του ηλεκτρισμού και, πιο προσφάτως, των μικροτσίπ και των ψηφιακών κυκλωμάτων, η μουσική άλλαξε περισσότερο απ’ όσο είχε αλλάξει τα προηγούμενα 1000!

Η Google με το έκθεμα (ναι, έτσι το ονομάζει) με τίτλο Music, Makers & Machines εστιάζει στην ηλεκτρονική μουσική και την ιστορία της, τους εφευρέτες, τους καλλιτέχνες, τους ήχους αλλά και την τεχνολογία πίσω από τη μουσική αυτή. Οι υπεύθυνοι του εκθέματος έχουν συνεργαστεί με 50 και πλέον διεθνείς οργανισμούς, με δισκογραφικές εταιρείες, με αναγνωρισμένα φεστιβάλ αλλά και με ειδικούς της μουσικής βιομηχανίας. Όλοι αυτοί συνεργάστηκαν έτσι ώστε να αποτυπώσουν τον ρόλο που έπαιξε η ηλεκτρονική μουσική στον πολιτισμό.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται 250 εκθέσεις, μια τεράστια συλλογή από φωτογραφίες, βίντεο και πανοράματα 360° αλλά και αντικείμενα σκαναρισμένα στις τρεις διαστάσεις, μεταξύ των οποίων και θρυλικά synthesizers τα οποία άφησαν ιστορία.

Το μουσείο σου επιτρέπει μέχρι και να συνδέσεις μηχανήματα σε ένα εικονικό περιβάλλον και να συνθέσεις τη δική σου μουσική, μέσω συστήματος Augmented Reality! Εκεί μπορείς να χρησιμοποιήσεις synthesizers όπως το Roland CR-78 ή το Akai S900, αν θέλεις να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στα ίχνη που άφησαν γίγαντες του χώρου της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως ο Jean Michelle Jarre!