8
Ψυχαγωγία

Μάθε μουσική με την τεχνολογία

Μάθε μουσική με την τεχνολογία
Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα apps, sites και κανάλια στο YouTube για να σε βοηθήσουν να μάθεις μουσική.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος, κάποια στιγμή στη ζωή του, να μην ονειρεύτηκε να μπορεί να παίζει κάποιο μουσικό όργανο. Βέβαια, όλοι βλέπαμε τον Slash επί σκηνής, με το ημίψηλό του καπέλο και τα Rayban Aviators, να πιάνει την κιθάρα και να μαγεύει τα πλήθη με επικά riffs και ιδιοφυή σόλο. Ποιος δεν θα ήθελε να ήταν στη θέση του; Βέβαια, αυτό που κανένας δεν συνυπολογίζει είναι το πόσες ατελείωτες ώρες είχε περάσει ο Slash παίρνοντας τ’ αυτιά των γονιών του και των γειτόνων του, όταν ακόμη μάθαινε. Κανένας εκτός απ’ όσους έχουν προσπαθήσει να μάθουν κιθάρα ή κάποιο άλλο μουσικό όργανο. Τότε καταλαβαίνεις πως, όσο απλό κι αν φαίνεται όταν το κάνει κάποιος άλλος, άλλο τόσο πανδύσκολο είναι όταν πρέπει να το κάνεις εσύ!

Βέβαια, η μουσική εκπαίδευση έχει εκσυγχρονιστεί. Δεν γνωρίζουμε αν τα ωδεία συνεχίζουν τις κλασσικές μεθόδους εκμάθησης – έχουν περάσει δεκαετίες από την εποχή που ο γράφων πέρναγε ώρες σε κρύες αίθουσες παρέα με μετρονόμους και υποπόδια – αλλά στην εποχή του Internet, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μάθεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο, ειδικά αν ο στόχος σου δεν είναι η Σκάλα του Μιλάνου. Προφανώς μιλάμε για apps ή και web applications, μέσω των οποίων μπορείς να μάθεις πραγματικά το οτιδήποτε!

Fender Play

Η εταιρεία που έχει ταυτιστεί με τη λέξη κιθάρα περισσότερο από κάθε άλλη, έχει και πλατφόρμα εκμάθησης, επί πληρωμή. Μπορείς να μάθεις ακουστική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο ή και… γιουκαλίλι (αλλά όχι μπάντζο)! Μπορείς και να επιλέξεις είδος μουσικής, ενώ η εκμάθηση γίνεται τόσο μέσω βίντεο, τα οποία είναι καλοφτιαγμένα και επαγγελματικά, όσο και μέσω ασκήσεων – παιχνιδιών στο app. Δεν είναι δωρεάν, αλλά με 10 δολάρια το μήνα, μπορείς να γίνεις κι εσύ… Slash!

Yousician

Το app χρησιμοποιεί το μικρόφωνο στο smartphone ή στον υπολογιστή σου και ελέγχει αν παίζεις σωστά! Έχει μαθήματα ειδικά για κιθάρα, πιάνο, μπάσο, γιουκαλίλι (ρε μανία με το γιουκαλίλι) και φωνητικά, αν θεωρείς πως είσαι η νέα Μαρία Κάλλας, ενώ έχει και φωτεινό interface και μοιάζει με video game. Με άλλα λόγια, μαθαίνεις το όργανο που θες και νιώθεις σαν να παίζεις… Guitar Hero!

Uberchord

Όπως ίσως καταλαβαίνεις από το όνομα, εδώ πρόκειται για ένα app (για iOS) το οποίο θέλει να σε μετατρέψει όντως σε… Slash. Θα σου μάθει ακόρντα, ολόκληρα κομμάτια, αλλά έχει και σειρές για να σου μάθει συγκεκριμένα skills. Μπορείς να συνδέσεις την ηλεκτρική σου κιθάρα μέσω adapter στο smartphone ή να σε ακούει να παίζεις από το μικρόφωνο. Έχει δωρεάν έκδοση, αλλά Slash γίνεσαι μόνο από τη full επί πληρωμή έκδοση.

Vanido

Εδώ έχουμε app ειδικά για όσους δεν θέλουν να δονούν τις χορδές μιας κιθάρας, αλλά τις… φωνητικές. Με άλλα λόγια, να γίνουν τραγουδιστές. Έχει ασκήσεις για να βελτιώσεις τη φωνή σου, ενώ σε ακούει από το μικρόφωνο και σε βαθμολογεί. Θα δεις βελτίωση στις φωνητικές σου χορδές, αρκεί να σταματήσεις να ντρέπεσαι και να εξασκηθείς!

Εκτός από τα apps για ασκήσεις και εκμάθηση, καλό θα είναι να κατεβάσεις και ένα app για να έχεις την κιθάρα σου κουρδισμένη. Το Guitar Tuna είναι ιδανικό, ενώ λειτουργεί τόσο μέσα από τον browser, όσο και από app. Επίσης, το Tenuto είναι εκ των ων ουκ άνευ για όσους, εκτός του να μάθουν να παίζουν κάποιο όργανο, θέλουν και το… σολφέζ τους.