7
Τεχνολογία

Μάθε να κάνεις log-out

Μάθε να κάνεις log-out
Μην αφήνεις τις πόρτες ανοιχτές σε παρείσακτους. Μάθε να κάνεις log-out από τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς καθημερινά.

Κάθε μέρα χρησιμοποιούμε ένα σωρό υπηρεσίες και apps, είτε από το smartphone είτε από τον υπολογιστή. Κάποιες φορές και από περισσότερους υπολογιστές. Και σχεδόν πάντα προσπαθούμε να αποφύγουμε το συνεχές log-in, οπότε αφήνουμε τους λογαριασμούς «ανοιχτούς», χωρίς να κάνουμε log-out.

Ναι, το ξέρουμε, εμείς οι ίδιοι σου έχουμε πει άπειρες φορές πως πρέπει τα passwords σου να είναι μεγάλα και πολύπλοκα και μοναδικά, επομένως είναι βαρετό και αντιπαραγωγικό το να κάθεσαι να ανοίγεις συνεχώς το password manager (που σου έχουμε πει να χρησιμοποιείς για να φυλάς τα passwords σου) και να αντιγράφεις το εκάστοτε password.Όμως χρειάζεται!

Το ότι αφήνεις έναν υπολογιστή με όλα τα sites σε κατάσταση «συνδεδεμένου» σημαίνει πως κάποιος μπορεί, αποκτώντας πρόσβαση σε αυτό τον υπολογιστή, να αποκτήσει αυτομάτως πρόσβαση και σε όλα σου τα sites, πχ Google, Facebook, Instagram, Netflix και λοιπά. Γι’ αυτό είναι καλό να μάθεις να ελέγχεις ποιοι συνδέονται στους λογαριασμούς σου και από που, να κάνεις μαζικά log-out σε τακτά χρονικά διαστήματα και, όπως έχουμε ξαναπεί, να αλλάζεις το password σου συχνά.

Πώς γίνεται

Η Google σου επιτρέπει να δεις όλες τις συσκευές στις οποίες είσαι συνδεδεμένος, ανοίγοντας το λογαριασμό σου σε κάποιον browser, έπειτα πατώντας στο Security και πηγαίνοντας στο Manage devices. Εκεί θα βρεις μια λίστα με όλες τις συσκευές στις οποίες είσαι συνδεδεμένος. Μπορείς να δεις το ίδιο και από το smartphone, ανοίγοντας το Google και πατώντας στο εικονίδιο του λογαριασμού σου (την εικόνα σου) και πατώντας στο Manage your Google Account, Security και Manage devices.

Η Apple ακολουθεί μια παρόμοια διαδρομή: άνοιξε το Apple account στον browser, πήγαινε στο τέλος της σελίδας και θα δεις μια επιλογή Devices. Παρόμοια είναι και η διαδρομή σε iPhones και iPads. Απλά πηγαίνεις στα Settings και πατάς στο όνομά σου στο πάνω μέρος.

Για τη Microsoft ίσως να μην το ξέρεις, αλλά υπάρχει η σελίδα account.microsoft.com η οποία σε πηγαίνει στο λογαριασμό σου. Από εκεί απλά πας στο Devices και… η συνέχεια επί της οθόνης.

Στο Facebook, για να δεις όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες, απλά ανοίγεις τα Settings και πηγαίνεις στη σελίδα Security and login. Εκεί μπορείς να δεις όλες τις συσκευές από τις οποίες έχει συνδεθεί ο λογαριασμός σου.