6
Πολιτισμός

Μάθε να προφέρεις σωστά τις λέξεις

Μάθε να προφέρεις σωστά τις λέξεις
Το Google Translate δεν μεταφράζει μόνο, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να προφέρεις σωστά μια ξένη λέξη. Μάθε πώς λειτουργεί.

Το Google είναι το μέρος που πηγαίνεις για να μάθεις… τα πάντα. Μάλιστα, όσο περνά ο καιρός, η Google προσθέτει συνεχώς και νέες δυνατότητες στην υπηρεσία του Google Search. Το λεξικό και οι μεταφράσεις είναι λειτουργίες οι οποίες υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό. Σχετικά πρόσφατη είναι η δυνατότητα να ακούσεις πως προφέρεται μια λέξη, πατώντας το μικρό εικονίδιο ηχείου το οποίο βρίσκεται δίπλα στη φωνητική γραφή της λέξης.

Τώρα όμως, η Google έχει προσθέσει ακόμα μία νέα λειτουργία, αν και ακόμη δεν είναι διαθέσιμη για όλες τις γλώσσες και όλες τις περιοχές.

Η προσθήκη αυτή έχει τη μορφή ενός μικρού πλήκτρου κάτω από τη φωνητική γραφή της κάθε λέξης, το οποίο φέρει την ταμπέλα Learn to pronounce (μάθε να προφέρεις). Για να εμφανιστεί η συγκεκριμένη ένδειξη θα πρέπει να πατήσεις μια φορά το ηχειάκι για να ακούσεις την προφορά.

Πατώντας αυτό το πλήκτρο, εμφανίζεται ένα κουτί με την προφορά της λέξης συλλαβιστά, ενώ στο πάνω μέρος έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις τοπική προφορά, για παράδειγμα αμερικάνικη ή βρετανική.

Εκτός, όμως, της συλλαβιστής προφοράς, η Google έχει προσθέσει και κάτι που ονομάζει visemes. Viseme είναι το οπτικό αντίστοιχο του phoneme, δηλαδή το πως μοιάζει το στόμα κάποιου, τη στιγμή που προφέρει μια λέξη.

Πολλοί γλωσσολόγοι πιστεύουν πως οι ανθρώπινες γλώσσες δεν είναι μόνο ηχητικές, αλλά και οπτικές, κάτι που ίσως αποδεικνύεται από το γεγονός πως στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις γίνονται πολύ περισσότερες παρανοήσεις απ’ ότι σε συζητήσεις ενώπιος ενωπίω. Τα visemes της Google δεν είναι ακριβώς υψηλής ποιότητας, αλλά αφ’ ενός μπορεί να βοηθήσουν, αφ’ ετέρου υπάρχει και επιλογή για αργή προφορά της λέξης, δίνοντάς σου περισσότερο χρόνο να ακούσεις και να δεις.