8
Ψυχαγωγία

Μάθε προγραμματισμό και μουσική ταυτόχρονα

Μάθε προγραμματισμό και μουσική ταυτόχρονα
Τα νέα online sequencers διδάσκουν σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους πώς να προγραμματίζουν λούπες και να δημιουργούν μουσική.

Τη δεκαετία του ’90 τα παιδιά μάθαιναν τις αρχές του προγραμματισμού κατευθύνοντας μια μικρή χελώνα στις οθόνες τους. Επρόκειτο για την πασίγνωστη εφαρμογή-γλώσσα προγραμματισμού Logo. Η δημιουργία ηλεκτρονικής μουσικής είναι κάτι αντίστοιχο με τον προγραμματισμό. Τα sequencers είναι πολύπλοκα προγράμματα που σου επιτρέπουν να γίνεις… Jean-Michel Jarre αρκεί να κάτσεις και να αφιερώσεις πολύ χρόνο για να μάθεις πως λειτουργούν.

Ένας νέος sequencer υπόσχεται να μάθει τα παιδιά (και όχι μόνο φυσικά) να δημιουργούν μουσική, προγραμματίζοντας synth loops. Ο sequencer αυτός ονομάζεται Turtle Audio (http://turtle.audio/) και θα λέγαμε ότι συνδυάζει την Logo με το Mario Paint.

Επειδή το Turtle Audio δεν μοιάζει με ό,τι έχεις συνηθίσει ακούγοντας για προγράμματα σύνθεσης μουσικής, καλό είναι να ξεκινήσεις από τα Tutorials. Το πρώτο λέγεται The Basics και σου εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργεί η επιφάνεια εργασίας που αποτελείται από μικρά τετραγωνάκια επάνω στα οποία πρέπει να ζωγραφίσεις χρωματιστές τελείες. Οι χρωματιστές τελείες είναι οι νότες και η διαδρομή που σχεδιάζεις είναι η μουσική που παίζει. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες όπως για παράδειγμα το m που σημαίνει κίνηση, το r που σημαίνει στροφή δεξιά και το l αριστερά. Το w σημαίνει παύση ενός τετάρτου (η βασική μονάδα χρόνου της μουσικής).

Με το Turtle Audio μπορείς να δημιουργήσεις γραμμικά βηματικά sequencers όπως γίνεται συνήθως ή ακόμα και sequencers δύο διαστάσεων. Στη γλώσσα προγραμματισμού του Turtle Audio υπάρχουν κι άλλες εντολές (κανόνες) που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις πολύπλοκες μουσικές με λούπες που επαναλαμβάνονται κ.λπ. Στην ενότητα Rules και Advanced Rules θα μάθεις τα πάντα, αλλά θα πρέπει να πειραματιστείς πολύ για να μπεις στο πνεύμα του προγράμματος.

Το Turtle Audio δεν διδάσκει μόνο μουσική, αλλά τη λογική των αλγορίθμων δηλαδή τις βασικές αρχές του προγραμματισμού.

Δοκίμασέ το και είναι σίγουρο ότι θα κολλήσεις μαζί του.