16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Μάθε τα πάντα για τα φίλτρα του Instagram

Μάθε τα πάντα για τα φίλτρα του Instagram
Είσαι instagramer; Μάθε τα πάντα για τα ενσωματωμένα φίλτρα, τι κάνουν και πώς λειτουργούν.

Το ξέρεις ότι το Instagram έχει 40 φίλτρα; Με τόσο πολλές επιλογές είναι δύσκολο να τα συναντήσεις όλα, πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιήσεις. Κάθε φίλτρο εφαρμόζει διαφορετική μέθοδο υλοποίησης στις φωτογραφίες σου. Κάποια απλά ζωγραφίζουν επάνω της και κάποια άλλα υλοποιούν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς σε κάθε pixel ξεχωριστά. Τα φίλτρα του Instagram αποτελούν συνδυασμούς εφέ, όπως συγκεκριμένα προφίλ καμπύλων φωτεινότητας, blending modes, χρωματικές αποχρώσεις κ.λπ. Προφανώς θα μπορούσες να επιτύχεις το ίδιο αποτέλεσμα στο Photoshop, εάν φυσικά ήξερες τις παραμέτρους που έχουν χρησιμοποιηθεί. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στα πιο δημοφιλή φίλτρα και τι ακριβώς κάνουν. Έχε υπόψη σου ότι όπως συμβαίνει γενικά στην τέχνη της φωτογραφίας τα πάντα είναι υποκειμενικά. Ένα φίλτρο που σου φαίνεται αριστούργημα δεν σημαίνει ότι θα λάβει χιλιάδες likes και ένα άλλο που ταιριάζει σε ένα ηλιοβασίλεμα δεν σημαίνει ότι μπορείς να το εφαρμόζεις σε πορτραίτα. Μην το παρακάνεις και μην φοβάσαι να παίζεις με τις ρυθμίσεις. Όλα τα φίλτρα έχουν ένα ρυθμιστικό έντασης, ενώ στην επιλογή Edit, μπορείς να πειράξεις συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως φωτεινότητα, αντίθεση, χρωματική ένταση κ.λπ. Σε τελική ανάλυση, εάν εσένα σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα ποιος νοιάζεται για τα likes; Από την άλλη τα likes δεν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο έχεις Instagram; Όλα αυτά είναι όμως μια άλλη ιστορία και ένα άλλο άρθρο. Ας συνεχίσουμε με τα φίλτρα.

Εμφάνισέ τα όλα

Για να εμφανίσεις όλα τα φίλτρα, άνοιξε το Instagram, επίλεξε μια φωτογραφία από τη συλλογή σου, πλοηγήσου στο τέλος των φίλτρων και πάτα το Διαχείριση. Θα εμφανιστεί η πλήρης λίστα με τα φίλτρα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις να εμφανίζονται όσα επιθυμείς.

Moon: Το συγκεκριμένο φίλτρο είναι ιδανικό για πορτρέτα και στην ουσία μετατρέπει μια φωτογραφία σε μαυρόασπρη με πιο έντονες σκιές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Moon είναι η μαυρόασπρη έκδοση του Gingham. Μάλλον δεν κάνει για τοπία και προτείνεται σε vintage λήψεις, προσώπων και αντικειμένων.

Gingham: Αρχικά ήταν διαθέσιμο μόνο σε βίντεο, σύντομα όμως πέρασε και στις στατικές λήψεις. Όταν το χρησιμοποιείς στις φωτογραφίες σου, εμφανίζονται «ξεπλυμένες». Εάν το χρησιμοποιήσεις σε σκοτεινές λήψεις θα εμφανιστεί μια κιτρινωπή χροιά, ενώ τις φωτεινές φωτογραφίες τις κάνει πιο… ονειρικές.

Lark: Κάνει τις φωτογραφίες σου πιο φωτεινές και τα χρώματα πιο έντονα με εξαίρεση το κόκκινο. Χρησιμοποίησέ το άφοβα σε εξωτερικές λήψεις, όπως τοπία ακόμα και πορτρέτα αρκεί να υπάρχει φυσικός φωτισμός. Επίσης, το συγκεκριμένο φίλτρο, μπορεί να κάνει πιο ευπαρουσίαστες τις φωτογραφίες φαγητού, τονίζοντας τα χρώματα συγκεκριμένων υλικών.

Juno: Το Juno τονίζει τις κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις στις φωτογραφίες σου. Ιδανικό για φωτογραφίες δρόμου, το Juno τις κάνει πιο έντονες με χρώματα που ξεχωρίζουν από το φόντο.

 

Mayfair: Το συγκεκριμένο φίλτρο κάνει πιο ζεστά τα χρώματα της φωτογραφίας σου, υπερτονίζοντας παράλληλα το κεντρικό θέμα, με ένα βινιετάρισμα στις άκρες.

X-Pro II: Ένα αρκετά εντυπωσιακό φίλτρο που αυξάνει την αντίθεση, προσθέτει μια έντονη βινιέτα στις άκρες και παράλληλα κάνει όλα τα χρώματα πιο θερμά. Απόφυγέ το σε κοντινά πορτρέτα αλλά χρησιμοποίησέ το άφοβα σε λήψεις κτηρίων, street photography και φωτογραφίες μόδας.