7
Τεχνολογία

Μήπως η μπαταρία σου κάνει τα δικά της; Διόρθωσέ το…

Μήπως η μπαταρία σου κάνει τα δικά της; Διόρθωσέ το…
Μάθε τα πάντα για το πως λειτουργούν οι μπαταρίες των smartphones και τι να κάνεις για να διορθώσεις τα προβλήματά τους.

Η μπαταρία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του smartphone σου. Τι να το κάνεις αν έχεις τον πιο δυνατό επεξεργαστή, τη μεγαλύτερη οθόνη ή οκταπλή κάμερα, αν η μπαταρία κρατάει μισή μέρα;

Οι μπαταρίες, δυστυχώς, φθίνουν με το χρόνο. Όσο περνάει ο καιρός, βλέπεις το κινητό σου να κλείνει πιο σύντομα, ενώ κάποια στιγμή θα το δεις να σβήνει ακόμη κι αν η ένδειξη της μπαταρίας απέχει πολύ από το μηδέν. Όταν γίνει αυτό, θα πρέπει να κάνεις calibration στη μπαταρία.

Το πρώτο βήμα είναι να επιθεωρήσεις τη μπαταρία, αν μπορείς. Δυστυχώς πολλά smartphones έρχονται χωρίς τη δυνατότητα να αφαιρέσεις τη μπαταρία. Αν όμως μπορείς, τότε άνοιξε την πλάτη της συσκευής και τσέκαρε τη μπαταρία. Αν δεις εξογκώματα ή βλέπεις πως δεν κάθεται καλά στη θέση της, τότε απλά πάρε μια καινούρια. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να σώσεις μια μπαταρία που έχει ήδη «πεθάνει».

Επίσης τσέκαρε το βύσμα τροφοδοσίας και το καλώδιο που χρησιμοποιείς. Αν υπάρχει πρόβλημα, τότε μπορεί η φόρτιση της συσκευής να μη γίνεται σωστά και πλήρως.

Η διαδικασία του calibration της μπαταρίας απαιτεί να την αδειάσεις εντελώς. Αναγκαίο κακό, βέβαια, μιας και το να αδειάζεις εντελώς τη μπαταρία (συχνά) είναι κάτι που μειώνει τη διάρκεια ζωής της. Οι μπαταρίες των κινητών δεν είναι σχεδιασμένες για κάτι τέτοιο και, μάλιστα, το Android έχει δικλείδες ασφαλείας για να μη συμβεί. Το calibration, όμως, το απαιτεί.

Πως γίνεται το calibration

Χρησιμοποίησε το κινητό σου, ως συνήθως, μέχρι να κλείσει από μπαταρία. Έπειτα προσπάθησε να το ξανα-ανοίξεις, χωρίς να το φορτίσεις, και ασ’ το να κλείσει μόνο του. Επανέλαβε αυτή τη διαδικασία, μέχρι το κινητό να μη μπορεί να ανάψει καθόλου. Άφησέ το για λίγο (χωρίς να το συνδέσεις για φόρτιση) και επανέλαβε.

Όταν έχει αδειάσει εντελώς, σύνδεσέ το και άφησέ το να φορτίσει στο 100% χωρίς να το ανάψεις. Βγάλε το καλώδιο και άναψέ το. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να δεις την ένδειξη να μην είναι στο 100%. Τότε ξανασύνδεσέ το στο φορτιστή μέχρι να πάει στο 100%. Αποσύνδεσε και κάνε restart. Αν πάλι δεν δείχνει 100%, ξανασύνδεσέ το και επανέλαβε αυτή τη διαδικασία, μέχρι να δείχνει 100% μετά το restart.

Όταν φτάσεις στο 100%, άφησε το κινητό να αδειάσει εντελώς μια ακόμη φορά μέχρι να κλείσει. Έπειτα φόρτισέ το πάλι στο 100%.

Αν η διαδικασία γίνει σωστά, τότε αυτό θα κάνει το calibration και η συσκευή σου θα δείχνει τη σωστή χωρητικότητα. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για tablets.

Εάν παρόλες τις προσπάθειές σου, το κινητό σου δεν λέει να ανοίξει με τίποτα, ίσως είναι καιρός για νέα συσκευή. Επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ και με γεια το καινούριο σου smartphone.