6
Πολιτισμός

Μία έκθεση με τα πιο περιζήτητα έργα τέχνης στον κόσμο

Μία έκθεση με τα πιο περιζήτητα έργα τέχνης στον κόσμο
Η έκθεση «Missing Masterpieces» είναι η πρώτη έκθεση στον κόσμο, που βοηθάει στην προσπάθεια ανεύρεσης ανεκτίμητων έργων τέχνης. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα τέχνης που αγνοούνται, συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά και προβάλλονται στην The Frame TV μέσω του ArtStore σε εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια.

Αν έχεις δει την ταινία The Thomas Crown Affair ή το Ocean’s Twelve, τότε ξέρεις ήδη τη βασική υπόθεση της νέας ψηφιακής έκθεσης που άνοιξε η Samsung, με τίτλο Missing Masterpieces. Η Samsung μπορεί να έχει μεταφράσει τον υπότιτλο ως τα πιο περιζήτητα, η αγγλική φράση, όμως, είναι most wanted, και η οποία χρησιμοποιείται για άκρως επικίνδυνους επικηρυγμένους εγκληματίες, οι οποίοι καταζητούνται. Και αυτό ακριβώς πραγματεύεται η έκθεση Missing Masterpieces: έργα τέχνης τα οποία έχουν κλαπεί και δεν γνωρίζει κανένας τον (παράνομο) κάτοχό τους ή το που βρίσκονται – προφανώς.

Η έκθεση περιλαμβάνει 12 από τους πιο πολύτιμους και ταυτοχρόνως εξαφανισμένους πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι υπάρχουν μόνο σε ψηφιοποιημένη μορφή. Η γκαλερί δημιουργήθηκε από τη Samsung σε συνεργασία με τον Noah Charney, ειδικό εγκληματολόγο τέχνης και ιδρυτή του The Association for Research into Crimes Against Art (ARCA). Εκτός από την οπτική μας ικανοποίηση, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και, βέβαια, το να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε μια προσπάθεια να ανευρεθούν οι πίνακες αυτοί.

Η γκαλερί αυτή έχει και μια ιδιαιτερότητα: όσο όμορφα κι αν είναι τα ίδια τα έργα τέχνης, η αλήθεια είναι πως η ιστορία του πως κλάπηκε το κάθε ένα εξ αυτών είναι τις περισσότερες φορές πιο ενδιαφέρον!

Για παράδειγμα, ο πίνακας με τίτλο Paysage d’Auvers-sur-Oise του Cézanne κάποτε κοσμούσε το Ashmolean Museum στην Οξφόρδη. Η κλοπή του έγινε με κινηματογραφικό τρόπο. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2000, λίγες ώρες πριν τους εορτασμούς του millennium, οι διαρρήκτες σκαρφάλωσαν τις σκαλωσιές σε ένα διπλανό κτήριο, έσπασαν ένα φεγγίτη στην οροφή, κατέβηκαν με σχοινιά, εξουδετέρωσαν τους ανιχνευτές κίνησης του μουσείου με ένα καπνογόνο και έκλεψαν τον πίνακα!

Υπάρχουν και άλλοι με πιο τραγική (μάλλον) κατάληξη: δύο πίνακες του Claude Monet, ένας από τη σειρά Charing Cross Bridge και άλλος ένας από τη σειρά Waterloo Bridge εκλάπησαν, μαζί με αρκετούς άλλους, το 2012 από το μουσείο Kunsthal του Rotterdam. Παρά το υπερσύγχρονο σύστημα ασφαλείας, το οποίο ενεργοποιήθηκε, οι κλέφτες είχαν ήδη εξαφανιστεί μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Η ιστορία, όμως, δεν τελειώνει εδώ: τον Ιούλιο του 2013 συνελήφθησαν οι υποτιθέμενοι κλέφτες στη Ρουμανία. Οι πίνακες, όμως, όχι. Η μητέρα του ενός εκ των συλληφθέντων ισχυρίστηκε πως… έκαψε όλους τους πίνακες στο τζάκι του σπιτιού της, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει τα στοιχεία που θα ενοχοποιούσαν τον γιό της! Ερευνητές βρήκαν στο εν λόγω τζάκι όντως μπογιές και καρφιά της σωστής χρονικής περιόδου, αλλά όχι αρκετά για να δικαιολογούν την… πυρπόληση επτά πινάκων. Αργότερα, και η ίδια δεν το επιβεβαίωσε σε ακρόαση δικαστηρίου.

Η έκθεση Missing Masterpieces, όσο κι αν είναι ένα έξυπνο δημιούργημα του τμήματος marketing της Samsung, σου δίνει την ευκαιρία να δεις από… όσο πιο κοντά γίνεται, τέλος πάντων, πίνακες ζωγραφικής οι οποίοι έχουν κλαπεί. Και, γιατί όχι, μπορεί κάποιος να δώσει το κρίσιμο στοιχείο που λείπει για να βρεθεί ένας από αυτούς! Μήπως είσαι εσύ;