7
Τεχνολογία

Μα που πήγαν όλοι οι φίλοι μου;

Μα που πήγαν όλοι οι φίλοι μου;
Αν πιστεύεις ότι πίσω από το γεγονός ότι με τον καιρό όλο και λιγότεροι φίλοι εμφανίζονται στο News Feed του Facebook κρύβεται κάποια συνωμοσία, καιρός να μάθεις πώς ακριβώς λειτουργεί το Facebook και ο αλγόριθμος που εμφανίζει το περιεχόμενο στο News Feed του κάθε χρήστη.

Όλοι έχουμε δει αυτά τα περίεργα posts στο Facebook που περιέχουν κάποιες «οδηγίες» για το ότι, αν αντιγράψεις το κείμενο και το ποστάρεις κι εσύ, ξαφνικά θα αρχίσουν να εμφανίζονται κι άλλοι φίλοι σου στο newsfeed, τους οποίους δεν έβλεπες. Κάθε τόσο, όλο και κάποιος θα το αντιγράψει και θα περιμένει θαύματα. Ισχύει κάτι τέτοιο, τελικά;

Με λίγα λόγια… όχι. Το τι βλέπεις στο newsfeed σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι μπαίνουν σε μια περίπλοκη εξίσωση του Facebook, την οποία μάλιστα διαφοροποιεί συνεχώς, ώστε να βελτιώνει τις επιδόσεις του και να συνθέτει ένα ενδιαφέρον newsfeed. Τώρα θα ρωτήσεις, τι σημαίνει «ενδιαφέρον newsfeed»; Αυτό είναι (σχετικά) απλό: ένα ενδιαφέρον newsfeed χαρακτηρίζεται από posts τα οποία σταματάς να διαβάσεις και με τα οποία αλληλεπιδράς, είτε κάνοντας like, love, κ.λπ, είτε γράφοντας κάποιο σχόλιο. Αντιθέτως, ένα newsfeed το οποίο δεν είναι ενδιαφέρον θα περιέχει posts τα οποία θα προσπεράσεις ή ακόμη και θα σβήσεις (κάνοντας hide), δεν θα αλληλεπιδράσεις μαζί τους, δεν θα διαβάσεις τα σχόλια από κάτω, ούτε θα απαντήσεις.

Βέβαια, όλα αυτά είναι υπεραπλουστεύσεις· το Facebook κυριολεκτικά παρατηρεί τις αντιδράσεις σου, μετρά το χρόνο που περνάς διαβάζοντας το κάθε τι, παρατηρεί ποια posts σου κινούν το ενδιαφέρον, ποια από τα προμοταρισμένα posts σε ενδιαφέρουν και ποια όχι, ενώ χρησιμοποιεί τις δικές σου αντιδράσεις και για να προβλέψει τις αντιδράσεις άλλων χρηστών που λειτουργούν όπως εσύ – και το αντίθετο.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν κάθε post είναι τέσσερις:

  1. ποιος το πόσταρε
  2. πότε ανέβηκε
  3. τι περιέχει
  4. πόσοι αλληλεπίδρασαν

Ας τα αναλύσουμε:

1. Ποιος το πόσταρε

Προφανώς, όσο περισσότερο έχεις αλληλεπιδράσει με τον χρήστη που το πόσταρε στο παρελθόν, τόσο πιο πιθανό θεωρεί το Facebook να αλληλεπιδράσεις και στο μέλλον. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να έχεις κάνει like ή να έχεις γράψει σχόλιο, να έχεις κάνει κλικ πάνω του ή απλά να έχεις σταματήσει για να το διαβάσεις. Επίσης, η επίσκεψη στο προφίλ του χρήστη, οι συνομιλίες στο messenger ή το να έχεις κάνει tag σε φωτογραφίες παίζει το ρόλο του. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν βλέπεις posts από φίλους με τους οποίους έχεις χρόνια να αλληλεπιδράσεις.

2. Πότε ανέβηκε

Αυτό είναι απλό: όσο πιο πρόσφατο είναι ένα post, τόσο πιο πιθανό είναι να το δεις μπροστά σου. Βέβαια, το Facebook συνυπολογίζει και το πότε επισκέφθηκες το newsfeed σου τελευταία φορά, ώστε να σου δείξει και πιο παλιά πλην όμως ενδιαφέροντα posts που ίσως δεν έχεις δει.

3. Τι περιέχει

Αν συνηθίζεις να αλληλεπιδράς με κάποιο συγκεκριμένο είδος post (π.χ φωτογραφία, βίντεο, link, απλό κείμενο), το Facebook θα βάλει σε προτεραιότητα παρόμοια posts. Αν για παράδειγμα δεν βλέπεις πολλά βίντεο, τότε δε θα σου εμφανίζονται συχνά στο newsfeed.

4. Πόσοι αλληλεπίδρασαν

Όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολήθηκαν με ένα post, τόσο πιο πιθανό είναι να στο εμφανίσει το Facebook στο newsfeed σου. Κάποια posts είναι, ας πούμε, βαρετά και κανένας δεν ασχολείται μαζί τους. Αυτά τα posts το Facebook θα τα εμφανίσει αρκετά χαμηλά στο newsfeed σου. Αντιθέτως, posts τα οποία τραβούν το ενδιαφέρον και κάνουν τους άλλους χρήστες να αλληλεπιδράσουν, το Facebook θα τα εμφανίσει σε ακόμη περισσότερους χρήστες.

Αυτό είναι, απλουστευμένος και με απλά λόγια, ο τρόπος λειτουργίας του Facebook. Ο τρόπος λειτουργίας του, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι να σε κρατά σε επαφή με παλιούς φίλους και μακρινούς συγγενείς. Το Facebook υπάρχει για να σου δείχνει πράγματα που σε ενδιαφέρουν και με τα οποία αλληλεπιδράς, έτσι ώστε να το χρησιμοποιείς περισσότερο. Αν θέλεις να μη χάσεις αυτή την επαφή με κάποιους ανθρώπους, τότε θα πρέπει να σταματάς για να δεις τι ανεβάζουν και να αλληλεπιδράς με τα posts τους συχνά.

Και, δυστυχώς, το να αντιγράψεις ένα περίεργο κείμενο και να το ποστάρεις δεν πρόκειται να κάνει τίποτε για να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του Facebook, ούτε θα σου εμφανίσει, ως δια μαγείας, παλιούς φίλους και ξεχασμένους συμμαθητές. Αν θες να τους δεις, μπες στο προφίλ τους ή ασχολήσου με τα posts τους!