8
Ψυχαγωγία

Μετά το virtual reality, έρχεται το… virtual sound

Μετά το virtual reality, έρχεται το… virtual sound
Η Sony φέρνει και ήχο 360° στην εικονική πραγματικότητα για να μπεις ακόμη πιο βαθιά σε κόσμους που… δεν υπάρχουν!

Η αναπαραγωγή τρισδιάστατου ήχου μετρά ήδη πολλές δεκαετίες ζωής. Μέχρι και η λέξη στέρεο που χρησιμοποιούμε και σήμερα, για ήχο δύο ηχείων, προέρχεται από τη λέξη στερεοφωνικός, λέξη που δημιούργησε η εταιρεία Western Electric το 1927, κατ’ αναλογία της λέξης στερεοσκοπικός, για να περιγράψει το ότι, με δύο (ή και περισσότερα) ηχεία και κατάλληλη εγγραφή, ο ήχος αποκτούσε όγκο και κατεύθυνση!

Η Sony συνεχίζει την παράδοση, επεκτείνοντας την ιδέα πως, αν καταγράψεις τους ήχους όπως φτάνουν στο κεφάλι του ακροατή, με ένα μικρόφωνο στη θέση του αυτιού, τότε μπορείς να δημιουργήσεις την χωρική υπόσταση στον ακροατή, απλά με δύο ηχεία. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως αυτό δεν αρκεί· ο εγκέφαλός μας εκπαιδεύεται για χρόνια (από τη στιγμή που γεννιόμαστε) έτσι ώστε να μπορεί να καταλαβαίνει με μεγάλη ακρίβεια την προέλευση των ήχων, εκμεταλλευόμενος μέχρι και τις πτυχώσεις των αυτιών μας. Και μιας και τα αυτιά του καθενός είναι διαφορετικά από των άλλων, μέχρι πρότινος ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί πραγματικά στερεοφωνικός ήχος που να δουλεύει για όλους.

Οι μηχανικοί ήχου χρησιμοποιούν απλά ένα ψεύτικο κεφάλι με μικρόφωνα στις θέσεις των αυτιών.

Η Sony πήγε… πολλά βήματα παραπέρα, δημιουργώντας ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί μαθηματικά μοντέλα για τα αυτιά του καθενός. Αρκεί να στείλεις φωτογραφίες των αυτιών σου! Ο αλγόριθμος προσαρμόζει αναλόγως τους ήχους, για ένα τέλειο ηχητικό αποτέλεσμα… μόνο για εσένα!

Βέβαια, το 360 Reality Audio δεν είναι αυτό. Η Sony δημιούργησε ένα εργαλείο για τους μουσικούς, το οποίο μπορεί να πάρει μια απλή ηχογράφηση των διαφόρων οργάνων και να τα τοποθετήσει στο χώρο γύρω από τον ακροατή, σε μια εικονική σφαίρα. Με αυτό τον τρόπο, το software δημιουργεί τον στερεοφωνικό ήχο, αναλόγως των προτιμήσεων του καλλιτέχνη! Μάλιστα, με την ίδια τεχνική μπορούν να επανεπεξεργαστούν παλιές ηχογραφήσεις, ώστε να αποκτήσουν όγκο.

Το βίντεο που ακολουθεί, χρησιμοποιεί το σύστημα της Sony για να βάλει τον ακροατή μέσα στον χώρο.

www.youtube.com/embed/1dSixY9CgHU

Προφανώς, η μουσική δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Η ίδια τεχνολογία επιτρέπει, στον κόσμο που ζούμε, τη διεξαγωγή virtual συναυλιών μέσω Internet, ενώ και το VR, η εικονική πραγματικότητα, περιμένει στη γωνία!