14
Πολίτης του Σήμερα

Μηνύματα με κρυπτογράφηση

Μηνύματα με κρυπτογράφηση
Το δημοφιλές Android Messages app, διαθέτει πλέον κρυπτογράφηση από το ένα άκρο ως το άλλο. Αρκεί να το ενεργοποιήσεις!

Τα apps ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν γίνει εντελώς απαραίτητα, τα τελευταία χρόνια, έχοντας αντικαταστήσει πλήρως το παλιό καλό SMS. Με τα smartphones να βρίσκονται στις τσέπες όλων μας, καθώς και τα πακέτα με μπόλικα data από την COSMOTE να φέρνουν φθηνό Internet σε όλους, apps όπως το WhatsApp, το Viber ή το Messenger έχουν μπει στην καθημερινότητα όλων. Τώρα, και η Google κάνει δυναμική είσοδο σε αυτό το παιχνίδι, φέρνοντας μαζί της… κρυπτογραφία!

Το Messages είναι το app της Google, το οποίο αναλαμβάνει την διαχείριση των SMS. «Μα καλά, τόση ώρα δε μας έλεγες ότι τα SMS αποτελούν παρελθόν»; Ναι μεν, αλλά…

Πάμε πάλι! Το Messages είναι το app της Google, το οποίο αναλαμβάνει και τη διαχείριση των SMS. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως το Messages διαθέτει και δικό του δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων. Απλώς πρέπει να το ενεργοποιήσεις.

Μόλις το κάνεις, το Messages θα ελέγχει αν ο παραλήπτης έχει κι αυτός το Messages και αν έχει ενεργοποιήσει την αντίστοιχη λειτουργία και, αντί να στέλνει τα μηνύματα μέσω SMS ή MMS, θα τα στέλνει από το Internet, χρησιμοποιώντας το Wi-Fi ή τα data της σύνδεσης. Και μάλιστα, τα δεδομένα θα είναι κρυπτογραφημένα έτσι ώστε να μπορεί να δει τα μηνύματά σου μόνο αυτός στον οποίο τα στέλνεις και κανένας άλλος!

Δες το βίντεο που έφτιαξε η Google για αυτή τη λειτουργία:

Για να ενεργοποιήσεις την υπηρεσία μηνυμάτων του Messages, θα πρέπει να μπεις στα settings, να πας στο Chat features και να ενεργοποιήσεις την επιλογή Enable chat features. Η κρυπτογράφηση ενεργοποιείται αυτομάτως, μαζί με τα on-line μηνύματα του Messages. Επίσης υπάρχει και οπτική ένδειξη: στο πλήκτρο με τη σαΐτα (αυτό που πατάς για να στείλεις το μήνυμα), αν είναι ενεργή η κρυπτογράφηση, θα δεις ένα μικρό λουκέτο! Υπό μία προϋπόθεση: πρέπει και εσύ αλλά και ο παραλήπτης να έχουν ενεργοποιήσει τη λειτουργία chat features. Αν κάποιος εκ των δύο δεν την έχει ενεργοποιήσει, τότε το λουκέτο θα εξαφανιστεί και τα μηνύματα θα αποστέλλονται ως SMS, χωρίς καμία ασφάλεια.