16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Μια τέλεια ρέπλικα του πίνακα ελέγχου των διαστημοπλοίων Apollo στο σπίτι σου

Μια τέλεια ρέπλικα του πίνακα ελέγχου των διαστημοπλοίων Apollo στο σπίτι σου
Νοσταλγείς την εποχή της κούρσας του διαστήματος, τότε που το πρόγραμμα Apollo πήγε τους πρώτους αστροναύτες στη Σελήνη; Τώρα μπορείς να συναρμολογήσεις ένα ακριβές αντίγραφο του πίνακα ελέγχου των διαστημοπλοίων αυτών, χάρη σε ένα Kickstarter project.

Οι δεκαετίες των 60s και των 70s σημαδεύτηκαν από πολλά μεμονωμένα γεγονότα· ήταν μια περίοδος ανακατατάξεων και μεγάλης τεχνολογικής προόδου. Η εποχή του απόγειου του ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και η εποχή των πυρηνικών όπλων. Αλλά λίγα πράγματα άφησαν τόσο έντονο το αποτύπωμά τους στην ανθρωπότητα όσο η επονομαζόμενη κούρσα του διαστήματος. Η κούρσα αυτή είχε ως στόχο περισσότερο το γόητρο και πολύ λιγότερο κάποιο απτό όφελος, αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΣΣΔ την έβλεπαν ως βιτρίνα για το ποια χώρα είχε το πάνω χέρι στην τεχνολογία. Πλέον όλοι γνωρίζουμε πως η κούρσα αυτή έληξε πρακτικά με την προσεδάφιση του Neil Armstrong στη Σελήνη. Τα οχήματα που χρησιμοποίησε η NASA εκείνη την εποχή έφεραν το όνομα Apollo και έχουν μείνει στην ιστορία.

Αυτή την ιστορία θέλει να αναβιώσει μια ομάδα καλλιτεχνών οι οποίοι ειδικεύονται σε ρέπλικες για χρήση σε ταινίες και σειρές – prop artists. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας είναι ο Mark Lasoff, ο οποίος δημιούργησε τα props για την ταινία Apollo 13 του 1995. Ο στόχος της ομάδας είναι το να κατασκευάσουν ένα ακριβές αντίγραφο της κεντρικής κονσόλας του command module των σκαφών Apollo. Το command module (τμήμα ελέγχου) είναι το τμήμα του σκάφους το οποίο έχει (χοντρικά) κωδωνοειδές σχήμα και είναι αυτό που επιστρέφει με τους αστροναύτες στη Γη. Η κεντρική κονσόλα (control panel) εκτεινόταν σε όλο το μήκος του σκάφους και πάνω της βρίσκονταν όλα τα χειριστήρια και οι ενδείξεις για κάθε βασική λειτουργία, όπως πλοήγηση, προώθηση, επικοινωνίες και υποστήριξη ζωής.

Η ρέπλικα της κονσόλας είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη και καταλαμβάνει μια επιφάνεια πλάτους 208 εκατοστών, ύψους 84 και βάθους 18 εκατοστών. Έχει σχεδιαστεί, δε, χρησιμοποιώντας τα γνήσια σχέδια του σκάφους από τη NASA, αλλά και τρισδιάστατες σαρώσεις του σκάφους Apollo 11, το οποίο βρίσκεται στο Smithsonian National Air and Space Museum, για επαλήθευση. Η ρέπλικα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του Kickstarter, και τα πλάνα θέλουν την κατασκευή του χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως κοπή laser, die-casting και κοπή μέσω CNC για τα ακρυλικά πάνελ. Μάλιστα, σκοπεύουν να εφοδιάσουν τη ρέπλικα με RGB LEDs για φωτισμό των ενδείξεων (και όχι μόνο).

Βέβαια, το κόστος της πλήρους ρέπλικας, η οποία θα διαθέτει και κανονικούς λειτουργικούς διακόπτες, είναι ολίγον… διαστημική: 3.900 δολάρια για την πλήρη κονσόλα. Αρχικά το κόστος ήταν το 1/3 ενώ υπήρχαν σχέδια για εκδόσεις από πλαστικό και ακρυλικό, σε μισό μέγεθος, αλλά ένα πρόβλημα με τους κατασκευαστές εκτόξευσε το κόστος και ακύρωσε τις φθηνότερες εκδόσεις. Η σελίδα του Kickstarter είναι εδώ και του project εδώ αν σε ενδιαφέρει και θέλεις να ενημερώνεσαι για την πορεία του.