7
Τεχνολογία

Νέο standard για συσκευές smart home

Νέο standard για συσκευές smart home
Οι συσκευές έξυπνου σπιτιού IoT αποκτούν νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας, το οποίο υποστηρίζουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες του χώρου. Τι αλλαγές θα φέρει το Connectivity Standards Alliance (CSA) στο χώρο του smart home;

Τα έξυπνα σπίτια έρχονται! Εντάξει, αυτό το έχεις ακούσει πάμπολλες φορές, κι εμείς το έχουμε γράψει άλλες τόσες. Αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που διαφαίνεται… φως στο τούνελ.

Εδώ και πολλά χρόνια, η αγορά στις συσκευές που σχετίζονται τόσο με το Internet of Things όσο και με το πολυθρύλητο έξυπνο σπίτι αυξάνονται και πληθύνονται. Εκεί που, κάποτε, είχαμε μόνο εξειδικευμένες συσκευές και ειδικά δίκτυα, κυρίως για εταιρικούς χώρους, τώρα έχουμε δεκάδες κατασκευαστές και πολλές εκατοντάδες διαφορετικές συσκευές. Είτε μιλάμε απλώς για έξυπνες λάμπες με τηλεχειρισμό, είτε για διασυνδεδεμένα ψυγεία, πλυντήρια, κλιματιστικά και ανεμιστήρες, είτε για κάμερες παρακολούθησης χώρων, είτε για έξυπνες ρομποτικές σκούπες, για μηχανισμούς για παντζούρια και τέντες, είτε για όλα τα άλλα ων ουκ έστιν αριθμός, όλα συνδέονται στο Wi-Fi και όλα λειτουργούν μέσω κάποιου app στο κινητό. Αν είσαι φανατικός του αυτοματισμού, ήδη θα έχεις καταλάβει πως… ο κάθε κατασκευαστής έχει δικό του app, δικό του δίκτυο, τα οποία συνεργάζονται μόνο με τις δικές του συσκευές. Αν έχεις πάρει συσκευές από πολλούς κατασκευαστές – δεν είναι και δύσκολο – θα έχεις στο κινητό σου κάμποσα apps για αυτή τη δουλειά.

Ρίξε μια ματιά στις έξυπνες συσκευές της COSMOTE και θα καταλάβεις για τί πράγμα μιλάμε.

Η πρώτη απόπειρα ενοποίησης έγινε με τις Apple, Google και Amazon, καθώς και οι τρεις ήθελαν υποστήριξη στους έξυπνους βοηθούς τους, για να μπορεί η Siri, η Alexa ή το Google Assistant να ελέγχουν τις συσκευές με φωνητικές εντολές!

Τώρα, όμως, φαίνεται πως έρχεται η πλήρης ενοποίηση.

Το Zigbee Alliance, μια συνομοσπονδία εταιρειών με βάση το πρωτόκολλο Zigbee για τον έλεγχο έξυπνων συσκευών και η οποία υπάρχει από το 2004, ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για προϊόντα και συστήματα smart home. Η νέα πρωτοβουλία ονομάζεται Matter και αποτελεί την εξέλιξη του project CHIP – Connected Home over IP. Επίσης ανακοίνωσε τη μετονομασία της ιδίας σε Connectivity Standards Alliance – CSA. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, έχει ήδη την υποστήριξη των Apple, Amazon, Google, Signify (Philips Hue), SmartThings και πολλών άλλων μεγαθηρίων του χώρου των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και μικροηλεκτρονικών.

Στην επίσημη εναρκτήρια ανακοίνωση ή της, η CSA αναφέρει πως το πρότυπο Matter είναι έτοιμο και πλήρες, ενώ τα πρώτα προϊόντα αναμένεται να κυκλοφορήσουν πριν από το τέλος του 2021. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται προϊόντα φωτισμού, HVAC (θέρμανση, εξαερισμός, κλιματισμός), συστήματα πρόσβασης (πχ έξυπνες κλειδαριές, γκαραζόπορτες), συστήματα οικιακής ασφάλειας (πχ αισθητήρες κίνησης ή ανοίγματος θυρών, hubs) και έξυπνων συστημάτων κουρτινών και ριντό.

Για όσους έχουν ήδη επενδύσει σε παλαιότερα συστήματα, όμως, η CSA έχει φροντίσει να καλύψει και τέτοιες περιπτώσεις. Δεδομένου πως, όπως όλα δείχνουν, το Matter θα είναι το στάνταρ πρότυπο το οποίο θα ακολουθεί όλη η αγορά, θα κυκλοφορήσουν και ειδικές συσκευές γεφύρωσης μεταξύ παλαιοτέρων συστημάτων και του Matter, επιτρέποντας την διασύνδεση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο.

Το Matter θα λειτουργεί πάνω σε υφιστάμενες τεχνολογίες και ειδικότερα, στο Wi-Fi και το Ethernet που πλέον υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, αλλά και στο Thread, μια νέα τεχνολογία δικτύωσης, χαμηλής ισχύος, σχεδιασμένης για εφαρμογές Internet of Things. Για το αρχικό σετάρισμα των συσκευών, θα χρησιμοποιείται και το Bluetooth LE (Low Energy) για την απλοποίηση των διαδικασιών. Η κάθε συσκευή θα μπορεί να πληροφορε” τις υπόλοιπες για το τι είναι και τι μπορεί να κάνει, έτσι ώστε να είναι πιο απλή η λειτουργία για τον τελικό χρήστη.

Αυτό που έχει, ίσως, τη μεγαλύτερη σημασία, είναι το χαρακτηριστικό multi-admin, το οποίο θα επιτρέψει τη συνύπαρξη προϊόντων από διαφορετικά οικοσυστήματα, π.χ από το HomeKit της Apple ή την Alexa της Amazon, χωρίς ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Το ίδιο χαρακτηριστικό θα επιτρέψει την ύπαρξη πολλών επιπέδων ελέγχου, έτσι ώστε, σε ένα σπίτι, να μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας να συνδέονται, με αντίστοιχα δικαιώματα.

Το Matter, προφανώς, θα έχει και δικό του λογότυπο, έτσι ώστε να μπορείς να ξεχωρίζεις τα συμβατά προϊόντα με μια ματιά. Το Matter είναι ένα πρότυπο από αυτά που, από την πρώτη ανακοίνωση, ξέρεις πως θα τα ακολουθήσει όλη η αγορά – όπως ήταν το CD ή το Wi-Fi – χωρίς αντίπαλα στρατόπεδα και διαμάχες. Η δημιουργία του ήταν, απλώς, θέμα χρόνου. Η υποστήριξη όλων των μεγαθηρίων της πληροφορικής και των καταναλωτικών ηλεκτρονικών έρχεται να βάλει σφραγίδα στο όλον εγχείρημα και, πλέον, το πραγματικό smart home είναι προ των πυλών!