4
Υγεία & Fitness

Ξεκούραστα μάτια μπροστά στην οθόνη

Ξεκούραστα μάτια μπροστά στην οθόνη
Περνάς τη μισή σου μέρα μπροστά σε μια οθόνη; Ακολούθησε τις συμβουλές μας και προστάτεψε τα μάτια σου.

Το να κάθεσαι όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη, είναι ό,τι χειρότερο για τα μάτια. Οι ατελείωτες ώρες με τα μάτια καρφωμένα σε φωτεινά pixels αποτελούν την τέλεια συνταγή για κουρασμένα μάτια, πονεμένους μύες και πονοκεφάλους. Κι όμως, αρκούν κάποια απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να βελτιώσεις θεαματικά την υγεία των ματιών σου – και όχι μόνο.

20 – 20 – 20

Ακολούθησε τον κανόνα «20 – 20 – 20». Σήκωσε τα μάτια σου από την οθόνη κάθε 20 λεπτά, για 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά, και εστίασε σε κάποιο αντικείμενο περίπου 20 βήματα μακριά. Υπάρχει μέχρι και δωρεάν web app που σε ειδοποιεί κάθε 20 λεπτά για να ξεκουράσεις τα μάτια σου, το «Protect Your Vision» και είναι συμβατό με Chrome, Firefox και Safari.

Θέση της οθόνης

Τοποθέτησε την οθόνη σου σε απόσταση 50-70 εκατοστών από τα μάτια σου και φρόντισε ώστε το πάνω μέρος της να είναι στο ίδιο ύψος με αυτά. Αν η οθόνη σου δεν ρυθμίζεται καθ’ ύψος βάλε μερικά βιβλία από κάτω. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως πρέπει να κοιτάς ελαφρά προς τα κάτω όταν κοιτάς την οθόνη. Το κέντρο της οθόνης θα πρέπει να είναι 15 με 20 μοίρες κάτω από το οριζόντιο επίπεδο των ματιών.

Μέγεθος και χρώμα κειμένου

Το απλό κείμενο θα πρέπει να είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το ελάχιστο μέγεθος που μπορείς να διαβάσεις από την κανονική απόσταση, δηλαδή 50-70 εκατοστά μακριά. Όσον αφορά τα χρώματα, τα μάτια προτιμούν μαύρο κείμενο σε λευκό ή υποκίτρινο φόντο. Άλλοι συνδυασμοί σκούρου πάνω σε φωτεινό λειτουργούν για τους περισσότερους ανθρώπους. Απέφυγε συνδυασμούς κειμένου-φόντου με χαμηλή αντίθεση.

Φροντίδα για τα μάτια

Αν φοράς φακούς επαφής, τα μάτια σου ζορίζονται περισσότερο όταν κοιτάς μια οθόνη. Αν φοράς γυαλιά, ζήτα να σου τοποθετήσουν ειδική αντιθαμβωτική επίστρωση στους φακούς. Επίσης, είτε φοράς φακούς ή γυαλιά είτε όχι, πολύ χρήσιμες είναι και οφθαλμικές σταγόνες για την ενυδάτωση των ματιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φωτεινότητα και θάμβος

Η φωτεινότητα της οθόνης θα πρέπει να ταιριάζει με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος χώρου. Αν το λευκό αυτής της σελίδας έχει ίδια φωτεινότητα με κάποια πηγή φωτός εντός του δωματίου, τότε η οθόνη είναι υπερβολικά φωτεινή. Αν φαίνεται γκριζωπό ή μουντό, η οθόνη είναι σκοτεινή. Αν εργάζεσαι σε γραφείο με αντανακλάσεις, ένα αντιθαμβωτικό φίλτρο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Θερμοκρασία χρώματος

Οι περισσότερες οθόνες επιτρέπουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος. Για σκοτεινά δωμάτια, διάλεξε θερμή ρύθμιση (π.χ. 3500Κ) ενώ για φωτεινούς χώρους είναι προτιμότερη η ψυχρή ρύθμιση (π.χ. 6500Κ). Τα Windows 10 έχουν ρύθμιση για να αλλάζουν το χρώμα της οθόνης ανάλογα με την ώρα, αλλά μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο F.lux, το οποίο είναι ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο ρυθμίζει τη φωτεινότητα και τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης για να ταιριάζει με το περιβάλλον.