7
Τεχνολογία

Ο πιο εύκολος τρόπος αποστολής αρχείων

Ο πιο εύκολος τρόπος αποστολής αρχείων
Η τελευταία αναβάθμιση των Windows 10 περιλαμβάνει μια λειτουργία που λίγοι ξέρουν. Πρόκειται για το Nearby Sharing το οποίο κάνει την αποστολή αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή ακόμα πιο εύκολη, μοιάζοντας με την αντίστοιχη λειτουργία που ξέρεις από το κινητό σου.

Όταν θέλεις να στείλεις μια φωτογραφία από ένα κινητό σε ένα άλλο τι κάνεις; Φυσικά χρησιμοποιείς τη λειτουργία wireless sharing αξιοποιώντας Wi-Fi direct ή Bluetooth. Μεταξύ υπολογιστών η διαδικασία αυτή δεν υπάρχει και για να στείλεις ένα αρχείο στον συνάδερφό σου που βρίσκεται στο διπλανό γραφείο, στην καλύτερη περίπτωση το έκανες μέσω κάποιου κοινόχρηστου δικτυακού δίσκου και στη χειρότερη του έστελνες e-mail. Η πρόσφατη αναβάθμιση των Windows 10 φέρνει το εύκολο file sharing μεταξύ κινητών και στο desktop με τη λειτουργία Nearby Sharing. Ας δούμε πώς ακριβώς χρησιμοποιείται.

Ξεκινώντας να πούμε ότι το Nearby Sharing λειτουργεί μόνο μέσω υπολογιστών που διαθέτουν την πρόσφατη αναβάθμιση των Windows 10 και όχι μεταξύ υπολογιστή και κινητού (τουλάχιστον όχι για την ώρα). Και οι δύο υπολογιστές θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Άνοιξε το Κέντρο Ενεργειών και πάτα το εικονίδιο Όλες οι ρυθμίσεις. Πήγαινε στο Σύστημα και κατόπιν στο Κοινόχρηστες εμπειρίες. Ενεργοποίησε το Κοινή χρήση γειτονικών συσκευών. Από εκεί, μπορείς να αλλάξεις τον προεπιλεγμένο φάκελο λήψεις αρχείων που είναι ο Downloads. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις να δέχεσαι αρχεία από παντού ή μόνο από τις συσκευές που έχεις συνδέσει και εμπιστεύεσαι.

Για να στείλεις ένα αρχείο σε κάποιον κοντινό υπολογιστή δεν έχεις παρά να κάνεις δεξί κλικ επάνω του και να επιλέξεις την εντολή Κοινή χρήση. Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα γίνει αναζήτηση για κοντινές συσκευές. Εάν δεις αυτή που επιθυμείς πάτα επάνω της. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στον άλλον υπολογιστή και ο χρήστης θα πρέπει να κάνει αποδοχή λήψης για να λάβει το αρχείο που του στέλνεις. Μπορείς επίσης να αποστείλεις αρχεία στις επαφές σου. Στην περίπτωση αυτή θα αποσταλεί ένα e-mail με το σχετικό αρχείο ως επισύναψη. Μάλιστα, το Nearby Sharing υποστηρίζει αποστολή και μέσω εφαρμογών, όπως Skype, OneNote και Windows Mail.

Αφού ενεργοποιήσεις το Nearby Sharing θα δεις ένα νέο εικονίδιο με την ένδειξη Κοινή χρήση να έχει εμφανιστεί σε εφαρμογές της Microsoft όπως Office και Edge. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την απευθείας αποστολή του αρχείου ή της ιστοσελίδας μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή.