14
Πολίτης του Σήμερα

Παρακολουθώντας την κλιματική αλλαγή με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Παρακολουθώντας την κλιματική αλλαγή με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Μάθε πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να παρακολουθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Την επόμενη δεκαετία πάνω από 6.000 πόλεις και περιοχές σε όλο τον πλανήτη θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι για να διορθώσουν αυτό που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της ανθρωπότητας εδώ και περίπου 25 χρόνια: να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα και προκαλούν κλιματική αλλαγή.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχουν όλοι στη διάθεσή του τα ίδια εργαλεία, ενώ οι περισσότεροι δεν διαθέτουν καν κάποια υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος, μελέτης της ατμόσφαιρας, στρατιωτικές υπηρεσίες ή τη… NASA! Επομένως, από που να ξεκινήσουν; Δεν εξετάζουμε το πώς θα καταφέρουν να μειώσουν τις εκπομπές των πόλεων, αλλά το πώς θα καταφέρουν να εντοπίσουν που και πώς εκπέμπεται το διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν θα το περίμενε κανείς, αλλά μπορεί να βρουν βοήθεια από την Google. H Google λοιπόν έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εκτίμησης των εκπομπών του θερμοκηπίου σε συγκεκριμένες πόλεις. Συγκεκριμένα στο https://insights.sustainability.google/ μπορείς να δεις εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από οχήματα και μέσα μεταφοράς και κτήρια, από στοιχεία που λαμβάνονται από τη NASA τα στοιχεία του Google Earth και άλλες πηγές.

Ο Environmental Insights Explorer, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο εργαλείο, αναλύει τα δεδομένα του Google Maps για να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα ζωτικά σημεία του πλανήτη μας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχεδίων δράσης για το κλίμα.

Μέχρι στιγμής η Google παράγει εκτιμήσεις για πέντε πόλεις, το Buenos Aires, τη Μελβούρνη, το Mountain View και το Pittsburgh, ενώ όπως έχει ανακοινώσει σκοπεύει να επεκτείνει την κάλυψη και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Ενδιαφέρον έχει η μεθοδολογία που ακολουθεί η Google στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία αξιοποιώντας τα δεδομένα που λαμβάνει από τις mobile εφαρμογές του Google Maps ανά τον κόσμο, είναι σε θέση να δημιουργεί μοτίβα κίνησης μέσα στους δρόμους των πόλεων. Πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που προσφέρει ενημέρωση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο.

Επίσης, αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις βασίζονται σε δύο στοιχεία: την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τις μετακινήσεις, δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες για την μόλυνση της ατμόσφαιρας των πόλεων, αλλά όχι τους μοναδικούς. Για παράδειγμα, η βαριά βιομηχανία και η γεωργία παράγουν σχεδόν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας επάνω σε αυτό τον μικροσκοπικό γαλάζιο πλανήτη στις άκρες του Γαλαξία. Ας ελπίσουμε ότι την πρωτοβουλία αυτή της Google θα ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες εταιρείες με απεριόριστους πόρους και φυσικά ότι θα δούμε σύντομα αποτελέσματα…