14
Πολίτης του Σήμερα

Παρουσιάσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη

Παρουσιάσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη
Εάν νομίζεις ότι είσαι γκουρού του PowerPoint βρήκες το μάστορά σου. Η Microsoft ανακοίνωσε την προσθήκη εργαλείων ΑΙ μέσα στο δημοφιλές πρόγραμμα που όπως ισχυρίζεται θα πάνε τις παρουσιάσεις έτη φωτός μπροστά.

Το PowerPoint είναι ένα από τα προγράμματα τα οποία περιλαμβάνονται στο γνωστότατο Office της Microsoft. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σχεδιασμένο για να δημιουργεί παρουσιάσεις με slides. Προφανώς, στον υπολογιστή, όχι με κανονικά slides. Ξέρεις, τις παρουσιάσεις όπως αυτές που βλέπεις σε διαλέξεις και σε αμφιθέατρα, όπου κάποιος ειδικός μιλάει για κάποιο θέμα ενώ πίσω του, σε κάποιο πανί ένας projector προβάλλει ψηφιακές σελίδες – διαφάνειες με γραφήματα, εικόνες και στοιχεία. Βέβαια, συνήθως το πρόβλημα δεν είναι οι ίδιες οι παρουσιάσεις, αλλά ο ομιλητής.

Η Microsoft έχει επενδύσει τεράστια ποσά για να βάλει περισσότερες δυνατότητες στο PowerPoint, να προσθέσει εφέ, εντυπωσιακές αλλαγές μεταξύ διαφανειών, καλύτερα γραφικά, εναλλαγές και animation μέσα στις σελίδες και πολλά άλλα. Αυτό που δε μπορεί να κάνει είναι να μάθει τον χρήστη να μιλάει σωστά και να κάνει μια παρουσίαση ενδιαφέρουσα. Μέχρι σήμερα.

Διότι, σήμερα το έκανα κι αυτό! Ναι, πλέον το PowerPoint έρχεται με έναν «προπονητή» (coach) ο οποίος λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη (προφανώς) και ο οποίος μπορεί να σε ακούσει να κάνεις την παρουσίαση και να σου δώσει συμβουλές σχετικά με την απόδοσή σου! Για παράδειγμα, αν είσαι από αυτούς που γεμίζουν τα κενά μιας παρουσίασης με «ααααα» και «μμμμμ», τότε περίμενε… κατσάδα από τον ρομποτικό σου προπονητή, γιατί αυτά είναι μεγάλα αρνητικά όταν κάνεις παρουσιάσεις. Ομοίως εάν η παρουσίασή σου είναι βαρετή και μονότονη.

Η Microsoft ισχυρίζεται πως ο coach αυτός θα σε μάθει μέχρι και να προφέρεις σωστά λέξεις, αλλά για την ώρα η γλώσσα που καταλαβαίνει είναι αμερικάνικα αγγλικά.

Μια ακόμα λειτουργία του coach είναι και η χρήση της κάμερας για την αξιολόγηση της στάσης σου και της γλώσσας του σώματος, όταν δίνεις την παρουσίαση. Βέβαια, αυτά έχουν περισσότερη σημασία αν δίνεις την παρουσίαση online, παρά σε πραγματικές συνθήκες, αλλά κι αυτό είναι κάτι. Θα σε βαθμολογήσει για την απόδοσή σου, έτσι ώστε την επόμενη φορά να είσαι καλύτερος.

Ποια επόμενη φορά; Μα… εννοείται πως τόση ώρα μιλάμε για πρόβες! Τι νόμιζες; Η καλή παρουσίαση είναι σαν την καλή θεατρική παράσταση: όσο περισσότερες πρόβες κάνεις, τόσο καλύτερη θα είναι! Άσε τις τεμπελιές και άρχισε τις προπονήσεις με τον AI coach της Microsoft, ώστε να είσαι άψογος όταν έρθει η ώρα της παρουσίασης! Ο coach είναι ήδη διαθέσιμος σε όλες τις εκδόσεις του PowerPoint και μάλιστα δεν χρειάζεσαι ούτε συνδρομή στο Office 365 για να δουλέψει!