14
Πολίτης του Σήμερα

Περπάτα κοιτάζοντας το δρόμο, όχι το κινητό

Περπάτα κοιτάζοντας το δρόμο, όχι το κινητό
…δεν το λέμε εμείς, το λέει το κινητό σου. Μια νέα λειτουργία του Android αντιλαμβάνεται πότε περπατάς κοιτάζοντας την οθόνη και σε προτρέπει να σηκώσεις κεφάλι.

Σημεία των καιρών, θα πεις. Κοιτάζοντας γύρω μας, γίνεται φανερό πως όλο και περισσότερος κόσμος περπατά στο δρόμο με τα μάτια του καρφωμένα σε κάποια οθόνη, κρατώντας το smartphone στα χέρια. Λογικό, δεδομένου πως υπάρχουν πολλού που έχουν πρόβλημα να αφήσουν το κινητό τους έστω και για λίγα λεπτά. Και η Google το γνωρίζει!

Η Google, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν θέλει τους χρήστες των προϊόντων της ζόμπι. Αντιθέτως! Είναι σαν να λέμε πως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θέλουν τα αυτοκίνητά τους να… τρακάρουν! Όπως καμία εταιρεία αυτοκινήτων δεν θα ήθελε να αφανίσει τους αγοραστές των αυτοκινήτων της, έτσι και η Google δεν θέλει να βλέπει τους χρήστες των συσκευών Android να… πέφτουν πάνω σε κολώνες, να περπατάνε στη μέση του δρόμου και να τους πατάνε αυτοκίνητα, να πέφτουν στη θάλασσα από προβλήτες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβεί σε κάποιον που έχει τα μάτια του καρφωμένα σε ένα κινητό, αντί να βλέπει που περπατάει. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιούργησε το Digital Wellbeing.

Το Digital Wellbeing είναι μια υπηρεσία η οποία διεξάγει έρευνες πάνω στη χρήση των smartphones και έχει κυκλοφορήσει apps τα οποία έχουν στόχο να κάνουν τους χρήστες να περιορίσουν την χρήση των συσκευών τους, όταν αυτή ξεφεύγει από τα υγιή πλαίσια.

Το πιο πρόσφατο app που μας έρχεται από το Digital Wellbeing είναι ένα το οποίο ονομάζεται Heads Up – όπερ μεταφράζεται κυριολεκτικά ως Πρόσεχε αλλά και αυτολεξεί ως «Πάνω το κεφάλι». Και η λειτουργία του είναι ακριβώς αυτή που υποδηλώνει το όνομά του: όταν καταλάβει πως περπατάς αλλά συνεχίζεις και χρησιμοποιείς το κινητό, σου εμφανίζει ειδοποιήσεις για να σου υπενθυμίσει να σηκώσεις τα μάτια και να κοιτάξεις που πας!

Όπως φαίνεται από τα screenshots που δημοσίευσε στο Twitter ένας beta tester του app, το νέο Heads Up είναι πολύ απλό στη λειτουργία του: ανιχνεύει (ή τουλάχιστον προσπαθεί) το αν περπατάς, το συνδυάζει με το αν το smartphone είναι σε χρήση, και τελικά σου πετάει μια ειδοποίηση η οποία σου υπενθυμίζει το προφανές: μη χαζεύεις στο κινητό όταν περπατάς!

Βέβαια, η προειδοποίηση υπάρχει στην αρχική οθόνη του ίδιου του app: Use with caution. Heads Up doesn’t replace paying attention. Με άλλα λόγια, το app δεν είναι υποκατάστατο της κοινής λογικής! Θα έπρεπε να το ξέρεις πως, όταν περπατάς, θα πρέπει να προσέχεις το που πας και όχι να κοιτάς μια οθόνη! Αλλά ζούμε σε περίεργους καιρούς και η κοινή λογική είναι πλέον πολύτιμο αγαθό.

Το app θα κυκλοφορήσει πρώτα για συσκευές Google Pixel και μετά θα γίνει διαθέσιμο σε όλα τα smartphones με Android.