16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πιάνο που παίζει μόνο του και μιλάει!

Πιάνο που παίζει μόνο του και μιλάει!
Το Chopstix είναι ένα πιάνο που παίζει μόνο του τα πιο απίθανα και σύνθετα κομμάτια, ενώ μπορεί να μιλάει σαν άνθρωπος.

Η εικόνα ενός πιάνου που παίζει μόνο του φέρνει, στους μεγαλύτερους τουλάχιστον, εικόνες από παλιά τεύχη του Λούκυ Λουκ ή παλιών γουέστερν, ενώ στους νεότερους μάλλον εικόνες από την πρώτη σαιζόν του Westworld. Τα μηχανικά πιάνα αποτελούν εφεύρεση των αρχών του 20ου αιώνα, προτού εμφανιστούν συσκευές όπως το ραδιόφωνο ή ο φωνογράφος. Τότε χρειαζόταν κάποια μηχανική συσκευή για την αναπαραγωγή μουσικής και τα μηχανικά πιάνα ήταν μια αξιοπρεπής λύση. Βέβαια, τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά, επομένως τα κομμάτια έρχονταν σε ρολά χαρτιού με τρύπες, ενώ ο μηχανισμός μέσα στο πιάνο κινούταν από πνευματικό σύστημα με σωλήνες και γρανάζια. Προφανώς, η εκτέλεση δεν ήταν ιδιαιτέρως λεπτομερής, αλλά για την εποχή το σύστημα είχε αρκετά καλή απόδοση. Το κοινό έχασε το ενδιαφέρον του σε τέτοιες συσκευές με την έλευση του φωνογράφου και των δίσκων. Το μηχανικό πιάνο – το οποίο συνέχιζε και χρειαζόταν τη φροντίδα ενός κανονικού πιάνου, όπως και τακτικό κούρδισμα – παραήταν πολύπλοκο, ογκώδες και ακριβό, ενώ δε μπορούσε να παίξει παρά… πιάνο! Ένας φωνογράφος μπορούσε να παίξει τα πάντα.

Βέβαια, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές μουσικών οργάνων συνέχισαν να διαθέτουν και κάποια μοντέλα μηχανικών πιάνων μέχρι και στις μέρες μας. Σήμερα, βέβαια, η ψηφιακή τεχνολογία έχει αντικαταστήσει τα πολύπλοκα συστήματα γραναζιών και σωλήνων με πεπιεσμένο αέρα, με ηλεκτρομαγνήτες και μικροτσίπ, τα οποία μπορούν να εξομοιώσουν το παίξιμο οποιουδήποτε βιρτουόζου πιανίστα (και όχι απαραιτήτως μόνο ενός) με κάθε λεπτομέρεια και κάθε ιδιοτροπία, ενώ πλέον μπορούν να παίξουν κομμάτια εκτός των δυνατοτήτων του ανθρώπινου είδους – έχουν γραφτεί κομμάτια τα οποία είναι απολύτως αδύνατον να εκτελεστούν από οποιονδήποτε άνθρωπο, όσο ταλαντούχος κι αν είναι αυτός, γιατί απλά… το ανθρώπινο είδος έχει μόνο 10 δάκτυλα! Τα μηχανικά πιάνα, όμως, μπορούν, μέχρι ενός ορίου.

Τώρα, όμως, έρχεται ένας «τρελός εφευρέτης», ο οποίος τροποποίησε ένα τέτοιο μηχανικό πιάνο της εταιρείας Edelweiss, δίνοντάς του ιδιαίτερες ικανότητες. Για την ακρίβεια, ενώ το μοντέλο της Edelweiss περιορίζεται σε ταυτόχρονη ενεργοποίηση μόνο 30 ηλεκτρομαγνητών, το τροποποιημένο πιάνο – το οποίο ονόμασε Chopstix – δεν έχει καν όριο και είναι σε θέση να ενεργοποιήσει όλους τους ηλεκτρομαγνήτες του ταυτοχρόνως! Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να παίξει πραγματικά το οτιδήποτε, ή να πατήσει και όλα τα πλήκτρα του πιάνου ταυτοχρόνως!

Το Chopstix είναι ένα ιδιαιτέρως ικανό πιάνο, το οποίο είναι σε θέση να παίξει ακόμη και το θρυλικό Rush E, ένα από τα πιο περίπλοκα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ, για πιάνο. Προφανώς, το Rush E είναι παντελώς πέραν των δυνατοτήτων του οποιουδήποτε ανθρώπου, αλλά για το Chopstix είναι παιχνιδάκι!

Μάλιστα, το Chopstix είναι σε θέση, όπως προαναφέραμε, να πατήσει όλα τα πλήκτρα του ταυτοχρόνως, ή μεγάλες ομάδες πλήκτρων ταυτοχρόνως, με 127 διαφορετικά επίπεδα πίεσης και έντασης. Αυτή του η ικανότητα του επιτρέπει να παίξει με μεγαλύτερη ακρίβεια και όχι μόνο να αναπαράγει πατήματα και νότες. Όπως μπορείς να δεις και στο σχετικό βίντεο, ακόμη και οι συχνότητες και οι κυματομορφές της ανθρώπινης φωνής μπορούν, αφού αναλυθούν μέσω μετασχηματισμών Fourier, να εξομοιωθούν παίζοντας πολλές νότες του πιάνου ταυτοχρόνως. Μπορεί να μην έχουμε κρυστάλλινη ανθρώπινη φωνή, αλλά σίγουρα είναι κάτι εντυπωσιακό το να βλέπεις ένα πιάνο να παίζει μια ανθρώπινη φωνή!