7
Τεχνολογία

Πλησιάζουν τα αναδιπλώμενα… computers!

Πλησιάζουν τα αναδιπλώμενα… computers!
Μετά τα αναδιπλώμενα smartphones, τώρα έρχονται και τα αναδιπλώμενα laptops! Δες τα πρώτα μοντέλα που έρχονται από τις ASUS και HP.

Τα αναδιπλώμενα φαίνεται πως είναι το μέλλον της πληροφορικής. Ενώ η αρχή έχει γίνει ήδη από τα smartphones, με αρκετά μοντέλα να είναι ήδη διαθέσιμα και μάλιστα κάποια να βρίσκονται ήδη στην τρίτη γενιά τους, προσφέροντας μεγάλες διαστάσεις στις οθόνες τους, στον χώρο των φορητών υπολογιστών δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα μοντέλα. Το πιο γνωστό από αυτά, το Lenovo X1 Fold, δεν έχει σημειώσει την τρομερή επιτυχία που θα περίμενε κανείς. Παρά ταύτα, όλες οι εταιρείες φαίνεται να προετοιμάζουν τις κινήσεις τους στον χώρο των αναδιπλώμενων φορητών υπολογιστών, με προσεκτικές κινήσεις. Είναι γνωστό σε όλους, άλλωστε, πως μια νέα τεχνολογία μπορεί να εκτοξεύσει μια εταιρεία, αν παρουσιαστεί τη σωστή στιγμή, μπορεί όμως και να τη βυθίσει, αν η στιγμή δεν είναι η σωστή. Πολλές εταιρείες πλέον αποτελούν υποσημειώσεις στο βιβλίο της ιστορίας της τεχνολογίας, είτε γιατί βιάστηκαν να παρουσιάσουν μια ριζοσπαστική τεχνολογία, είτε γιατί άργησαν.

Τώρα έχουμε τα αναδιπλώμενα laptops, τα λεγόμενα και foldables, τα οποία έχουν στα υπέρ τους τη νέα τεχνολογία, προφανώς, τη φορητότητα, την ευχρηστία μιας μεγάλης οθόνης, αλλά και την ευελιξία. Από την άλλη, έχουμε την ανυπαρξία πραγματικού πληκτρολογίου, αλλά – και ίσως πιο σημαντικά – την δυσπιστία των καταναλωτών, οι οποίοι δεν πιστεύουν πως μια οθόνη που διπλώνει θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καταπονήσεις και πως θα αντέξει για χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον είναι τα foldables, όσο κι αν οι γκρινιάρηδες… γκρινιάζουν. Στο μέλλον είναι σχεδόν βέβαιο το ότι θα έχουμε συσκευές οι οποίες θα μπορούν να ξεδιπλώσουν μια μεγάλη οθόνη, όποτε χρειάζεται, αλλά θα λειτουργούν και διπλωμένα, σε μέγεθος που θα βολεύει.

Η μία από τις εταιρείες που ακούγεται πως ετοιμάζει ένα foldable laptop είναι η HP, η οποία λέγεται πως ετοιμάζει ένα γιγάντιο laptop 17 ιντσών! Η βάση για αυτό (λέγεται πως) είναι μια παραγγελία σε μια Κορεάτικη εταιρεία ονόματι SK IE Technology, η οποία παράγει διαφανή φιλμ πολυαμιδίου, τα οποία χρησιμοποιεί η LG για να κατασκευάσει οθόνες OLED. Οι φήμες θέλουν την LG να ετοιμάζει μια οθόνη OLED με ανάλυση 4k, η οποία θα είναι εύκαμπτη, θα είναι 17 ιντσών όταν είναι ξεδιπλωμένη και 11 ιντσών όταν είναι διπλωμένη, ενώ η ανάλυσή της θα είναι 3840×2160 pixels. Μάλιστα, η ίδια “πηγή” αναφέρει πως η HP δεν είναι έτοιμη να ρισκάρει, επομένως έχει αναθέσει στην LG την κατασκευή μόλις 10.000 τεμαχίων (οθονών). Τέλος, η HP αναμένεται να παρουσιάσει το μοντέλο προς τα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου (2023), ίσως στην CES 2023.

Η HP δεν θα είναι η μόνη, όμως. Η Asus αναμένεται να μπει κι αυτή στον χώρο, με το Zenbook Fold OLED, το οποίο φαίνεται να εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με το μηχάνημα που ετοιμάζει η HP. Το μέγεθός του είναι 12,5 ιντσών διπλωμένο, ενώ η πλήρης ανάλυση της οθόνης θα είναι 2560×1920 – διπλωμένο θα είναι 1920×1080. Για το Asus γνωρίζουμε πως θα έρχεται με επεξεργαστή Intel Core i7-1250U, 16GB LPDDR5 RAM, αλλά και μπαταρία 75Wh.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαφαίνεται είναι πως οι εταιρείες αρχίζουν και προετοιμάζονται για περισσότερα μοντέλα, ίσως αναδιπλώμενα laptops ή tablets, ή κάτι ανάμεσα στα δύο. Πραγματικά, οι προδιαγραφές που ακούγονται για τα νέα μοντέλα είναι αρκετά καλές, γεφυρώνοντας τις δύο κατηγορίες και φέρνοντας πιο κοντά τους δύο κόσμους. Τελικά, ίσως αυτό ήταν και η μοίρα των δύο κατηγοριών: tablet και laptop να συγκλίνουν και, με τη βοήθεια των εύκαμπτων οθονών, να ενωθούν σε μία και μοναδική συσκευή η οποία θα είναι tablet όταν χρειάζεται φορητότητα, και laptop όταν η ισχύς είναι απαραίτητη! Θα γίνει αυτό το σενάριο πραγματικότητα; Αυτό θα το μάθουν οι ιστορικοί του μέλλοντος!