11
Ταξίδια και αναψυχή

Ποιες είναι οι 5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε

Ποιες είναι οι 5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε
Η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς τον τρόπο που μετακινούμαστε και ταξιδεύουμε. Δες πώς θα είναι τα ταξίδια του μέλλοντος και πώς η τεχνολογία θα το αλλάξει!

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν τα πιο επεισοδιακά για ολόκληρο τον πλανήτη, τουλάχιστον από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, με ελάχιστες ολιγοήμερες εξαιρέσεις, όπως την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Τότε οι αλλαγές που συνέβησαν ήταν λίγες και αφορούσαν κυρίως τους κανονισμούς και την ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών. Τώρα, όμως, οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει και έχουν αλλάξει εντελώς όλες τις πτυχές των κοινωνιών μας, ίσως δεν είναι παρά το πρώτο βήμα! Ήδη γίνονται βήματα για την χρήση προηγμένων τεχνολογιών, τόσο στην ίδια την διαδικασία της μετακίνησης, όσο και σε άλλες πλευρές, όπως τεχνολογίες οι οποίες θα κάνουν τη μετακίνηση περιττή αλλά και τεχνολογίες για την καλύτερη επόπτευση των μετακινήσεων.

Εδώ έχουμε επιλέξει τις 5 πιο σημαντικές τεχνολογίες, οι οποίες θεωρούμε πως πρόκειται να αλλάξουν εντελώς το τοπίο στις μετακινήσεις. Μάλιστα, περιμένουμε όλες τους να παραμείνουν σε χρήση, ακόμη και αν εξαλειφθεί ο κίνδυνος της πανδημίας του COVID-19. Ποιες είναι αυτές; Συνέχισε το διάβασμα και θα δεις.

Virtual – Augmented Reality

Σαφώς μιλάμε για την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα, είτε αυτές υλοποιούνται μέσω κάποιου headset είτε απλώς μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή ή smartphone. Οι τεχνολογίες αυτές επιτρέπουν στους χρήστες να επισκεφθούν τις εκάστοτε τοποθεσίες, χωρίς να μετακινηθούν από τη θέση τους. Ήδη υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και πολλά μουσεία τα οποία έχουν δημιουργήσει εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, όπως η πασίγνωστη Πέτρα της Ιορδανίας, το Matterhorn στην Ελβετία, το Hunt Museum στην Ιρλανδία, το μουσείο φυσικής ιστορίας του Παρισίου, το μουσείο φυσικής ιστορίας του Smithsonian στην Washington, και πολλά άλλα. Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι πιστεύουν πως το VR δεν θα αντικαταστήσει τον τουρισμό και τα ταξίδια, απλώς θα τα ενισχύσει.

Έλεγχος του πλήθους

Και εδώ έχουμε ήδη κάποια πρώτα δείγματα γραφής. Μιλάμε για ρομπότ τα οποία περιφέρονται σε διάφορα μέρη στα οποία υπάρχει πολυκοσμία και υπενθυμίζουν στον κόσμο να κρατά αποστάσεις. Ήδη η Σιγκαπούρη έχει… εξαπολύσει τέτοια ρομπότ σε αεροδρόμια, μουσεία αλλά και στους δρόμους. Επίσης διαθέτει ειδικές ταμπέλες οι οποίες αναγράφουν τη μέση πυκνότητα του πλήθους. Στη Βενετία, μια πόλη η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού, ήδη χρησιμοποιούν τις κάμερες ασφαλείας (που είχαν τοποθετήσει για την αντιμετώπιση του εγκλήματος) για να καταγράφουν τους τουρίστες. Το πλάνο είναι να χρησιμοποιούν τα δεδομένα από αυτές τις κάμερες για να κρατούν τους αριθμούς των τουριστών σε λογικά επίπεδα, σε συνδυασμό με ηλεκτρονικές πύλες στα σημεία εισόδου στην πόλη, οι οποίες θα κλείνουν όποτε το πλήθος των τουριστών γίνεται υπερβολικά μεγάλο! Το ίδιο θα γίνει και στο Άμστερνταμ αλλά και στις παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες, είτε το πιστεύεις είτε όχι, τα καλοκαίρια γεμίζουν ασφυκτικά.

Απολύμανση με UV-C

Μπορεί να βάζουμε αντηλιακό για να μπλοκάρουμε τις κακές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, όμως αυτές οι ακτίνες, εκτός του να προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος και να αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο, σκοτώνουν και ιούς και άλλα μικρόβια. Τώρα οι υπεριώδεις UV-C προστίθενται στο οπλοστάσιο κατά των ιών, επιτρέποντας τη γρήγορη απολύμανση χώρων όπως τα αεροδρόμια, τα σινεμά και τα γυμναστήρια. Νέα συστήματα εγκαθίστανται σε κλιματιστικά και μηχανήματα εξαερισμού, ενώ έχουν κατασκευαστεί και ρομπότ τα οποία απολυμαίνουν το εσωτερικό αεροπλάνων αλλά και τις κουπαστές σε χώρους όπως εμπορικά κέντρα ή σταθμοί μετρό.

Παντού QR

Οι κωδικοί QR – αυτά τα τετράγωνα με τις τυχαίες τελείες – χρησιμοποιήθηκαν σε εστιατόρια από τις πρώτες μέρες της πανδημίας σε εστιατόρια, επιτρέποντας στους πελάτες να σκανάρουν το QR για να δουν το μενού στο smartphone τους και να παραγγείλουν, έχοντας την ελάχιστη δυνατή επαφή με τους σερβιτόρους. Αν και η μετάδοση των ιών μέσω επαφής δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πιστεύαμε στην αρχή της πανδημίας, οι κώδικες QR αποδείχθηκαν χρήσιμοι και θα παραμείνουν. Βέβαια, οι κώδικες QR λειτουργούν όπως ένα link σε κάποιο e-mail: μπορεί να σε οδηγήσουν σε επικίνδυνα μέρη, επομένως χρειάζονται προσοχή.

Παρακολούθηση

Όλες οι υπηρεσίες υγείας θα ήθελαν διακαώς να μπορούν να παρακολουθούν τους ασθενείς, ειδικά όσους έχουν προσβληθεί από σοβαρές ασθένειες, για να είναι σε θέση να προβλέπουν επιμολύνσεις. Μάλιστα, τέτοιες μέθοδοι ανίχνευσης επαφών είχε χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με Zika αλλά και HIV. Στην αρχή της πανδημίας, όμως, τόσο η Google όσο και η Apple δημιούργησαν apps τα οποία επέτρεπαν στους χρήστες να εγγραφούν και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις εάν ήρθαν σε επαφή ή σε κοντινή απόσταση με επιβεβαιωμένα κρούσματα! Σε αυτό μπήκαν στο παιχνίδι και άλλες τεχνολογίες, όπως οι κάμερες κλειστού κυκλώματος σε συνδυασμό με συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Προφανώς, όλα αυτά τα συστήματα εφαρμόζονται ειδικά σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και λιμάνια, για την ταυτοποίηση κρουσμάτων και την καταγραφή των κινήσεών τους και των επαφών τους.

Τελικά, η πανδημία άλλαξε τις κοινωνίες σε παγκόσμια κλίμακα και έβαλε σε… fast-forward μια διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει πριν από δεκαετίες και εξελισσόταν αργά: την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα. Όλα αυτά τα συστήματα και οι τεχνολογίες εφαρμόζονται για να επιτρέψουν την καλύτερη διαχείριση του πλήθους, να μπορούν να βάλουν τάξη στο χάος των ανθρώπινων μετακινήσεων και να μπορούν να προβλέπουν την εξέλιξη φαινομένων όπως η διάδοση μιας πανδημίας. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν υπάρχει υποκατάστατο στο πραγματικό ταξίδι και, μετά από μήνες απομόνωσης, η ανάγκη για το escape είναι μεγαλύτερη από ποτέ!