4
Υγεία & Fitness

Προβλήματα ύπνου; Η τεχνολογία σε βοηθάει

Προβλήματα ύπνου; Η τεχνολογία σε βοηθάει
Εάν έχεις πρόβλημα με τον ύπνο το EverSleep είναι ίσως το wearable που χρειάζεσαι.

Ο καλός ύπνος είναι καλύτερος κι απ’ τον καλύτερο γιατρό, έλεγαν παλιά οι γιαγιάδες μας. Αυτό είναι, όμως, εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις, κι ακόμα πιο δύσκολο να το γνωρίζεις. Τι είναι όμως καλός ύπνος; Πως ορίζεται και ποιος ξέρει αν όντως κοιμάται καλά; Ο ύπνος είναι ολόκληρη επιστήμη και κάποιοι που ασχολούνται με το αντικειμμενο έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό «sleep tracker».

Να σου συστήσουμε το EverSleep το πρώτο tracker ειδικά σχεδιασμένο για να παρακολουθεί τον ύπνο σου και να σε βοηθά να αναλύσεις και να καταλάβεις τι σημαίνουν τα δεδομένα που συλλέγει. Η συσκευή είναι σχεδιασμένη για να φοριέται στον καρπό του χεριού και σε διαστάσεις μοιάζει με τα υπόλοιπα trackers ή με ένα ρολόι. Αυτό είναι η βασική συσκευή. Συνδεδεμένη με αυτήν, θα δεις και μια ενσύρματη επέκταση, η οποία συνδέει τη βασική μονάδα με έναν αισθητήρα οξυγόνωσης αίματος, ο οποίος τοποθετείται πάνω στο δάκτυλο. Καθώς το EverSleep είναι μόνο για τον ύπνο, θα χρειαστεί να το φοράς μόνο πριν πέσεις για ύπνο.

Το app του EverSleep είναι εκεί όπου γίνεται όλη η «μαγεία». Άξιο αναφοράς είναι το ότι δεν αποστέλλονται δεδομένα στο cloud ή οπουδήποτε αλλού· όλα τα δεδομένα που συλλέγει το σύστημα, παραμένουν στο κινητό σου και εσύ έχεις τον έλεγχο. Αν χρειαστεί να μοιραστείς κάποια από αυτά, υπάρχει ξεχωριστή λειτουργία export για εξαγωγή των δεδομένων σε μορφή PDF.

Το app είναι εύκολο στη χρήση και απλό ως interface, και αυτό είναι ένα μεγάλο προτέρημα. Δεν ακολουθεί τις προσταγές του Android ή του iOS αλλά υιοθετεί μια απλή διάταξη με μεγάλα πλήκτρα και σαφείς επιλογές. Έχει μόνο έξι λειτουργίες: Καταγραφή, Αποτελέσματα, Τάσεις, Προφίλ, Εξαγωγή και Ρυθμίσεις. Η Καταγραφή βρίσκεται στην κορυφή και ευπρόσιτη για τη στιγμή που είσαι έτοιμος για ύπνο. Στα αποτελέσματα θα βρεις τα δεδομένα σε ημερολογιακή μορφή, ενώ στο προφίλ θα συμπληρώσεις κάποια στοιχεία τα οποία δεν αλλάζουν και τόσο συχνά.

Πώς λειτουργεί

Αυτό που καταγράφει το EverSleep είναι οι κινήσεις που κάνεις κατά τον ύπνο και το κατά πόσον ο ύπνος σου είναι ήρεμος ή ανήσυχος. Εκεί που ξεχωρίζει, όμως, από όλα τα υπόλοιπα είναι στο ότι, παρακολουθώντας τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, μπορεί να ανιχνεύσει περιπτώσεις υπνικής άπνοιας. Αυτά τα συμβάντα μπορεί να εμφανίζονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί για κάποιους να είναι ο κύριος λόγος για την κακή ποιότητα ύπνου. Το EverSleep είναι ένας απλός τρόπος για τον εντοπισμό των ενδείξεων υπνικής άπνοιας και μπορεί να αναδείξει την ανάγκη να συμβουλευτείς έναν ειδικό γιατρό.

Πέραν των ιατρικών ενδείξεων, το EverSleep κάνει και άλλες προτάσεις, με βάση τα ευρήματα που προκύπτουν από τις μετρήσεις. Με βάση αυτές, μπορεί να σου προτείνει να μένεις στο κρεβάτι περισσότερη ώρα, αν για παράδειγμα σου παίρνει αρκετή ώρα να κοιμηθείς, ενώ η πρώτη και καλύτερη παρότρυνση είναι να καθιερώσεις κανόνα κλεισίματος κινητών, tablets και τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο.

Τελικά, το EverSleep είναι κάτι που χρειάζονται μόνο όσοι έχουν πρόβλημα; Δυστυχώς όχι. Μπορεί να έχεις αναγνωρισμένα «θέματα» στον ύπνο σου ή απλά να καταλαβαίνεις πως ξυπνάς κουρασμένος. Το EverSleep είναι το tracker που μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος το τι συμβαίνει αφού κλείσεις τα μάτια σου.