7
Τεχνολογία

Πως να κάνεις το laptop σου να διαρκεί όλη μέρα

Πως να κάνεις το laptop σου να διαρκεί όλη μέρα
Εάν βρίσκεσαι έξω και χρειάζεσαι τις υπηρεσίες του laptop σου συνεχώς, φρόντισε να μην καταναλώνει περιττή ενέργεια. Με τις ρυθμίσεις αυτές θα κάνεις τη μπαταρία του να διαρκεί όλη μέρα. Τι άλλο θες;

Όλοι μας έχουμε βρεθεί, σε κάποια στιγμή της ζωής μας, αγκαζέ με ένα laptop, γνωρίζοντας πως η μπαταρία του είναι η μόνη πηγή ενέργειας. Και έχουμε να κάνουμε δουλειά! Σίγουρα θα θυμάσαι το πόσο ψυχοφθόρο είναι να βλέπεις την ένδειξη της μπαταρίας να μειώνεται συνεχώς… μέχρι που, αναπόφευκτα, το laptop έκλεισε. Θα μπορούσε, όμως, να κρατήσει κι άλλο; Η απάντηση, τις περισσότερες φορές, είναι «ναι». Απλά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το laptop σου και το πως λειτουργεί.

Οθόνη

Ο κύριος υπαίτιος για την κατανάλωση ενέργειας στο laptop είναι η οθόνη. Κι όμως, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η οθόνη καταναλώνει πολύ ενέργεια. Και πιο συγκεκριμένα, ο οπίσθιος φωτισμός της LCD. Αν θες να μειώσεις την κατανάλωση του laptop σου, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, είναι να μειώσεις τη φωτεινότητα της οθόνης όσο περισσότερο μπορείς. Εντάξει, δεν είπαμε και να στραβωθείς, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεσαι την οθόνη στο 100% της φωτεινότητας. Χρησιμοποίησε τον συνδυασμό πλήκτρων που μειώνει την φωτεινότητα (συνήθως πατώντας το πλήκτρο Fn μαζί με κάποιο από τα F-keys) στο δικό σου laptop.

Επίσης, μπορείς να κάνεις ρυθμίσεις πηγαίνοντας στα Settings, έπειτα στο System και μετά Display στα Windows 10, ή στα System Preferences και στο Displays στο macOS.

Σε διπλανά tabs μπορείς να βρεις και άλλες ρυθμίσεις που μπορεί να σου γλυτώσουν ενέργεια, όπως το να βάλεις τους σκληρούς δίσκους σε sleep. Τα Windows διαθέτουν και ένα ειδικό mode λειτουργίας, το οποίο ονομάζουν Battery-saver mode και το οποίο έχει μαζεμένες όλες τις ρυθμίσεις που θα σου γλυτώσουν ενέργεια. Απλά πάτα το εικονίδιο της μπαταρίας στην taskbar και διάλεξε Battery settings.

Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής του laptop σου είναι σχεδιασμένος να μπαίνει σε modes χαμηλής κατανάλωσης, ακόμη και να κλείνει πυρήνες, αν δεν υπάρχει φόρτος. Επομένως πρέπει να φροντίσεις να μην υπάρχει περιττός φόρτος. Κλείσε όλα τα προγράμματα που δεν χρησιμοποιείς άμεσα, κλείσε τυχόν περιττά tabs στο Firefox ή στο Chrome, και σίγουρα κλείσε τη σελίδα του Facebook, αν δεν το χρησιμοποιείς, μιας και είναι από τις πιο βαριές σελίδες που υπάρχουν.

Πήγαινε στο tray (τα εικονίδια δίπλα από το ρολόι στην taskbar κάτω δεξιά) και κλείσε ό,τι πρόγραμμα δεν είναι απαραίτητο να τρέχει συνεχώς.

Περιφερειακά

Εκτός του επεξεργαστή, αν έχεις ανοιχτό Wi-Fi ή/και Bluetooth και δεν τα χρειάζεσαι, κλείσ’ τα εντελώς. Ομοίως θα πρέπει να αποσυνδέσεις όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες μέσω USB (και τροφοδοτούνται από τη μπαταρία) όπως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια, webcams, ηχεία και λοιπά. Επίσης, χαμήλωσε την ένταση του ήχου, αν παίζει κάτι – αν ακούς μουσική παράλληλα, απλά κλείσε τη μουσική εντελώς – ή έστω χρησιμοποίησε ακουστικά.

Μπαταρία

Το γεγονός είναι πως, τελικά, το laptop σου θα κρατήσει όσο έχει ενέργεια η μπαταρία του. Και η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται με το χρόνο. Προσπάθησε να την κρατήσεις σε καλή κατάσταση, αποφεύγοντας τις ακραίες θερμοκρασίες (τόσο ζέστη όσο και ψύχος). Φρόντισε το laptop σου να ψύχεται επαρκώς και απόφυγε τις βαριές εργασίες (ή τα παιχνίδια) όσο το laptop τροφοδοτείται από τη μπαταρία. Επίσης απέφευγε το να αφήνεις τη μπαταρία σου να αδειάζει εντελώς. Είναι προτιμότερο να αφήνεις τη μπαταρία να κατέβει μέχρι το 70-75% και να τη φορτίζεις ξανά. Τέλος, αν γνωρίζεις πως θα αφήσεις το laptop συνδεδεμένο στο ρεύμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείς να αφαιρέσεις εντελώς τη μπαταρία. Ιδανικά, φρόντισε να είναι φορτισμένη περί το 60-70% προτού την αφαιρέσεις (και όχι 100%).