7
Τεχνολογία

Πόση RAM χρειάζεσαι;

Πόση RAM χρειάζεσαι;
Το αιώνιο ερώτημα ακόμα και εν έτει 2022. Είναι άραγε τα 8GB αρκετά και θα αποκτήσεις ποτέ αρκετή RAM στον υπολογιστή σου;

Το ερώτημα που ταλανίζει όλους όσους ετοιμάζονται να αγοράσουν νέο υπολογιστή, εδώ και δεκαετίες, είναι το πόση μνήμη RAM να αγοράσουν. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για desktop ή laptop, το ερώτημα παραμένει το ίδιο. Οι κατασκευαστές υπολογιστών και τα καταστήματα δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν σε αυτό, μιας και οι διαφημίσεις πάντα θα αναφέρουν το οποιοδήποτε μέγεθος RAM ως ιδανικό. Επομένως, ποιο είναι όντως το ιδανικό;

Το ερώτημα αυτό δεν έχει μία και μοναδική απάντηση, μιας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση που κάνεις στον υπολογιστή. Η μνήμη κοστίζει και θα πρέπει να ζυγίσεις τις επιλογές σου, με βάση τις ανάγκες που έχεις αυτή τη στιγμή, συν ένα ποσό έξτρα μνήμης για το μέλλον – αλλά όχι το μακρινό μέλλον! Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των εξαρτημάτων και των περιφερειακών στους υπολογιστές πέφτουν συνεχώς, όσο περνά ο χρόνος, επομένως θα πρέπει να αποφασίσεις αν κάτι το χρειάζεσαι σήμερα, σε έξι μήνες ή το πολύ σε έναν χρόνο. Οτιδήποτε πέραν αυτού είναι σπατάλη και δεν το προτείνουμε. Σε έξι μήνες ή, πολύ περισσότερο, σε έναν χρόνο, οι τιμές των μνημών θα έχει πέσει και θα μπορείς να πάρεις, με τα ίδια λεφτά, περισσότερη, ή αν προτιμάς, την ίδια ποσότητα μνήμης σε χαμηλότερη τιμή.

Η μνήμη είναι ένα εξάρτημα του υπολογιστή το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, όσο περνά ο καιρός. Για παράδειγμα, πριν 10 χρόνια, τα 4GB ήταν αρκετά για τις περισσότερες τυπικές δουλειές σε έναν υπολογιστή. Μπορούσες άνετα να ανοίξεις αρχεία Word ή Excel, να ανοίξεις μπόλικα tabs στον browser της επιλογής σου για να σερφάρεις στο internet, αλλά και να παίξεις τα περισσότερα παιχνίδια. Σήμερα, όμως, τα 8GB θεωρούνται το απόλυτο όριο για τις ίδιες δουλειές. Ειδικά ο Chrome είναι ένα από τα προγράμματα που φαίνεται να μην ικανοποιείται ποτέ, ενώ φαίνεται πως μπορεί να γεμίσει τη RAM με άνεση, ακόμη κι αν έχεις… 256GB! Ακόμη και οι ίδιες οι σελίδες στο internet γίνονται όλο και πιο βαριές και απαιτητικές σε μνήμη. Ενώ κάποτε βλέπαμε λίγες φωτογραφίες και περισσότερο κείμενο, οι ιστοσελίδες σήμερα είναι γεμάτες με τεράστιες εικόνες, βίντεο, εφέ και διάφορα άλλα περίεργα, τα οποία εκτοξεύουν τις απαιτήσεις σε μνήμη απλά και μόνο για να δείχνουν πιο ωραίες. Αυτό το trend δεν πρόκειται να αλλάξει, επομένως οι απαιτήσεις σε μνήμη δεν πρόκειται να μειωθούν. Αν θέλεις να είσαι σίγουρος για την μακροημέρευση του νέου σου υπολογιστή, λοιπόν, θα πρέπει να το λάβεις και αυτό υπ’ όψιν.

Αναβαθμισιμότητα

Η λέξη αυτή περιγράφει την δυνατότητα ενός υπολογιστή να δέχεται αναβαθμίσεις. Όλοι οι desktop και η συντριπτική πλειοψηφία των laptops μπορούν να δεχτούν περισσότερη μνήμη, μιας και έχουν τη μνήμη σε ειδικές βάσεις. Υπάρχουν, όμως, κάποια μοντέλα τα οποία δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και έρχονται με τη μνήμη ενσωματωμένη. Τα πιο γνωστά παραδείγματα αυτής της ιδιαιτερότητας είναι τα μηχανήματα της Apple, τα οποία πλέον έρχονται με τη μνήμη ενσωματωμένη στη συσκευασία του κεντρικού επεξεργαστή και δεν αλλάζει.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν και σαφώς κοστίζει περισσότερο, προτείνουμε να επιλέξεις το μοντέλο με την περισσότερη δυνατή μνήμη. Μπορεί τώρα να μην τη χρησιμοποιείς, όμως αυτό θα διασφαλίσει το ότι ο νέος σου υπολογιστής θα μπορεί να δουλέψει άνετα ακόμη και σε βάθος χρόνου.

Μνήμη απ’ έξω

Προτού επιλέξεις τον υπολογιστή που θα πάρεις, θα πρέπει να δεις τις επιλογές που σου δίνει ο κατασκευαστής. Χρειάζεται, όμως, και προσοχή, διότι οι τιμές των μνημών δεν είναι οι ίδιες. Τι εννοούμε; Μπορεί ένα laptop, για παράδειγμα, να κοστίζει Α ευρώ με μνήμη 8GB και Β ευρώ με μνήμη 16GB. Θα πρέπει να τσεκάρεις πόσο κοστίζει στα καταστήματα αυτή η διαφορά των 8GB, γιατί μπορεί να συμφέρει να πάρεις το πιο φτηνό μοντέλο και να αναβαθμίσεις τη μνήμη αγοράζοντάς την απ’ έξω”. Επίσης, κάποιοι κατασκευαστές χρεώνουν περισσότερο τη μνήμη, αν θες να την προσθέσεις μετά από, πχ, έναν χρόνο, απ’ ότι κοστίζει η ίδια ποσότητα μνήμης στην αγορά.

Σενάρια

Εδώ θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικά παραδείγματα, εκτιμώντας τυπικά σενάρια χρήσης. Αν η χρήση του υπολογιστή σου περιορίζεται σε αρχεία Word και Excel, άντε και μερικά sites, ίσως να μπορείς ακόμη να κάνεις δουλειά και με 4GB. Για μια τυπική σημερινή χρήση, όμως, θα πρέπει να έχεις 8GB οπωσδήποτε. Τώρα, αν μιλάμε για gaming, τότε το βλέμμα σου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει σε οτιδήποτε λιγότερο από 16GB. Κάποια παιχνίδια ίσως τρέξουν ικανοποιητικά και με 8GB, αλλά και πάλι οριακά. Αν θέλεις, όμως, παιχνίδια σε ανάλυση 4k, τότε πηγαίνουμε άνετα σε 32GB RAM – αλλά εκεί παίζει πολύ σοβαρό ρόλο και η ταχύτητα της μνήμης, και η κάρτα γραφικών αλλά και ένας γρήγορος δίσκος NVMe SSD. Μια άλλη περίπτωση είναι να ασχολείσαι με video editing, γραφιστική δουλειά, ή εφαρμογές 3D. Εκεί θα χρειαστείς πραγματικά όση περισσότερη RAM μπορείς να πάρεις, ακόμη και 64GB δεν είναι υπερβολή, ειδικά αν ασχολείσαι με μεγάλα αρχεία ή ανάλυση 8k.

Τελικά;

Τελικά… όλα εξαρτώνται από εσένα. Προτού πάρεις κάποια απόφαση, θα πρέπει να κοιτάξεις αντικειμενικά τις απαιτήσεις σου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει περισσότερο νόημα να επενδύσεις σε πιο γρήγορη – και άρα πιο ακριβή – μνήμη, παρά σε μεγαλύτερη ποσότητα. Ειδικά στο gaming, αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά, αν θέλεις να “ξεζουμίσεις” κάθε ρανίδα ισχύος από τον υπολογιστή σου. Από την άλλη, αν δουλεύεις πάνω σε εφαρμογές τύπου AutoCAD, τότε θα πρέπει να ρίξεις το βάρος στην ποσότητα· θέλεις πολύ μνήμη και οι διαφορές σε ταχύτητα δεν θα έχουν τόσο αντίκτυπο όσο το άλμα σε περισσότερα gigabytes. Σε κάθε περίπτωση, αξιολόγησε τις ανάγκες του σήμερα· αν στο απώτερο μέλλον χρειαστείς περισσότερη μνήμη, μπορείς να βάλεις περισσότερη τότε. Θυμήσου: στους υπολογιστές δεν ξοδεύουμε χρήματα για κάτι που ίσως κάποτε θα μπορούσαμε να το χρειαστούμε.