7
Τεχνολογία

Πόσο ασφαλές είναι το κινητό σου;

Πόσο ασφαλές είναι το κινητό σου;
Μπορείς να το ελέγξεις. Παραθέτουμε το check list των ρυθμίσεων ασφαλείας για την συσκευή Android σου

Έχουμε περάσει αρκετά χρόνια παρέα με τα smartphones. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως, για πολλούς το κινητό μας αποτελεί όχι απλώς ένα εργαλείο αλλά την επέκταση της ζωής μας στον ψηφιακό κόσμο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλεια των ψηφιακών μας δεδομένων. Ευτυχώς, δεν είναι δύσκολο!

Δες τι κάνουν τα apps σου

Ναι, βασικά τα apps δεν είναι «σου», είναι «τους». Εσύ που τα χρησιμοποιείς, απλώς ελπίζεις να μην σε κατασκοπεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Λοιπόν, μάθε τι κάνει το καθένα. Μπες στα Settings και από εκεί στο Apps and Notifications. Εκεί θα δεις τι μπορεί να κάνει το κάθε app, αλλά και να δώσεις ή να κόψεις την πρόσβαση σε διάφορα πράγματα – για παράδειγμα, στο μικρόφωνο, στην κάμερα, στη λίστα επαφών.

Αν δεις κάποιο app το οποίο δεν βρίσκεις το λόγο γιατί να θέλει πρόσβαση σε κάτι, απλά μπλόκαρέ το! Το Android σε ρωτάει, κάθε φορά που κάποιο app ζητά πρόσβαση, αλλά μπορεί να έχεις πατήσει “αποδοχή” χωρίς να το πολυσκεφτείς. Επίσης, στο Android 11 υπάρχουν βελτιωμένες επιλογές για την πρόσβαση των apps, με περισσότερες επιλογές.

Υπάρχει και ειδική πρόσβαση

Μέσα στο ίδιο μενού με πριν, υπάρχει και το Special App Access, για ακόμη πιο προχωρημένες επιλογές. Μπορείς να βρεις επιλογές για διαχείριση ενέργειας, εγκατάσταση apps εκτός Play Store (μεγάλη προσοχή εδώ) ή ακόμη και gestures.

Τα εν οίκω μη εν δήμω

Αυτό που σίγουρα δεν θες είναι να διαβάζει ο οποιοσδήποτε τα μηνύματά σου από τις ειδοποιήσεις που έρχονται στο κινητό σου. Πήγαινε στα Settings, στο Display, έπειτα στο Advanced, βρες το Lock Screen και πάτα στο Notifications on lock screen. Όρισε να μην φαίνονται τα περιεχόμενα των ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος.

Κλείσε τις πόρτες

Πήγαινε στα Settings, στο Display, μετά στο Advanced και πάτα το Screen timeout. Αυτό είναι ο χρόνος που θα περάσει, μέχρι να σβήσει η οθόνη και το κινητό να κλειδώσει. Μπορεί να είναι σπαστικό, αλλά βάλ’ το όσο πιο μικρό γίνεται. Η ασφάλειά σου είναι πάνω απ’ όλα. Με κλειδωμένη οθόνη, μειώνεις τις πιθανότητες να βρει κάποιος το κινητό σου με αναμμένη οθόνη και ξεκλείδωτο.

Κρύψε τα passwords

Μέσα στα Settings και μέσα στο Privacy θα βρεις την επιλογή που, όποτε γράφεις κάποιο password, το κάθε γράμμα που εισάγεις εμφανίζεται για λίγο, προτού αντικατασταθεί από τη γνωστή μεγάλη τελεία • και κρυφτεί. Μπορείς να το απενεργοποιήσεις, έτσι ώστε να μη μπορεί κανένας που βλέπει την οθόνη να καταλάβει τι γράφεις ως password.

Κλείδωσε!

Λοιπόν, βάλε κλείδωμα στο κινητό! Όλα τα smartphones διαθέτουν διάφορους τρόπους για το ξεκλείδωμα, είτε με δακτυλικό αποτύπωμα, είτε μέσω κάμερας, PIN ή μοτίβου. Χρησιμοποίησέ τα! Μην αφήνεις το κινητό σου ξεκλείδωτο, χωρίς έστω κάποιο υποτυπώδες μέτρο ασφαλείας. Η ρύθμιση γι’ αυτό βρίσκεται στα Settings και Security.

Δε θέλω να σε χάσω… ποτέ!

Ενεργοποίησε τη λειτουργία Find My Device, η οποία βρίσκεται στο ίδιο σημείο με το προηγούμενο. Αν ποτέ χάσεις το smartphone, θα μπορείς να παρακολουθείς τη θέση του μέσω GPS, αλλά και να κάνεις ολική διαγραφή των περιεχομένων, σε περίπτωση που κλαπεί.

Κράτα τις ενημερώσεις… ενήμερες

Αν πας στο Settings και System, στο Advanced θα βρεις το System update. Βεβαιώσου πως έχεις λάβει όλες τις ενημερώσεις που υπάρχουν για τη συσκευή σου. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις update, διότι τα updates περιέχουν και διορθώσεις σε κενά ασφαλείας.

Φύλαγε τα ρούχα σου…

Μπορείς να κάνεις backup και στο κινητό σου. Η Google σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα, δωρεάν, επομένως εκμεταλλεύσου την! Settings → System → Backup. Εκεί είναι οι ρυθμίσεις που θέλεις, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.