16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πόσο μακριά είναι;

Πόσο μακριά είναι;
Πώς να μετρήσεις τις αποστάσεις μεταξύ σημείων επάνω στο χάρτη στον υπολογιστή και το κινητό σου.

Με την έλευση του Google, τα περισσότερα θέματα… εγκυκλοπαιδικής φύσεως μπορούν να απαντηθούν. Τι γίνεται, όμως, όταν ο ένας λέει πως η απόσταση Βερολίνο – Αθήνα είναι 1500 χιλιόμετρα και ο άλλος 2500; Αν ο ένας λέει πως η Λούτσα απέχει 30 χιλιόμετρα και ο άλλος 15; Άντε βρες τώρα ποιος έχει δίκιο!

Μην ανησυχείς όμως. Όπως και στις υπόλοιπες παρόμοιες απορίες έτσι και εδώ η Google πλέον μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις όλες τις διχογνωμίες. Ή τουλάχιστον (και) αυτές που έχουν σχέση με γεωγραφία και δη αποστάσεις.

Η νέα λειτουργία του Google Maps, λοιπόν είναι αυτή της μέτρησης αποστάσεων στο χάρτη. Και μάλιστα οποιωνδήποτε αποστάσεων, είτε περνάει δρόμος από εκεί, είτε όχι. Μάλιστα, δεν χρειάζεται ούτε καν να ασχοληθείς με κλίμακες και «ένα προς εκατό χιλιάδες» και άλλα τέτοια περίεργα. Και βέβαια, δεν χρειάζεται διαβήτης.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής ή κάποια φορητή συσκευή.

Σε κανονικό PC, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις τον browser της επιλογής σου και να πας στο γνωστό maps.google.com. Σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη, κάνεις δεξί κλικ και επιλέγεις το «Measure distance» που βρίσκεται στο τέλος του pop-up menu. Έπειτα, κάνοντας κλικ πάνω στον χάρτη, θα δεις να εμφανίζεται μια ευθεία γραμμή. Μετακινώντας την αρχή και το τέλος της, μπορείς να βάλεις την γραμμή στα σημεία που επιθυμείς να μετρήσεις. Στο κάτω μέρος του χάρτη, ένα μπαλονάκι θα σου δώσει την απόσταση.

Μάλιστα, αν θες να μετρήσεις την απόσταση μεταξύ πολλών σημείων, απλά κάνεις κι άλλο κλικ πάνω στο χάρτη και θα δεις να προστίθενται επιπλέον σημεία, τα οποία μπορείς να μετακινήσεις, αν θες.

Σε smartphone ή tablet, απλά ανοίγεις το app του Google Maps. Στο χάρτη, αγγίζεις με το δάχτυλο κάποιο σημείο που θες, ανοίγεις τις λεπτομέρειες και επιλέγεις το Measure Distance που υπάρχει στο κάτω μέρος. Αυτομάτως θα δεις το αρχικό σημείο μαρκαρισμένο στο χάρτη. Μετακινώντας το χάρτη, θα δεις μια διακεκομμένη γραμμή να ενώνει το επιλεγμένο σημείο με το κέντρο του χάρτη, ενώ στο κάτω μέρος θα βλέπεις την απόσταση. Αν θες επιπλέον σημεία, απλά πατάς το Add point.

Αυτή η λειτουργία, όπως μπορείς να καταλάβεις, σου δίνει την απ’ ευθείας απόσταση. Η ίδια απόσταση είναι, στο περίπου, και αυτή που ακολουθούν τα αεροπλάνα. Προφανώς συνεχίζει και λειτουργεί και η οδική απόσταση στο Google Maps, την οποία ενεργοποιείς, ως συνήθως, επιλέγοντας σημείο έναρξης και προορισμού διαδρομής.