4
Υγεία & Fitness

Πόσο πρέπει να εμπιστεύεσαι τα fitness trackers;

Πόσο πρέπει να εμπιστεύεσαι τα fitness trackers;
Δεν είναι όλα τα fitness trackers το ίδιο ακριβή και στις ίδιες ασκήσεις. Τι πρέπει να γνωρίζεις;

Fitness trackers υπάρχουν πολλά. Άλλα φθηνά, άλλα ακριβά, άλλα… ακριβή και άλλα λιγότερο. Πως μπορείς να ξέρεις ποιο μετρά πιο σωστά τις επιδόσεις σου; Είναι αλήθεια ότι ο χρήστης είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστώσει κάτι τέτοιο, αφού δεν μπορεί να αποκτήσει δέκα διαφορετικά μοντέλα και να προβεί σε συγκριτική δοκιμή.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise, τα activity trackers είναι σε θέση να προσφέρουν μια καλή συνολική εκτίμηση των θερμίδων που έχεις κάψει, ωστόσο, αποδεικνύονται λιγότερο ακριβή όταν μετρούν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο τις Iowa, δοκίμασαν μια σειρά από γνωστά καταναλωτικά trackers, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον είναι σε θέση να μετρούν αερόβια άσκηση, καθιστική δραστηριότητα και άσκηση με αντιστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές ζήτησαν από 56 εθελοντές να κάνουν για 20 λεπτά μια καθιστική δραστηριότητα, όπως να διαβάσουν ένα βιβλίο, να εργαστούν σε υπολογιστή ή να δουν ένα βίντεο. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν μια αεροβική άσκηση της επιλογής τους διάρκειας 25 λεπτών και στη συνέχεια άλλα 25 λεπτά άσκησης με αντίσταση. Μεταξύ κάθε δραστηριότητας οι εθελοντές είχαν στη διάθεσή τους 5 λεπτά ξεκούρασης.

Καλό για κίνητρο

Είναι χρήσιμο να έχεις κατά νου ότι το tracker σου δεν σου δίνει μια εντελώς ακριβή μέτρηση του χρόνου της γυμναστικής σου, αλλά εάν αποτελεί το κίνητρό σου για να φτάσεις μέχρι το γυμναστήριο ή να ξεκινήσεις περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο, τότε αυτό από μόνο του είναι ικανό για να μην το παρατήσεις. Επίσης, για να εξασφαλίσεις ότι το tracker σου αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα εξελιγμένο αθλητικό αξεσουάρ, καλό είναι να μάθεις να αξιολογείς τις μετρήσεις του και φυσικά παρατηρείς τα αποτελέσματα της γυμναστικής στο σώμα σου. Το tracker από μόνο του δεν θα σε κάνει να χάσεις τα παραπανήσια κιλά σου, ούτε θα βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση. Η γυμναστική θα το κάνει.