8
Ψυχαγωγία

Πώς να ακούσεις ιντερνετικό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο

Πώς να ακούσεις ιντερνετικό ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο
Ιντερνετικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί υπάρχουν πολλοί και συνήθως τους ακούς από τον υπολογιστή ή την smart TV σου στο σπίτι. Μπορείς άραγε να τους ακούς και στο αυτοκίνητο; Τι επιλογές έχεις;

Το αυτοκίνητο είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα για να κάνεις αναβάθμιση ηχητικού συστήματος – τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Από τότε που οι κατασκευαστές αποφάσισαν να βάζουν εργοστασιακά ηχοσυστήματα, μέσα στο ταμπλό, τα πράγματα περιπλάκησαν. Αν έχεις μείνει κι εσύ, λοιπόν, με ένα αυτοκίνητο της εποχής που το στάνταρ ήταν ο συνδυασμός CD και ραδιοφώνου, χωρίς Bluetooth, USB και άλλες τέτοιες τεχνολογίες, είναι βέβαιο πως κάθεσαι και ακούς… ό,τι βρεις στα FM. Άντε και να βάζεις κανένα CD. Στο σπίτι μπορεί να ακούς ραδιόφωνο από το Internet, όταν είσαι έξω μπορείς να βάλεις το smartphone να παίζει ό,τι θες, στο αυτοκίνητο όμως;

Λοιπόν, στο αυτοκίνητο όλα εξαρτώνται από το τι εξοπλισμό έχει. Μπορεί να έχεις κάποιο σύγχρονο ηχοσύστημα με Bluetooth, με USB, ακόμη και με σύνδεση στο Internet μέσω δικτύων κινητής. Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Αλλά αν έχεις κάτι παλαιότερο, τότε αρχίζουν τα δύσκολα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτός κι αν το αυτοκίνητό σου έχει μόνιμη ασύρματη σύνδεση στο Internet, θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις το smartphone σου και να βρεις τρόπο να το κάνεις να ακούγεται από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου. Οι λύσεις που έχεις σε αυτή την περίπτωση εξαρτώνται από το ίδιο το ηχοσύστημα. Οι περιπτώσεις είναι: να έχει line-in, να έχει USB, να έχει Bluetooth ή να μην έχει τίποτε.

Στην πρώτη περίπτωση, μπορείς να πάρεις ένα κατάλληλο καλώδιο (συνήθως 3,5” jack σε 2×RCA) και να συνδέσεις την έξοδο ακουστικών του κινητού με το line-in του ηχοσυστήματος, οπότε ό,τι παίζει το κινητό (mp3, Spotify, Internet radio), ακούγεται από τα ηχεία του αυτοκινήτου.

Στη δεύτερη περίπτωση συνδέεις τις δύο USB και το ηχοσύστημα απλά βλέπει το κινητό ως συσκευή αποθήκευσης και παίζει όσα mp3 έχεις αποθηκευμένα, και μόνο αυτά.

Η τρίτη περίπτωση είναι απλή: κάνεις pair το κινητό και το ηχοσύστημα μέσω Bluetooth και ουσιαστικά έχεις τελειώσει!

Η τελευταία περίπτωση έχει κι αυτή λύση, αν και όχι τόσο καλή από ηχητικής άποψης. Παίρνεις ένα FM transmitter (υπάρχουν πολύ φθηνοί) και συνδέεις το κινητό με αυτό, από την έξοδο των ακουστικών. Το FM transmitter αναλαμβάνει να εκπέμψει τον ήχο του κινητού σε κάποια συχνότητα στα FM που θα βρεις πως δεν υπάρχει σταθμός (για να μην έχεις παρεμβολές). Ορίζεις τη συχνότητα αυτή τόσο στο FM transmitter όσο και στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, και κάνεις παιχνίδι από το κινητό, ως συνήθως!

Βέβαια, μπορείς και να αλλάξεις το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου, αν γίνεται, επιλέγοντας κάποιο με όλες τις ανέσεις και τα κομφόρ, με Bluetooth για τις κλήσεις και για τη μουσική, με μεγάλη οθόνη, με ό,τι επιθυμείς και διατίθεσαι να πληρώσεις.

Σε ότι αφορά τους ιντερνετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς υπάρχουν πραγματικά άπειροι. Εκτός από τα επίσημα apps των κανονικών ραδιοφωνικών σταθμών, υπάρχουν και τα Pandora, Last.fm, iHeartRadio, TuneIn Radio και Slacker Radio, τα οποία δεν είναι τα ίδια σταθμοί αλλά υπηρεσίες που μαζεύουν και κατηγοριοποιούν υφιστάμενους ιντερνετικούς σταθμούς, για να βρεις αυτό που ψάχνεις.