7
Τεχνολογία

Πώς να αποκτήσεις βιονική δύναμη

Πώς να αποκτήσεις βιονική δύναμη
Εξωσκελετός αυξάνει τη δύναμη στα χέρια σου κάνοντας τα βαριά εργαλεία που χρησιμοποιείς να σου φαίνονται σαν πούπουλα. Η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα.

Το έχουμε δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρώτη και καλύτερη, το Aliens του James Cameron, όπου η πρωταγωνίστρια Ripley μπαίνει σε έναν τεράστιο εξωσκελετό και σηκώνει τεράστια κασόνια, προτού τον χρησιμοποιήσει για να… παίξει ξύλο με τη βασίλισσα των aliens. Από τότε έχουν περάσει 33 χρόνια και, επιτέλους, έχουμε το πρώτο δείγμα παρόμοιας τεχνολογίας!

Το EksoVest μας έρχεται από την εταιρεία Ekso Bionics, η οποία ειδικεύεται σε βιονικά συστήματα και τεχνολογίες για την ενίσχυση της ανθρώπινης κινητικότητας, δύναμης και αντοχής. Μετά τις δοκιμές σε δύο εργοστάσιά της, η Ford έχει αρχίσει εδώ και καιρό τη χρήση του EksoVest σε εργαζόμενους σε 15 εργοστασίων της σε όλο τον κόσμο.

Αλλά τι είναι το EksoVest;

Η δουλειά των εργατών στις γραμμές συναρμολόγησης της Ford είναι επίπονη. Οι εργάτες αναγκάζονται και έχουν τα χέρια τους σηκωμένα ψηλά, σηκώνοντας και εργαλεία, για πολλές ώρες κάθε μέρα. Αυτό οδηγεί σε τραυματισμούς και κούραση. Το EksoVest είναι ένα σύστημα υποστήριξης του βάρους των χεριών, το οποίο φοριέται σαν γιλέκο πάνω από τα ρούχα του εργάτη και τον βοηθά στο να κρατά τα χέρια του, καθώς και όποιο εργαλείο χρειάζεται, υψωμένα, χωρίς να απαιτείται από τον ίδιο να ασκεί δύναμη. Το σύστημα είναι ρυθμιζόμενο και ταιριάζει σε ανθρώπους με ύψος από 1,52m μέχρι και 1,93m. Είναι σχεδιασμένο να χρησιμοποιεί ελατήρια, δεν διαθέτει κινητήρες ή κάποιο άλλο είδος μοτέρ, επομένως δεν καταναλώνει ενέργεια· μπορεί όμως να δώσει από 2,2 έως και 6,8 κιλά δύναμη σε κάθε χέρι!

Όπως προαναφέραμε, ο σκοπός του EksoVest είναι να μειώσει την κούραση και τους τραυματισμούς των εργατών, οι οποίοι συναρμολογούν αυτοκίνητα δουλεύοντας από κάτω, και οι οποίοι πλέον δε μπορούν να δουλέψουν χωρίς αυτό.

Το EksoVest δεν είναι παρά ένα από τα συστήματα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, όμως. Ένα άλλο δημιούργημα είναι το EksoGT, το οποίο βοηθά ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη να ξαναπερπατήσουν! Και βέβαια, εκτός της EksoVest και της Ford, πολλές άλλες εταιρείες όπως και ο στρατός των ΗΠΑ αλλά και υπηρεσίες όπως η πυροσβεστική έχουν ερευνητικά προγράμματα για τη χρήση εξωσκελετικών συστημάτων τα οποία θα βοηθήσουν τους χειριστές τους σε δύσκολες καταστάσεις ή ακόμη και θα τους δώσουν υπεράνθρωπες ικανότητες!

Οι εξωσκελετοί, λοιπόν, έρχονται! Σύντομα και σε κάποιο εργοστάσιο δίπλα σου.