7
Τεχνολογία

Πώς να αυτοματοποιήσεις τον υπολογιστή σου

Πώς να αυτοματοποιήσεις τον υπολογιστή σου
Το εργαλείο αυτοματισμού Power Automate της Microsoft (το οποίο αποτελεί προϊόν της ελληνικής Softomotive που εξαγοράστηκε το 2020) είναι τώρα δωρεάν για όλους τους χρήστες Windows 10. Πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις;

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν υπολογιστή για δουλειά, οποιουδήποτε είδους δουλειά, κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με την ωμή πραγματικότητα: όσο κι αν έχουν προχωρήσει οι υπολογιστές, όσο κι αν έχουν βελτιωθεί τα προγράμματα και τα λειτουργικά συστήματα, στο τέλος όλοι καταλήγουν να εκτελούν κάποιες, ίδιες, επαναλαμβανόμενες και κουραστικές δουλειές στον υπολογιστή, με το χέρι. Κανένας δεν φαίνεται να μπορεί να το αλλάξει αυτό, μιας και όλα τα προγράμματα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να ικανοποιούν κάποιες γενικότερες ανάγκες και όχι τη δική σου, συγκεκριμένη, μεθοδολογία και τρόπο εργασίας.

Η Microsoft (μεταξύ πολλών άλλων) είχε αντιληφθεί την κατάσταση από πολύ νωρίς και είχε ενσωματώσει εργαλείο αυτοματοποίησης εργασιών, το οποίο ονόμαζε Recorder, από την εποχή των Windows 3.0! Ναι, πριν τα Windows 10, πριν τα Windows 7, πριν τα Vista, πριν τα Windows XP, πριν από τα Windows 95, υπήρχαν τα Windows 3.0! Και εκεί υπήρχε πρόγραμμα εγγραφής, το οποίο μπορούσε να παρακολουθήσει τι κάνει ο χρήστης με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, να μαγνητοσκοπήσει όλες τις κινήσεις και τα πατήματα, και να τα αποθηκεύσει σε αρχείο. Και, προφανώς, να τα αναπαράξει όποτε του ζητηθεί, είτε στην ίδια ταχύτητα με αυτή της εγγραφής, είτε σε πολύ πιο γρήγορη! Αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών από το μακρινό… 1990!

Η Microsoft, βέβαια, σταμάτησε να εξελίσσει αυτό το πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια και, ενώ συνεχώς προσέθετε δυνατότητες αυτοματισμού (κάποιου είδους) στα Windows, είχε αφήσει το λειτουργικό της σύστημα χωρίς κάποιον τρόπο καταγραφής και αναπαραγωγής δραστηριοτήτων του χρήστη. Όσοι είχαν ανάγκη από τέτοιες λειτουργίες, θα έπρεπε να στραφούν σε λύσεις τρίτων, δηλαδή σε έτοιμα προγράμματα άλλων προγραμματιστών ή εταιρειών. Και υπήρχαν (και ακόμη υπάρχουν) αρκετά. Τώρα, όμως, η εταιρεία είδε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να επαναφέρει τέτοια λειτουργικότητα στα Windows και έτσι εξαγόρασε την ελληνική Softomotive, η οποία είχε δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό τέτοιο πρόγραμμα! Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε το Power Automate Desktop, το οποίο προόριζε ως εργαλείο για εταιρικά περιβάλλοντα εργασίας. Τώρα, όμως, αποφάσισε να το δώσει σε όλους τους χρήστες των Windows 10, εντελώς δωρεάν! Στις ερχόμενες εβδομάδες θα μπει μέσα στις προ-εκδόσεις των Windows 10 που διανέμονται στο κανάλι Insider, αλλά είναι και διαθέσιμο για κατέβασμα, αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις από τώρα. Ο απώτερος σκοπός είναι να μπει ως στάνταρ εργαλείο σε όλες τις μορφές των Windows 10, σε κάποιο μελλοντικό update.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της Microsoft, θέλουν αφ’ ενός να βοηθήσουν τους χρήστες να αυτοματοποιήσουν με εύκολο τρόπο τις εργασίες τους, αλλά και, αφ’ ετέρου, να μπορέσουν να το κάνουν χωρίς να αναγκαστούν να γράψουν ούτε μια γραμμή κώδικα και χωρίς να μάθουν κάποια γλώσσα προγραμματισμού. Το Power Automate είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει από πίσω του σημαντική εμπειρία από τους χρήστες (της Softomotive) σε εταιρικά περιβάλλοντα και απαιτητικές συνθήκες, κάτι που επιτρέπει στη Microsoft να αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία και να φέρει στον πραγματικά απλό χρήστη ένα πανίσχυρο και εύχρηστο εργαλείο αυτοματοποίησης! Αν θες κι εσύ να το δοκιμάσεις, μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ.