8
Ψυχαγωγία

Πώς να ζωγραφίζεις σε 3 διαστάσεις

Πώς να ζωγραφίζεις σε 3 διαστάσεις
Θυμάσαι το θρυλικό Paint, το πρόγραμμα ζωγραφικής των Windows; Τώρα το Paint αποκτά μια νέα έκδοση, το Paint 3D που είναι εκπληκτική αφού σου επιτρέπει να ζωγραφίζεις σε τρεις διαστάσεις.

Με την διάδοση των καταναλωτικών 3D εκτυπωτών, όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να μυηθεί στον «μαγικό» κόσμο των τριών διαστάσεων. Ωστόσο, η σχεδίαση σε τρεις διαστάσεις δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Υπάρχουν πολλά προγράμματα 3D σχεδίασης τα οποία όμως με το που τα βλέπει κανείς αμέσως χάνει όλο το ενδιαφέρον του και αυτό διότι τα προγράμματα αυτά δεν σχεδιάζονται με βασικό στόχο την ευχρηστία. Μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά απευθύνονται περισσότερο σε επαγγελματίες, παρά σε καθημερινούς ανθρώπους που θέλουν να διασκεδάσουν και να μάθουν. Εδώ ακριβώς έρχεται το Paint 3D, το οποίο εμφανίστηκε με το τελευταίο update των Windows 10, το Fall Creators Update. Το Paint 3D δεν αντικαθιστά το παλιό καλό Paint. Πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο πρόγραμμα που στόχο έχει να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο των τριών διαστάσεων.

Μάλιστα, εάν έχεις έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορείς να εκτυπώσεις τη δημιουργία σου, ή να την ανεβάσεις σε κάποια υπηρεσία 3D εκτύπωσης.

Ξεκινώντας

Με το Paint 3D («Ζωγραφική 3D» στα Ελληνικά Windows) μπορείς να κάνεις τα εξής: να δημιουργήσεις από το μηδέν ένα 3D αντικείμενο και κατόπιν να το τοποθετήσεις μέσα σε ένα εικονικό περιβάλλον, ή να κατεβάσεις αντικείμενα που έχουν φτιάξει άλλοι χρήστες από το Remix3D. Επίσης, η βιβλιοθήκη του προγράμματος ενημερώνεται συνεχώς κι έτσι θα βρίσκεις μια σειρά από πινέλα και άλλα εργαλεία για να ζωγραφίσεις, να προσθέσεις αντικείμενα και να δημιουργήσεις γρήγορα τα δικά σου τρισδιάστατα μοντέλα. Για να ξεκινήσεις, μπορείς να αξιοποιήσεις κάποιο από τα έτοιμα 3D μοντέλα, ή να περιηγηθείς στις συλλογές με 3D αντικείμενα.

 

Το Paint 3D διαθέτει πλήθος από 2D και 3D σχήματα για να χρησιμοποιήσεις, όπως γραμμές, καμπύλες, γεωμετρικά και στερεά σχήματα, ενώ μπορείς να προσθέσεις κείμενο, να περικόψεις και να γεμίσεις με χρώμα περιοχές, όπως ακριβώς θα έκανες και στο κανονικό Paint. Η διαφορά εδώ είναι ότι έχεις τρεις διαστάσεις για να δουλέψεις και όχι δύο. Ωστόσο, κάθε εργαλείο είναι αρκετά έξυπνο ώστε να αντιλαμβάνεται το σχήμα του κάθε αντικειμένου και να αντιδρά ανάλογα.

Κάθε αντικείμενο που σχεδιάζεις έχει στις άκρες του τις γνωστές γωνίες από όπου μπορείς να αλλάξεις τις διαστάσεις του, καθώς και άλλα τέσσερα εργαλεία από όπου μπορεί σαν το περιστρέψεις, να του αλλάξεις την προοπτική κ.λπ.

Επίσης, μπορείς πολύ εύκολα να συνδυάσεις αντικείμενα τοποθετώντας το ένα μέσα στο άλλο, για παράδειγμα.

Και μικτή πραγματικότητα

Εάν ο υπολογιστή σου είναι συμβατός με την πλατφόρμα μικτής πραγματικότητας της Microsoft (Windows Mixed Reality) και έχεις συνδέσει κάποιο σχετικό headset, μπορείς να δεις τους τρισδιάστατους κόσμους που σχεδιάζεις να ζωντανεύουν στο χώρο γύρω σου.