8
Ψυχαγωγία

Πώς να ζωγραφίσεις με το φως

Πώς να ζωγραφίσεις με το φως
Φτιάξε έργα τέχνης με το smartphone σου αξιοποιώντας την τεχνική της αργής ταχύτητας.

Σίγουρα κι εσύ φωτογραφίζεις με το κινητό σου τηλέφωνο και ανεβάζεις τα αριστουργήματά σου στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, οι συνηθισμένες φωτογραφίες και τα φίλτρα που βρίσκεις σε διάφορα δημοφιλή apps είναι μάλλον… βαρετά. Μια νέα «μόδα» είναι να εφαρμόζονται οι παλιές καλές τεχνικές από το χώρο της κλασσικής φωτογραφίες και στα κινητά. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι η φωτογραφία αργής ταχύτητας, ή αλλιώς «ζωγραφική με φως». Ας το εξηγήσουμε λίγο τι ακριβώς σημαίνει αυτό, για όσους δεν έχουν εμπειρία από την φωτογραφία.

Οι φωτογραφικές μηχανές έχουν τρεις διαφορετικές επιλογές ελέγχου της ποσότητας του  φωτός που πέφτει επάνω στον αισθητήρα: ταχύτητα, διάφραγμα και ευαισθησία. Δεν θα τα αναλύσουμε όλα αυτά εδώ (ίσως σε κάποιο μελλοντικό άρθρο), αρκεί όμως να ξέρεις, ότι στις εντελώς αυτόματες μηχανές και κινητά τηλέφωνα, το λογισμικό επιλέγει το βέλτιστο συνδυασμό αυτών των παραμέτρων, ανάλογα με τις συνθήκες του θέματος. Ωστόσο, οι χειροκίνητες επιλογές σου επιτρέπουν πλήρη έλεγχο επάνω στο αποτέλεσμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι οι αργή ταχύτητα. Στην περίπτωση αυτή, ο αισθητήρας παραμένει ανοιχτός και δέχεται συνεχώς φωτόνια. Κάπως έτσι βγαίνουν εντυπωσιακές νυχτερινές φωτογραφίες με τις φωτεινές γραμμές στους δρόμους. Πρόκειται για τα φώτα των αυτοκινήτων τα οποία κινούμενα προκαλούν αυτή την εντυπωσιακή «ζωγραφική με το φως».

Όπως είναι φυσικό, οι φωτογραφίες αυτές απαιτούν απόλυτη σταθερότητα, αφού το ζητούμενο είναι όχι μια κουνημένη φωτογραφία, αλλά ένα φωτεινό αντικείμενο το οποίο θα κινηθεί μέσα στο κάδρο και θα «ζωγραφίσει».

Όλα τα παραπάνω δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν σε ένα smartphone διότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε ταχύτητα και διάφραγμα. Ακόμα όμως και σε όσα κινητά διαθέτουν κάποιες «χειροκίνητες» ρυθμίσεις, δεν αρκούν, αφού συνήθως απαιτούνται ταχύτητες αρκετών δευτερολέπτων. Έτσι, έχουν κάνει την εμφάνισή τους διάφορα apps που προσομοιώνουν τις αργές ταχύτητες επιτυγχάνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ψάξε στο Google Play Store και App Store για «slow shutter cam» ή κάτι παρόμοιο και θα βρεις δεκάδες εφαρμογές.

Δοκίμασε και δες ποια σε εξυπηρετεί. Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι να έχεις το τηλέφωνο σταθερό, είτε σε τρίποδο, είτε σε κάποιο selfie stick, είτε να το στερεώσεις σε κάποιο σημείο. Το παραμικρό κούνημα θα καταστρέψει το αποτέλεσμα, καθώς οι αργές ταχύτητες αποτυπώνονται στη λήψη, προκαλώντας θολές φωτογραφίες.

Τα περισσότερα apps «αργής ταχύτητας» έχουν απευθείας επικοινωνία με Instagram και Facebook και σου επιτρέπουν να ανεβάσεις τα αριστουργήματά σου.