16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να κάνεις έλεγχο γραμματικής και ορθογραφίας απευθείας στον browser

Πώς να κάνεις έλεγχο γραμματικής και ορθογραφίας απευθείας στον browser
Απελευθέρωσε τον συγγραφέα που κρύβεις μέσα σου στο web με το Microsoft Editor, τον έξυπνο βοηθό γραφής. Το Microsoft Editor σε συνοδεύει όπου πας online για να μπορείς να γράφεις σαφείς και συνοπτικές δημοσιεύσεις στο Internet.

Το να γράφεις κείμενο στο Internet είναι, πλέον, πιο κοινό ακόμη και από το να γράφεις με στυλό πάνω σε χαρτί. Αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που πιάνουν στυλό στη χάση και στη φέξη, τότε καταλαβαίνεις αυτό που λέμε. Η πραγματικότητα σε αυτή την κατάσταση είναι, όμως, πως οι περισσότεροι εξ ημών κάνουμε και αρκετά λάθη, κυρίως λόγω βιασύνης αλλά και, αρκετές φορές, λόγω άγνοιας. Με το Internet, η ορθογραφία και η γραμματική έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα και όλοι έχουμε δει κι έχουμε γελάσει με διάφορα posts που κυκλοφορούν κατά καιρούς, τα οποία είναι τραγικώς ανορθόγραφα.

Για να γράφεις κι εσύ πιο σωστά Ελληνικά (και Αγγλικά), όμως, και να μην διακινδυνεύεις να γελάνε σε βάρος σου, η Microsoft έχει δημιουργήσει το υπέρτατο, ίσως, εργαλείο για όλους όσους γράφουν στο Internet: το Microsoft Editor!

Πρόκειται στην ουσία για τη μεταφορά του γνωστού εργαλείου γραμματικού και ορθογραφικού ελέγχου του Word (από το Office) στον browser που χρησιμοποιείς, υπό τη μορφή επέκτασης. Αρκεί, βέβαια, ο browser που χρησιμοποιείς να είναι είτε ο Edge της ίδιας της Microsoft, είτε ο Chrome της Google. Δυστυχώς για την ώρα δεν υπάρχει αντίστοιχη επέκταση για το Firefox.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι απλά να εγκαταστήσεις την επέκταση Microsoft Editor στον browser, πηγαίνοντας εδώ για τον Edge, ή εδώ για τον Chrome.

Δες πώς λειτουργεί ο Microsoft Editor στο παρακάτω βίντεο:

Ο Microsoft Editor μπορεί να ελέγξει για γραμματικά λάθη και να προτείνει βελτιώσεις σε 20 γλώσσες και να βρει ορθογραφικά λάθη σε 89 γλώσσες. Μάλιστα, μπορείς να επιλέξεις τις γλώσσες που χρησιμοποιείς.

Το δυνατό σημείο του Editor ως επέκταση του browser είναι το ότι λειτουργεί σε (σχεδόν) όλες τις ιστοσελίδες που μπορεί να επισκέπτεσαι και στις οποίες να γράφεις κείμενο. Δεν χρειάζεται να γράψεις το κάθε κείμενο στο Word και μετά να το μεταφέρεις στην σελίδα που θες – ποιος το κάνει αυτό; – αλλά οι διορθώσεις και οι προτάσεις για αλλαγές γίνονται αυτομάτως, είτε γράφεις post στο Facebook, στο Twitter ή στο blog σου μέσω του WordPress.

Ο τρόπος λειτουργίας του Editor, μάλιστα, είναι πανομοιότυπος με αυτόν του Word, επομένως δεν θα πρέπει να έχεις κανένα πρόβλημα να καταλάβεις. Τα ορθογραφικά λάθη επισημαίνονται με κόκκινη υπογράμμιση, τα λάθη στη γραμματική ή στη σύνταξη με διπλή μπλε υπογράμμιση, ενώ οι προτάσεις στο στυλ γραφής επισημαίνονται με μωβ παύλες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εσύ είναι ένα κλικ στις μαρκαρισμένες λέξεις, για να δεις τι πρόβλημα υπάρχει και να διαλέξεις από τις προτάσεις του Editor για να κάνεις διορθώσεις.

Το μόνο μελανό σημείο είναι πως θα πρέπει να συνδεθείς με το λογαριασμό που έχεις συνδρομή στο Office 365 ή στο Microsoft 365 για να χρησιμοποιήσεις τον προηγμένο γραμματικό έλεγχο και τις προτάσεις βελτιώσεων. Αν δεν έχεις λογαριασμό, τότε ο editor απλά διορθώνει ορθογραφία και βασική γραμματική. Αλλά τις περισσότερες φορές αυτό αρκεί.