8
Ψυχαγωγία

Πώς να κάνεις τη φωτογραφική σου, web cam

Πώς να κάνεις τη φωτογραφική σου, web cam
Μπορείς να συνδέσεις την φωτογραφική σου μηχανή στον υπολογιστή και να την μετατρέψεις σε μια υπερ-ποιοτική web cam. Δες πώς γίνεται ανάλογα με το μοντέλο…

Εκεί που, με την έλευση των smartphones και των tablets, κοντεύαμε να ξεχάσουμε την ύπαρξη των webcams, τους τελευταίους μήνες οι μικρές κάμερες για χρήση σε υπολογιστές έκαναν ένα τρομερό come-back και εξαντλήθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων (ψηφιακών και μη) μέσα σε λίγες ώρες! Επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να επιλέξεις τη webcam που επιθυμείς.

Από την άλλη, το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, για όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία και έχουν κάποια καλή φωτογραφική μηχανή στο σπίτι τους, είναι το «γιατί να πρέπει να αγοράσω webcam και να μην χρησιμοποιήσω τη μηχανή μου»; – ερώτημα εύλογο και εύστοχο, μιας και οι φωτογραφικές μηχανές σίγουρα έχουν καλύτερα οπτικά και αισθητήρα από οποιαδήποτε webcam. Γίνεται, όμως, αυτό;

Όπως φαίνεται, γίνεται, αλλά εξαρτάται από τον κατασκευαστή και το μοντέλο της φωτογραφικής μηχανής. Ας δούμε τις πιο μεγάλες και γνωστές εταιρείες και τα μοντέλα που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Canon

Η Canon ανακοίνωσε update στο software της, το Canon EOS Utility software το οποίο υπάρχει στο επίσημο site της Canon και το οποίο επιτρέπει τη σύνδεση σε οποιονδήποτε υπολογιστή με Windows 10 και χρήση ως webcam, μέσω σύνδεσης USB, χωρίς ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Πιο κάτω έχουμε πινακάκι με τα υποστηριζόμενα μοντέλα, αλλά το κόλπο ίσως δουλεύει και με άλλα που δεν υπάρχουν στη λίστα που έδωσε η ίδια η Canon.

Sony/Olympus

Εδώ τα πράγματα δεν είναι απλά. Οι κάτοχοι μηχανών Α της Sony θα πρέπει να καταφύγουν σε κόλπα. Δηλαδή, να ανοίξουν το πρόγραμμα της Sony, να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία Remote και έπειτα να χρησιμοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα όπως το Open Broadcaster Software Studio, που θα τους επιτρέψει να μεταδώσουν ένα μέρος της εικόνας του desktop (δηλαδή αυτό που θα καταλαμβάνει το πρόγραμμα της Sony) στο δίκτυο.

Nikon

Η ίδια η εταιρεία αναφέρει στο site της πως προτείνει τη λύση του καλωδίου HDMI σε συνδυασμό με κάποια εξειδικευμένη συσκευή video capture, για την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Εναλλακτικά, αναγνωρίζει πως υπάρχουν προγράμματα τα οποία υποστηρίζουν κάποια μοντέλα της συνδεδεμένα μέσω USB, όπως το Vmix ή το SparkoCam, αλλά δεν προτείνει αυτή τη μέθοδο σε όσους θέλουν την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Και βέβαια δεν υπάρχει, μέχρις στιγμής, εργοστασιακή μέθοδος.

Συνολικά, βλέπουμε πως οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών έχουν ξεχάσει αυτή τη λειτουργία. Η μοναδική εταιρεία που φαίνεται να κάνει τη ζωή των κατόχων της εύκολη, είναι η Canon, με πραγματική υποστήριξη και plug-and-play μέσω USB. Αν θέλεις να βάλεις κι εσύ την φωτογραφική σου μηχανή να παίξει το ρόλο πανάκριβης webcam, τότε… θα πρέπει να έχεις Canon! Η άλλη λύση, αυτή του HDMI capture device, τελικά θα πάει το κόστος πιο ψηλά απ’ ότι θα κόστιζε μια καλή webcam.