8
Ψυχαγωγία

Πώς να κάνεις το κινητό σου, τηλεχειριστήριο του υπολογιστή

Πώς να κάνεις το κινητό σου, τηλεχειριστήριο του υπολογιστή
Το smartphone σου μπορεί να κάνει τα πάντα. Ανακαλύψαμε μια πολύ έξυπνη λειτουργία για να το μετατρέψεις σε τηλεχειριστήριο του υπολογιστή σου. Ποιο app θα χρησιμοποιήσεις και γιατί να το κάνεις;

Οι περισσότερες συσκευές που βρίσκουμε σήμερα, διαθέτουν και κάποιο είδος τηλεχειρισμού. Από την τηλεόραση και τα στερεοφωνικά μέχρι τα κλιματιστικά και τα πλυντήρια – αλλά και τις λάμπες – έρχονται με τηλεχειριστήριο, για να μπορείς να τα χειρίζεσαι εξ αποστάσεως. Μέχρι και τέντες και παντζούρια έχουμε δει με τηλεχειρισμό. Αλλά το κύριο μηχάνημα που ακόμη αντιστέκεται, είναι ο υπολογιστής. Στο παρελθόν υπήρχαν PCs με τηλεχειριστήριο για το Windows Media Center της Microsoft, αλλά αυτό πλέον έχει εξαφανιστεί.

Γιατί να μη μπορείς, όμως, να ελέγξεις το PC σου με κάποιο τηλεχειριστήριο;

Το Unified Remote είναι ένα app το οποίο αναλαμβάνει να κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά!

Αυτό που συμβαίνει είναι πως το Unified Remote μετατρέπει το smartphone σου σε τηλεχειριστήριο για τον υπολογιστή σου. Και μάλιστα, δεν περιορίζεται σε ένα PC αλλά μπορεί να ελέγξει όσα θες!
Η πρώτη κίνηση είναι να κατεβάσεις το πρόγραμμα και το app και να τα εγκαταστήσεις στο PC και στο smartphone σου, αντιστοίχως. Η εγκατάσταση και στις δύο περιπτώσεις είναι συνηθισμένη και απλή.

Μόλις ανοίξεις το app στο smartphone σου, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό ή απλά να χρησιμοποιήσεις τον υπάρχοντα λογαριασμό του Gmail. Μετά από αυτό, θα σου ζητηθεί να επιλέξεις αν έχεις ήδη εγκαταστήσει τον server (δηλαδή το πρόγραμμα του PC)· αν όχι, μπορείς να επιλέξεις Install later. Αν το έχεις ήδη κάνει, τότε το app θα ψάξει το τοπικό δίκτυο για να βρει υπολογιστές και να συνδεθεί με αυτούς.

Μετά τη σύνδεση, θα δεις τα είδη ελέγχου που μπορείς να έχεις, χωρισμένα σε κατηγορίες. Συνοπτικά, έχουμε:

  • Βασικό input, στο οποίο ελέγχεις το πληκτρολόγιο και το ποντίκι
  • File manager για να βλέπεις τους δίσκους και τα αρχεία του υπολογιστή
  • Media, για να παίζεις μουσική και να ελέγχεις το Media Player
  • Power, για επιλογές όπως επανεκκίνηση, αποσύνδεση, σβήσιμο του υπολογιστή κ.λπ
  • VLC, για να ελέγχεις τον VLC player, αν τον έχεις στον υπολογιστή σου
  • Screen, για να βλέπεις τι δείχνει η οθόνη του PC

 

Εκτός αυτών, έχεις και άλλες λειτουργίες, όπως αναπαραγωγή μέσων, άνοιγμα browser, προβολή παρουσιάσεων τύπου Powerpoint και gaming!
Ας περιοριστούμε, όμως, στο πιο βασικό κομμάτι. Επιλέγοντας Basic Input, η οθόνη του smartphone μετατρέπεται και λειτουργεί ακριβώς όπως ένα mousepad σε laptop. Απλά σέρνεις το δάκτυλό σου πάνω στην οθόνη και κινείται το ποντίκι. Απλό πάτημα στην οθόνη αντιστοιχεί σε κλικ, πάτημα με δύο δάκτυλα αντιστοιχεί σε δεξί κλικ, τράβηγμα με δύο δάχτυλα οδηγεί σε scrolling, όπως το πλαϊνό τμήμα του trackpad, ενώ λειτουργεί και το pinch για zoom και παρατεταμένο πάτημα για drag-and-drop. Στο κάτω μέρος έχει και πλήκτρο για εμφάνιση του πληκτρολογίου και των χειριστηρίων μουσικής και πολυμέσων.

Στον browser έχει πλήκτρα για τις πιο κοινές λειτουργίες, όπως back και forward, home, search, stop, reload, νέο tab, και λοιπά.

Στην επιλογή Media, υπάρχουν μεγάλα πλήκτρα για αύξηση και μείωση της έντασης του ήχου, mute, play/pause, stop, επόμενο και προηγούμενο αρχείο ἤ κομμάτι.

Το Unified Remote, όμως, δεν περιορίζεται στον υπολογιστή. Μπορεί να συνεργαστεί και με άλλες εξειδικευμένες συσκευές, γνωστές ως IR blasters, οι οποίες εκπέμπουν σήματα υπερύθρων και μπορούν να υποκαταστήσουν (ή και να αντικαταστήσουν) το τηλεκοντρόλ για τηλεοράσεις, DVD players, στερεοφωνικά, κλιματιστικά και όποια άλλη συσκευή διαθέτει τηλεκοντρόλ υπερύθρων.
Το Unified Remote έχει μια δωρεάν έκδοση και μια επί πληρωμή, η οποία έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Αυτό που έχει σημασία είναι πως μπορείς με το Unified Remote να ελέγξεις τον υπολογιστή σου από τον καναπέ! Αν και τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα κανονικό πληκτρολόγιο, για σοβαρή δουλειά, ο τηλεχειρισμός μπορεί να σου επιτρέψει να ακούσεις μουσική, να δεις ταινίες και να σερφάρεις στο Internet από κάποιο PC που έχεις συνδέσει στη μεγάλη σου τηλεόραση ή σε κάποιον projector, από την πολυθρόνα, χωρίς ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι.