7
Τεχνολογία

Πώς να καθαρίσεις σωστά το κινητό σου

Πώς να καθαρίσεις σωστά το κινητό σου
Το κινητό είναι από τα αντικείμενα με τα περισσότερα μικρόβια. Είναι μια ευαίσθητη συσκευή που θέλει και την ανάλογη αντιμετώπιση. Μάθε πώς να το καθαρίσεις σωστά χωρίς να το καταστρέψεις.

Σίγουρα θα έχεις πετύχει διάφορες λίστες που απαριθμούν «τα πιο βρώμικα πράγματα» γύρω μας. Θα έχεις δει άρθρα με τίτλους όπως «το πληκτρολόγιο έχει περισσότερα μικρόβια από το καπάκι της τουαλέτας”. Και βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, περίοπτη θέση ως ένα από τα πιο «μολυσμένα» αντικείμενα έχει το κινητό μας τηλέφωνο. Δυστυχώς αυτό δεν είναι υπερβολή.

Μιλάς στο κινητό σου τηλέφωνο πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Τα τελευταία χρόνια που τα smartphones έχουν αποκτήσει πολλές δυνατότητες, πιάνεις τη συσκευή δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – φορές και αυτό ξεχνώντας τι έκανες εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να έτρωγες, να βρισκόσουν στο λεωφορείο ή στο τραίνο, να ψώνιζες, να ήσουν στο αυτοκίνητο ή ακόμη, γιατί όχι, και στην τουαλέτα! Μπορεί να το έδωσες σε διάφορους άλλους ανθρώπους για να δουν κάτι, φίλους, συνεργάτες ή συγγενείς. Και δυστυχώς το κινητό είναι από τα πράγματα που μπορεί να «καθαρίζουμε» τακτικά αλλά σπανίως καθαρίζουμε σωστά.

Λοιπόν ήρθε η ώρα να μάθεις πως να καθαρίζεις μια συσκευή που ακουμπάς συνεχώς στο πρόσωπό σου. Γιατί… καλό είναι το πλύσιμο των χεριών αλλά τι νόημα έχει αν αμέσως μετά ξαναπιάσεις το smartphone σου;

Η Apple στο site της αναφέρει πως μπορείς να καθαρίσεις το iPhone σου με αντιμικροβιακά μαντηλάκια. Η Samsung προσθέτει πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκι μικροϊνών βρεγμένο με διάλυμα οινοπνεύματος (70%). Κράτα αυτά ως βάση. Τι θα πρέπει όμως να αποφεύγεις;

Τα smartphones δεν είναι άφθαρτα. Και μπορεί τα πιο ακριβά μοντέλα με τις γυάλινες επιφάνειες να φαίνονται πιο ανθεκτικά, τα υπόλοιπα smartphones όμως είναι φτιαγμένα από διάφορα πλαστικά. Ακόμη και τα ακριβά μοντέλα, όμως, έχουν τμήματα τα οποία δεν είναι τόσο άφθαρτα, ενώ κανένας δεν σου εγγυάται για τις επικαλύψεις που οι περισσότεροι κατασκευαστές βάζουν πάνω στις γυάλινες επιφάνειες.

Οινόπνευμα

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε διαλυμένη μορφή και πάντα σε μαντηλάκι, αλλά ποτέ ρίχνοντας υγρό οινόπνευμα πάνω στη συσκευή και ποτέ αδιάλυτο. Το πιο πιθανό είναι πως θα διαλύσεις όλες τις υδροφοβικές και ολεοφοβικές επικαλύψεις του κινητού σου, αν το κάνεις. Ιδανικά θα πρέπει να βρεις κάποιο διάλυμα ισοπροπυλικής αλκοόλης έως 70% και να βρέξεις με αυτό ένα μαλακό πανάκι. Με αυτό τον τρόπο αποκλείεις το ενδεχόμενο να τρέξει υγρό στις χαραμάδες της συσκευής και να διαλύσει τυχόν φλάντζες αδιαβροχοποίησης.

Υπεριώδες φως

Αν θέλεις απλά να σκοτώσεις βακτήρια και ιούς, υπάρχουν ειδικές λάμπες που διατείνονται πως σκοτώνουν το 99,99% των μικροοργανισμών.

Καθαριστικό τζαμιών

Μπορεί να καθαρίζει τον καθρέφτη σου και τα παράθυρά σου, αλλά ποτέ στο κινητό! Τα χημικά που υπάρχουν μέσα στα καθαριστικά τζαμιών μπορούν να διαλύσουν κάθε επίστρωση της οθόνης, είτε αυτή είναι αντιθαμβωτική, είτε υδροφοβική, είτε ολεοφοβική.

Καθαριστικά κουζίνας

Ομοίως με τα καθαριστικά τζαμιών, τα καθαριστικά κουζίνας θα κάνουν ζημιά. Ακόμη χειρότερα, όμως, κάποια καθαριστικά κουζίνας περιέχουν λειαντικά συστατικά τα οποία θα λειτουργήσουν στην οθόνη σου σαν μικροσκοπικά γυαλόχαρτα.

Χαρτί κουζίνας

Μπορεί να σου φαίνεται μαλακό ή μπορεί να νομίζεις πως το υλικό του κινητού σου αντέχει, αλλά δεν ισχύει τίποτε από τα δύο. Το χαρτί κουζίνας είναι υπερβολικά σκληρό και θα αφήσει μικροσκοπικές γρατζουνιές στη συσκευή (και στην οθόνη), ενώ η συνεχής χρήση του χαρτιού κουζίνας θα αποξέσει τις προστατευτικές επιστρώσεις από την οθόνη.

Ξύδι

Ποτέ! Το ξύδι είναι, χημικά μιλώντας, οξικό οξύ. Μπορεί να είναι καταπληκτικό σε σαλάτες αλλά το κινητό σου δεν είναι… μαρούλι. Το ξύδι θα διαλύσει κάθε επίστρωση από την οθόνη σου σε δευτερόλεπτα. Μπορεί τα υπόλοιπα μέρη της συσκευής να αντέξουν, αλλά μπορείς να εγγυηθείς πως δεν θα ακουμπήσεις το… ξυδόπανο στην οθόνη ούτε για μισό δευτερόλεπτο;

Ασετόν

Ποτέ των ποτών! Σε καμία περίπτωση! Το ασετόν είναι ένας πανίσχυρος διαλύτης ο οποίος, εκτός του ότι θα διαλύσει σε κλάσματα δευτερολέπτου οποιαδήποτε επίστρωση και επικάλυψη, μπορεί να διαλύσει ακόμη και πλαστικά! Αν δεν θες να δεις το ωραίο σου smartphone να μοιάζει με πίνακα του Salvador Dali, ούτε να το σκεφτείς!

Σαπούνι

Για να λειτουργήσει το σαπούνι, χρειάζεται και νερό. Και πάλι η απάντηση, λοιπόν, είναι «όχι». Τα περισσότερα μοντέλα ούτως ή άλλως δεν είναι αδιάβροχα, αλλά κανένας κατασκευαστής δεν προτείνει να βάλεις τη συσκευή κάτω από τη βρύση ή να τη βουτήξεις σε μια λεκάνη με σαπουνόνερο.

Επομένως, η πιο ασφαλής λύση είναι να πάρεις απλά καθαριστικά ή απολυμαντικά πανάκια μιας χρήσης όπως αυτά που θα βρεις στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Αυτά θα κάνουν τη δουλειά που θέλεις, χωρίς να καταστρέψουν το κινητό σου. Κατά τα άλλα… μακριά από «γιατροσόφια» και «σπιτικές συνταγές».