16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να κρυπτογραφήσεις τον υπολογιστή σου

Πώς να κρυπτογραφήσεις τον υπολογιστή σου
Μάθε τι σημαίνει κρυπτογράφηση και γιατί σου προσφέρει τη μέγιστη προστασία από υποκλοπές αρχείων και προσωπικών δεδομένων.

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα στη σημερινή εποχή. Ειδικά όταν μιλάμε για τους απλούς χρήστες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει ελάχιστα μέτρα για να προστατεύσει τα δεδομένα που αποθηκεύει στους υπολογιστές του. Μπορεί να σκέφτεσαι πως η ασφάλεια των δεδομένων είναι κάτι που αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες, τις κρατικές υπηρεσίες ή όσους έχουν κάτι να κρύψουν. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική· όλοι μας έχουμε αρχεία στους υπολογιστές μας τα οποία περιέχουν πληροφορίες πολύτιμες, τόσο για εμάς όσο και για κακόβουλους. Δεν μιλάμε (μόνο) για φωτογραφίες ή βίντεο προσωπικού χαρακτήρα, αλλά για αρχεία από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εφορία, αλλά και αρχεία από την δουλειά μας ή ακόμη και από ηλεκτρονικές συναλλαγές – μεταξύ άλλων. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι δεν ασχολούνται όταν «αποστρατεύουν» έναν παλιό υπολογιστή ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Και αν νομίζεις πως, στέλνοντας έναν παλιό υπολογιστή ή σκληρό δίσκο στην ανακύκλωση, αυτομάτως τελειώνουν οι έγνοιες σου, κάνεις λάθος. Επίσης, ένα laptop μπορεί να κλαπεί ή να χαθεί. Ακόμη κι αν έχεις password για να μπεις στο λειτουργικό, τίποτε δεν εμποδίζει κάποιον από το να αφαιρέσει τον σκληρό δίσκο και να τον συνδέσει σε άλλον υπολογιστή. Αυτομάτως, όλα τα αρχεία που περιέχει είναι διαθέσιμα!

Τι μπορείς να κάνεις; Ευτυχώς για εσένα, η λύση είναι απλή, μιας και όλα τα λειτουργικά συστήματα έχουν προβλέψει και περιλαμβάνουν λειτουργία κρυπτογράφησης του σκληρού δίσκου! Η κρυπτογράφηση λειτουργεί χωρίς εσύ να χρειάζεται να κάνεις κάτι, πέραν της αρχικής ενεργοποίησης. Τα αρχεία σου θα παραμείνουν στη θέση τους, απλά ολόκληρος ο δίσκος θα περιέχει κρυπτογραφημένα αρχεία. Αν μπεις κανονικά στον υπολογιστή σου, από τον λογαριασμό χρήστη που έχεις, βάζοντας το σωστό password, θα μπορείς να βλέπεις τα αρχεία σου κανονικότατα και χωρίς πρόβλημα. Αν κάποιος προσπαθήσει να διαβάσει τα δεδομένα των δίσκων με πλάγιους τρόπους, είτε παρακάμπτοντας το λειτουργικό σύστημα είτε αφαιρώντας τον δίσκο, το μόνο που θα μπορεί να δει θα είναι τυχαία δεδομένα χωρίς νόημα!

Πώς γίνεται;

Στα Windows, η διαδικασία είναι απλούστατη: μπες με ένα λογαριασμό με δικαιώματα administrator – αν ο υπολογιστής είναι δικός σου και έχεις μόνο έναν λογαριασμό χρήστη, τότε αυτός θα έχει τα απαραίτητα δικαιώματα. Μπες στα Settings, πάτα στο Update & Security και έπειτα Device encryption. Αν δεν βλέπεις επιλογή Device encryption, τότε γράψε στο πεδίο αναζήτησης (πάνω αριστερά) BitLocker και πάτα στο Manage BitLocker. Από εκεί μπορείς να ενεργοποιήσεις την κρυπτογράφηση του ή των σκληρών δίσκων στο σύστημά σου.

Στο macOS, πατάς στο εικονίδιο της Apple και πας στα System Preferences, από εκεί στο Security & Privacy και πατάς στο tab FileVault. Κάνεις κλικ στο εικονίδιο με το λουκέτο κάτω αριστερά, έπειτα βάζεις το user name (του administrator) και το password, και επιλέγεις Turn On FileVault. Εκεί θα κληθείς να επιλέξεις και μια δεύτερη μέθοδο ανάκτησης, σε περίπτωση που ξεχάσεις το password σου, με το local recovery key να είναι το πιο σίγουρο. Πατάς Continue και αυτό ήταν!

Έχοντας κρυπτογραφήσει τον σκληρό σου δίσκο, μπορείς να είσαι σίγουρος πως τα δεδομένα σου δεν πρόκειται να πέσουν σε λάθος χέρια, ακόμη κι αν σου κλέψουν τον σκληρό δίσκο. Επίσης μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αν πουλήσεις ή χαρίσεις τον υπολογιστή, χωρίς να αφαιρέσεις τον σκληρό δίσκο. Τα αρχεία σου είναι κρυπτογραφημένα και δε μπορεί να τα δει κανείς!