8
Ψυχαγωγία

Πώς να μάθεις κιθάρα online

Πώς να μάθεις κιθάρα online
Θέλεις να μάθεις μουσική; Μην ψάχνεις μακριά. Τώρα ο προσωπικός σου δάσκαλος μουσικής βρίσκεται μέσα στον browser σου. Το μόνο που ζητά από εσένα είναι αφοσίωση και μελέτη.

Το e-learning ήταν από τις πρώτες εφαρμογές του Internet, από εποχή που οι ταχύτητες ήταν επιπέδου… χελώνας. Η ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων και η εξέλιξη της mobile τεχνολογίας, επέτρεψαν την ανάπτυξη πιο ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών μαθημάτων και σε τομείς όπου απαιτείται μετάδοση ήχου και εικόνας, ενώ σιγά σιγά βλέπουμε να ενσωματώνονται λειτουργίες κοινωνικών δικτύων, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να συζητούν μεταξύ τους, να σχολιάζουν και να ανταλλάσσουν ιδέες και περιεχόμενο. Ένα τέτοιο παράδειγμα για όσους επιθυμούν να μάθουν μόνοι τους μουσική είναι το Songsterr. Πρόκειται για μια μεγάλη ψηφιακή «βιβλιοθήκη» ήχων κιθάρας, μπάσου και κρουστών, αλλά κι ένας δικτυακός τόπος για να μάθεις να παίζεις μουσική.

Στην πραγματικότητα, το site αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει προσθέτοντας νέα μουσικά κομμάτια, ή διορθώνοντας αυτά που βρίσκονται ήδη δημοσιευμένα.

Το Songsterr δεν χρησιμοποιεί νότες και πεντάγραμμο, αλλά μια εναλλακτική μέθοδο να διαβάζεις και να παίζεις μουσική, τα λεγόμενα tabs (ή ταμπλατούρες).

Μέσω του site μπορείς όχι μόνο να δεις την ταμπλατούρα ενός ολόκληρου κομματιού για δοκιμάσεις να το παίξεις στην κιθάρα σου, αλλά μπορείς να το ακούσεις πατώντας το εικονίδιο αναπαραγωγής (βρίσκεται επάνω δεξιά), ενώ μπορείς επίσης να αλλάξεις το ρυθμό ή να ενεργοποιήσεις έναν μετρονόμο. Όλα αυτά παρέχονται στο συνδρομητικό πακέτο των $9,9/μήνα που σημαίνει ότι απευθύνονται σε όποιον παίρνει τη μουσική λίγο πιο σοβαρά και πραγματικά θέλει να μάθει να παίζει κιθάρα.

Τα εργαλεία

Εάν απλά θέλεις να ακούσεις ένα μουσικό κομμάτι και να προσπαθήσεις να παίξεις, μπορείς να επιλέξεις την αναπαραγωγή του και να παρακολουθείς το τάστο και τη χορδή που πατιέται κάθε φορά, ώστε να προσπαθήσεις να το ακολουθήσεις με τη δική σου κιθάρα.

Στα αριστερά βρίσκεται η πραγματικά τεράστια βιβλιοθήκη ήχων που αποτελείται από 100.000 τραγούδια και συνολικά 500.000 tabs. Επίλεξε αυτό που θέλεις (εικονίδιο Songs) και ξεκίνα την εξάσκηση. Φυσικά, στη συλλογή του Songsterr βρίσκονται όλα τα διάσημα μουσικά κομμάτια όπως τα «Led Zeppelin—Stairway To Heaven» και «The Eagles—Hotel California» αλλά και αμέτρητα άλλα.

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο on-line εργαλείο για όποιον επιθυμεί να μάθει να παίζει κιθάρα, εάν δεν θέλει να εμβαθύνει στη θεωρία της μουσικής και να… μπλέξει με νότες και πεντάγραμμα. Είναι ουσιαστικά ο πιο γρήγορος τρόπος για να μάθεις καινούρια κομμάτια και να εξασκηθείς στη μουσική. Μάλιστα το Songsterr συνεργάζεται με το jam play, ένα e-learning site μουσικής όπου μπορείς να μάθεις μουσική με βίντεο-μαθήματα από επαγγελματίες δασκάλους μουσικής.