14
Πολίτης του Σήμερα

Πώς να μεταφέρεις τα passwords του γραφείου στο σπίτι

Πώς να μεταφέρεις τα passwords του γραφείου στο σπίτι
Εάν βρέθηκες ξαφνικά να εργάζεσαι στο σπίτι χωρίς τον υπολογιστή που χρησιμοποιείς στο γραφείο, είναι λογικό να θες να μεταφέρεις τους κωδικούς που είχες αποθηκευμένους. Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζεις.

Η μόδα της εποχής είναι η δουλειά από το σπίτι. Μπορεί να είναι καλύτερα έτσι. Γλυτώνεις και τις ατελείωτες διαδρομές ενώ είσαι συνεχώς στο σπίτι, μαζί με την οικογένειά σου, έστω κι αν βρίσκεσαι στο γραφείο σου. Κάθε διάλειμμα είναι λίγη ώρα περισσότερη μαζί τους. Μαζί με τη δουλειά, θα πρέπει να μεταφέρεις στον υπολογιστή του σπιτιού και όλα τα passwords που είχες αποθηκευμένα στον υπολογιστή της εταιρείας. Τι θα κάνεις;

Προφανώς ο στόχος είναι να μεταφέρεις όλα τα passwords σε ηλεκτρονική μορφή, για να μην κάθεσαι να χάνεις τσάμπα χρόνο, πληκτρολογώντας τα τεράστια και μακρόσυρτα passwords με το χέρι, ούτε βέβαια να τα γράψεις σε ένα κομμάτι χαρτί.

Το μυστικό είναι να συγχρονίσεις τον browser που χρησιμοποιείς, είτε αυτός είναι Chrome είτε Firefox, στον υπολογιστή του γραφείου και στον υπολογιστή του σπιτιού. Τόσο ο Chrome όσο και ο Firefox διαθέτουν πολύ καλά συστήματα αποθήκευσης και αυτόματης συμπλήρωσης password, τα οποία μπορείς να μεταφέρεις απλά μέσω του λογαριασμού, είτε στη Google είτε στο Firefox Sync.

Στην πρώτη περίπτωση, απλά θα πρέπει να μπεις στον Chrome του σπιτιού με το λογαριασμό που χρησιμοποιείς για να μπαίνεις στο εταιρικό Google Account. Αν δεν έχεις τέτοιο λογαριασμό στον υπολογιστή του γραφείου, θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν νέο. Ο Chrome αυτομάτως θα μεταφέρει όλα τα αποθηκευμένα passwords στον λογαριασμό σου. Όταν πας στον υπολογιστή του σπιτιού, θα πρέπει να κάνεις login στον Chrome με τον εταιρικό λογαριασμό (ή αυτόν που δημιούργησες ειδικά για αυτό το σκοπό) και… αυτό ήταν! Όλα σου τα logins μαζί με τα passwords θα μεταφερθούν αυτομάτως!

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στον Firefox. Απλά ανοίγεις το μενού του Firefox και πηγαίνεις στο Logins and Passwords. Εκεί θα πρέπει να πατήσεις το κουμπί πάνω δεξιά που λέει Sign in to Sync και να ακολουθήσεις τις οδηγίες για να φτιάξεις λογαριασμό στο Firefox Sync. Αυτομάτως οι κωδικοί και τα logins σου θα αντιγραφούν στον λογαριασμό σου, προφανώς σε κρυπτογραφημένη μορφή ώστε μόνο εσύ να μπορείς να τα δεις. Έπειτα, όταν πας στον υπολογιστή του σπιτιού, θα πρέπει να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία. Μόλις συνδεθείς στο Firefox Sync, όλα σου τα passwords (αλλά και τα bookmarks και το ιστορικό) θα μεταφερθούν στον Firefox του σπιτιού! Βέβαια, αν δεν θέλεις να ακολουθήσεις όλη αυτή τη διαδικασία, θα μπορούσες να χρησιμοποιείς έναν ξεχωριστό password manager, τον οποίο θα έχεις μαζί σου συνεχώς.