7
Τεχνολογία

Πώς να… ξεστείλεις ένα μήνυμα που μόλις έστειλες!

Πώς να… ξεστείλεις ένα μήνυμα που μόλις έστειλες!
Πλέον οι δημοφιλείς εφαρμογές μηνυμάτων σου προσφέρουν τη δυνατότητα unsend. Μάθε πώς λειτουργεί

Το πρόβλημα είναι… προαιώνιο. Από την απαρχή της ψηφιακής εποχής, οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει στείλει πάνω από ένα μήνυμα μέσω υπολογιστή, έχει βρεθεί στη θέση του να πατήσει το Send και να το μετανιώσει λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά. Ευτυχώς, όμως, η τεχνολογία αρχίζει και προβλέπει και αυτές τις περιπτώσεις!

Όλο και περισσότερες υπηρεσίες επικοινωνίας ενεργοποιούν τη δυνατότητα της απόσυρσης ενός μηνύματος, ακόμη και μετά την αποστολή.

Facebook Messenger

Εδώ και λίγα… updates, το Messenger (αλλά και η ιστοσελίδα του Facebook) σου επιτρέπει να σβήσεις κάποιο μήνυμα που έστειλες. Μέχρι πρότινος, μπορούσες να σβήσεις τα μηνύματα από τη δική σου συσκευή (και λογαριασμό), όμως το μήνυμα παρέμενε στα εισερχόμενα του παραλήπτη. Τώρα, το Facebook σου δίνει ένα περιθώριο 10 λεπτών για να πάρεις πίσω τα… βαριά λόγια που πληκτρολόγησες.

WhatsApp

Παρ’ ότι ανήκει στο Facebook, το WhatsApp ήταν η πρώτη υπηρεσία που επέτρεψε την ανάκληση μηνυμάτων. Αρχικά το χρονικό περιθώριο ήταν στα 7 λεπτά, ενώ τώρα έχει μεγαλώσει στην (περίπου) μια ώρα από τη στιγμή αποστολής. Ακόμη και να σβήσεις το μήνυμα, όμως, θα μείνει ένα μπαλονάκι που θα πληροφορεί τους… συνδαιτυμόνες πως εδώ υπήρχε μήνυμα που σβήστηκε.

Instagram

Στο Instagram η διαδικασία είναι η πιο απλή. Πατάς πάνω στο μήνυμά σου παρατεταμένα μέχρι να εμφανιστεί το μενού και απλά επιλέγεις unsend. Το μήνυμα αυτομάτως περνά στο βασίλειο της λήθης!

Gmail

Ναι, και στα e-mails μπορείς να κάνεις υπαναχώρηση στα όσα είπες ή έστειλες κατά λάθος. Κάθε επιβεβαίωση αποστολής περιλαμβάνει και πλήκτρο Undo Send, το οποίο θα επιχειρήσει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα! Έχεις περίπου 10 δευτερόλεπτα μέχρι το e-mail σου να ταξιδέψει μέσα στα κυκλώματα και τα δίκτυα των servers της Google, οπότε πρέπει να βιαστείς. Βέβαια, η Google σου επιτρέπει να ρυθμίσεις την αργοπορία από 5 έως και 30 δευτερόλεπτα, αλλά η προεπιλογή είναι τα 10.

Twitter

Και εδώ η υπηρεσία το επιτρέπει και μάλιστα η διαδικασία είναι απλή. Στο app, κρατάς πατημένο το μήνυμα που θες να εξαφανίσεις από τον κόσμο των ζωντανών (μηνυμάτων) και… πάει, τόσο από τα δικά σου εξερχόμενα όσο και από τα εισερχόμενα του παραλήπτη. Βέβαια, λόγω της φύσεως του Twitter, είναι πολύ πιθανό ο παραλήπτης να δει το μήνυμά σου αμέσως, αλλά τουλάχιστον, έχοντας σβηστεί από τα… πρακτικά, μπορείς να του πεις ότι δεν είδε καλά!

Android (γενικώς)

Αν μιλάμε για μηνύματα SMS, τότε σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει λύση. Αν το κάνεις συχνά, όμως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο app όπως το On Second Thought, το οποίο αναλαμβάνει να καθυστερήσει την αποστολή του κάθε SMS που στέλνεις, για κάποιο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, μπορείς να είσαι σίγουρος πως έχεις περιθώριο να αλλάξεις γνώμη ή να διορθώσεις τον παραλήπτη.