8
Ψυχαγωγία

Πώς να σκανάρεις παλιές φωτογραφίες

Πώς να σκανάρεις παλιές φωτογραφίες
Σου έχουν ξεμείνει παλιές φωτογραφίες (ναι, από αυτές που τυπώνονταν σε χαρτί) και θες να τις ψηφιοποιήσεις; Μάθε πώς μπορείς να το κάνεις καλύτερα.

Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον ένα άλμπουμ ή κουτιά γεμάτα με παλιές – και όχι και τόσο παλιές – φωτογραφίες, από αυτές που τυπώναμε σε χαρτί στα φωτογραφεία. Αντί να κάθεσαι και να αναπολείς ξεφυλλίζοντας σκονισμένα άλμπουμ, όμως, και ανοίγοντας συρτάρια και κούτες, ο καλύτερος τρόπος είναι να τις ψηφιοποιήσεις.

Γιατί;

Το «γιατί» είναι προφανές και δεν έχει μια μόνο απάντηση. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:

  • Οι χάρτινες φωτογραφίες χαλάνε. Εκτός των ατυχημάτων με γρατζουνιές, δαχτυλιές και τσακίσματα, οι φωτογραφίες ξεθωριάζουν με το χρόνο και χαλάνε με την υγρασία της ατμόσφαιρας. Αντιθέτως, οι ψηφιακές φωτογραφίες δεν χαλάνε ποτέ. Ψηφιοποίησέ τες όσο είναι καιρός.
  • Τα άλμπουμ και τα κουτιά αποθήκευσης πιάνουν χώρο. Αντιθέτως, μπορείς να έχεις χιλιάδες φωτογραφίες περασμένες στον υπολογιστή σου, χωρίς να πιάνουν καθόλου χώρο.
  • Τις κάνεις ό,τι θες. Μια χάρτινη φωτογραφία είναι μοναδική. Μια ψηφιακή φωτογραφία, όμως, μπορείς να τη στείλεις σε όποιον θες, να τη μοιραστείς με συγγενείς ή φίλους, ακόμη και να την ανεβάσεις στο Instagram.
  • Σε μια ψηφιακή φωτογραφία, μπορείς να διορθώσεις σκισίματα, τσακίσματα, γρατζουνιές, ακόμη και το ξεθώριασμα, να διορθώσεις τη χροιά των χρωμάτων και να τις επεξεργαστείς με πολλούς τρόπους, ώστε να φαίνονται λες και τις τράβηξες χτες.

Ωραία, σε πείσαμε. Τώρα μένει το «πως». Λοιπόν, ο πιο σωστός τρόπος είναι με ένα scanner. Αν δεν έχεις, μπορείς να δανειστείς ένα ή να αγοράσεις, αν έχεις πολλές φωτογραφίες που θα ήθελες να ψηφιοποιήσεις. Τα καλύτερα αποτελέσματα δίνουν τα flatbed scanners, στα οποία βάζεις τις φωτογραφίες πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια. Έτσι οι φωτογραφίες σου δεν κινδυνεύουν να τραυματιστούν ενώ η ποιότητα της σάρωσης είναι η καλύτερη. Μάλιστα, αρκετά scanners έρχονται με software που επιτρέπει τη σάρωση πολλών φωτογραφιών ταυτοχρόνως, τις οποίες ξεχωρίζει αυτομάτως και σώζει ως ανεξάρτητες εικόνες.

Αν σε ενδιαφέρει, υπάρχουν και scanners που μπορούν να σαρώσουν και φιλμ αλλά και slides.

Υπάρχει, όμως, και εναλλακτική λύση: το κινητό. Αν δεν θες να αγοράσεις scanner, και θέλεις απλά να ψηφιοποιήσεις 2-3 φωτογραφίες, μπορείς απλά να τις φωτογραφίσεις με την κάμερα του κινητού. Βέβαια, αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η φωτογραφία να βγει παραμορφωμένη, με σκιές και με αντανακλάσεις. Υπάρχουν, όμως, apps τα οποία προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν αυτά τα παρατράγουδα. Το πρώτο και καλύτερο (ίσως) είναι το PhotoScan της ίδιας της Google. Το app αυτό παίρνει πολλαπλές λήψεις από κάθε φωτογραφία, ώστε να μειώσει τις παραμορφώσεις και τις αντανακλάσεις και να βελτιώσει την ποιότητα. Και βέβαια, είναι δωρεάν!

Τέλος, θα αναφέρουμε πως πάντα υπάρχει και η λύση του φωτογραφείου. Ρώτησε στο φωτογραφείο της γειτονιάς σου για υπηρεσίες ψηφιοποίησης φωτογραφιών. Αν έχεις πολλές φωτογραφίες και δεν έχεις χρόνο να κάτσεις να σκανάρεις μόνος σου, ίσως αυτή είναι και η πιο εύκολη λύση. Υπάρχουν και on-line υπηρεσίες σκαναρίσματος φωτογραφιών, αλλά αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ταχυδρομήσεις τα άλμπουμ σου στο εξωτερικό, κάτι που μάλλον δεν θα θέλεις.

Το επόμενο βήμα, αφού μετατρέψεις τις φωτογραφίες σου σε ψηφιακή μορφή, είναι να τις επεξεργαστείς με το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που προτιμάς. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν θαύματα στις φωτογραφίες σου, με ελάχιστο κόπο. Αλλά αυτό είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο!