7
Τεχνολογία

Πώς να στείλεις κρυπτογραφημένα μηνύματα

Πώς να στείλεις κρυπτογραφημένα μηνύματα
Η ασφαλέστερη εφαρμογή αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Signal διαθέτει ένα σωρό λειτουργίες ασφαλείας. Μάθε τις σημαντικότερες και στείλε ασφαλή μηνύματα.

Ο κόσμος μας έχει γίνει σαφώς πιο περίεργος την τελευταία χρονιά. Αν και έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια ασφαλή χώρα, γεγονότα όπως αυτά που συνταράσσουν, μήνες τώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και χώρες όπως η Κίνα, μπορούν να κάνουν τον οποιονδήποτε να αναρωτιέται για τις προσωπικές του συνδιαλέξεις. Αν δεν το ξέρεις, το απόλυτο app επικοινωνίας με ασφαλή κρυπτογράφηση όλων των δεδομένων είναι ένα και ονομάζεται Signal.

Το Signal είναι η λύση, όταν apps όπως το WeChat ή το WhatsApp αντιμετωπίζονται από εχθρικές κυβερνήσεις ως στόχοι. Η χρήση του Signal εκτοξεύτηκε όταν οι ΗΠΑ εξέταζαν το κλείσιμο του WeChat τον Αύγουστο, αλλά και τον Μάιο, όταν οι διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία κορυφώθηκαν στην Αμερική. Όλοι αυτοί οι χρήστες στράφηκαν στο Signal απλώς διότι η πλήρης κρυπτογράφηση των μηνυμάτων σημαίνει πως κανένας, ούτε οι κρατικές υπηρεσίες, ούτε οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, ούτε η ίδια η Signal, δε μπορεί να διαβάσει τα δεδομένα αυτά.

Το app διαθέτει πολλές λειτουργίες αλλά η βασική είναι η κρυπτογράφηση μηνυμάτων. Μπορεί να πάρει τη θέση του προεπιλεγμένου app για τη διαχείριση των SMS, αλλά πρέπει να θυμάσαι πως η κρυπτογράφηση λειτουργεί μόνο αν έχουν εγκατεστημένο το Signal και οι δύο, ο αποστολέας και ο παραλήπτης.

Η προστασία των περιεχομένων των συνομιλιών είναι επίσης σημαντική, έτσι μπορείς να ρυθμίσεις το Signal να μην δείχνει τμήματα των μηνυμάτων ως ειδοποιήσεις. Επίσης μπορείς να ρυθμίσεις να μην φαίνεται επισκόπηση του παραθύρου του Signal, όταν αλλάζεις ενεργό app.

Αν θέλεις να είσαι σίγουρος για το ότι τα μηνύματά σου δεν παραμένουν για πάντα αποθηκευμένα στη συσκευή του παραλήπτη, μπορείς να ενεργοποιήσεις το Disappearing Messages και να θέσεις το χρόνο ζωής των μηνυμάτων, ο οποίος μπορεί να είναι από λίγα δευτερόλεπτα έως και μια εβδομάδα. Έπειτα, τα μηνύματα θα διαγραφούν σε όλες τις συσκευές. Αρκεί να θυμάσαι πως πάντα ο παραλήπτης μπορεί να πάρει screenshot του μηνύματος που του έστειλες.

Προφανώς μπορείς να κάνεις και κλήσεις μέσα από το Signal. Μάλιστα, για τους πολύ καχύποπτους, μπορείς να ενεργοποιήσεις το Relay Calls έτσι ώστε οι κλήσεις σου να δρομολογούνται πάντοτε διαμέσου των servers της Signal, έτσι ώστε να μη φαίνεται ποτέ η δική σου πραγματική διεύθυνση IP.

Τέλος, μπορείς να στείλεις φωτογραφίες και βίντεο μέσω του Signal και μάλιστα αυτά δεν αποθηκεύονται στην κανονική τοποθεσία του smartphone και, επομένως, δεν εμφανίζονται σε άλμπουμ και στο camera roll. Επίσης, το Signal έχει προσθέσει λειτουργία θολώματος προσώπων, έτσι ώστε να μην γίνεται δυνατή η αναγνώριση!

Βέβαια, εκτός αυτών, το Signal έχει πολλές ακόμη λειτουργίες. Για να το δοκιμάσεις, μπορείς να πας είτε στο Play Store είτε στο App Store και να το εγκαταστήσεις στο κινητό σου.