7
Τεχνολογία

Πώς να στείλεις ό,τι θες σε κοντινές συσκευές

Πώς να στείλεις ό,τι θες σε κοντινές συσκευές
Μπορείς να δοκιμάσεις τώρα τη νέα δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων και δεδομένων σε κοντινές συσκευές που έρχεται στο Android, πριν ακόμα κυκλοφορήσει. Μάθε πώς.

Για αρκετά χρόνια, η μεταφορά αρχείων από και προς τα κινητά τηλέφωνα ήταν σκέτος πονοκέφαλος. Οι πιο παλιοί θα θυμόμαστε για πάντα πως, παλιά πριν καν εμφανιστεί το Bluetooth, αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε (ή να φτιάχνουμε, οι πιο κομπιουτεράκηδες εξ ημών) πομποδέκτες υπερύθρων και να μεταφέρουμε αρχεία μέσω IR χρησιμοποιώντας περίεργα προγράμματα. Αργότερα, το Bluetooth βελτίωσε κάπως αυτή την κατάσταση, αλλά και πάλι…

Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, η Apple κυκλοφόρησε το AirDrop και έδειξε στον κόσμο το πως πρέπει να γίνεται. Για τα κινητά με Android, όμως, αυτό αποτελούσε αντικείμενο ζήλιας. Μέχρι τώρα!

Επιτέλους, και το Android αποκτά αυτή τη δυνατότητα μέσω της λειτουργίας την οποία η Google ονομάζει Nearby Sharing και σου επιτρέπει να στέλνεις αρχεία – αλλά και άλλα δεδομένα – είτε μεταξύ συσκευών Android είτε (σύντομα) μεταξύ Android και άλλων συσκευών. Εντάξει, δε βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για διασύνδεση μεταξύ Android και iPhones, αλλά για μηχανήματα με Windows είναι σχεδόν βέβαιο το ότι θα δουλεύει – και ειδικά μετά την εντυπωσιακή στροφή της Microsoft προς την πλατφόρμα του Android.

Βέβαια, όπως μόλις είπαμε, σύντομα. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί. Η λειτουργία Nearby Sharing είναι ακόμη σε στάδιο beta κάτι που σημαίνει πως δεν είναι ακόμη έτοιμη για το ευρύ κοινό. Από την άλλη, βέβαια, η Google δεν πρόκειται να μας αφήσει να περιμένουμε για πολύ, μιας και πρόκειται για μια λειτουργία, την οποία περιμένουν όλοι πως και πως. Το να μπορείς να στέλνεις αρχεία από και προς το smartphone σου, χωρίς να καταφεύγεις σε αλχημείες του στυλ «στέλνω mail στον εαυτό μου» ή μέσω υπηρεσιών cloud storage όπως το Google Drive ή το OneDrive, είναι κάτι που περιμένουμε χρόνια. Ε, λίγη υπομονή ακόμη. Σε μερικούς μήνες, θα το έχουμε στα χέρια μας!