7
Τεχνολογία

Πώς να συνδέσεις την τηλεόραση στο laptop

Πώς να συνδέσεις την τηλεόραση στο laptop
Κολλημένος στην μικρή οθόνη του laptop σου; Το ήξερες ότι μπορείς να κάνεις την τηλεόρασή σου, monitor; Δες πώς.

Όσο τελευταίας τεχνολογίας κι αν είναι ο υπολογιστής σού, όσο μεγάλη οθόνη κι αν έχεις στο desktop ή το laptop, όπως και να το κάνεις, δεν μπορεί να συγκριθεί με την τηλεόραση. Μετά από πολύωρη χρήση για δουλειά ή διασκέδαση (παιχνίδια, YouTube, ταινίες) ίσως έχεις αρχίσει να κουράζεσαι χρησιμοποιώντας τη μικροσκοπική οθόνη του υπολογιστής σου laptop ή του desktop σου, ενώ υπάρχει μια ωραιότατη και τεραστίων διαστάσεων τηλεόραση στο σαλόνι σου. Μήπως ήρθε η ώρα να τη βάλεις να δουλέψει για ‘σένα;

Ναι λοιπόν, είναι αλήθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοράσεων των τελευταίων (αρκετών) ετών, μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή και να λειτουργήσει σαν οθόνη. Οι τηλεοράσεις έχουν στο πίσω μέρος αρκετές θύρες για σύνδεση με όλων των ειδών τα μηχανήματα: κονσόλες, DVD ή Blu-Ray players, αποκωδικοποιητές, δορυφορικούς δέκτες και ναι… υπολογιστές!

Σύνδεση

Αυτό που χρειάζεσαι, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να βάλεις τον υπολογιστή σου να επικοινωνήσει στην τηλεόραση, σε μια γλώσσα που και οι δύο θα καταλαβαίνουν. Αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο. Γιατί; Γιατί υπάρχει το HDMI! Κατά πάσαν πιθανότητα, ο υπολογιστής σου διαθέτει τέτοια θύρα HDMI. Για την τηλεόραση είναι πρακτικά βέβαιο: έχει! Το καλό με την HDMI είναι το ότι μεταφέρει, εκτός της εικόνας, και δεδομένα ήχου, οπότε μπορείς να έχεις την τηλεόραση να παίζει και τους ήχους του υπολογιστή σου.

Το μοναδικό «παρατράγουδο» εδώ είναι πως, ίσως, ο υπολογιστής σου έχει βύσμα mini-HDMI. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, απλά χρειάζεται να παραγγείλεις το κατάλληλο καλώδιο.

Κι αν δεν έχω HDMI;

Αν δεν έχεις HDMI, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ελαφρώς. Η μέθοδος σύνδεσης εξαρτάται από το τι έχεις διαθέσιμο. Ιδανικά θα πρέπει να ψάξεις για ένα βύσμα / πρωτόκολλο το οποίο να είναι κοινό και στις δύο πλευρές, είτε αυτό είναι VGA, είτε DVI, είτε DisplayPort. Αν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση που ο υπολογιστής σου και η τηλεόρασή σου δεν έχουν τίποτα κοινό μην απελπίζεσαι! Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί μετατροπείς από… τα πάντα σε HDMI: VGA σε HDMI, DVI σε HDMI, DisplayPort σε HDMI… ακόμη και Composite σε HDMI, αν είσαι τόσο άτυχος.

Και ο ήχος;

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ήχος δεν μεταφέρεται μέσω της σύνδεσης. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που δεν χρησιμοποιείς HDMI, προφανώς, αλλά κάποιο άλλο πρωτόκολλο το οποίο δεν είναι σχεδιασμένο για μεταφορά ήχου, όπως το VGA ή το DVI. Σε αυτή την περίπτωση, η τηλεόραση (ή ο μετατροπέας) θα έχει είσοδο για απλό jack 3,5mm το οποίο μπορείς να πάρεις από την έξοδο των ηχείων.

Μικρές λεπτομέρειες

Συνήθως τα πράγματα πηγαίνουν καλά και δεν έχεις παρατράγουδα. Ειδικά στη σύνδεση HDMI, το μοναδικό πράγμα που ίσως χρειαστεί να ρυθμίσεις, είναι να βρεις την σωστή ανάλυση στην οθόνη, από τις ρυθμίσεις των Windows, έτσι ώστε η εικόνα και ειδικά το κείμενο μικρών διαστάσεων να είναι ευκρινή. Αν η ανάλυση που έχεις επιλέξει δεν είναι η σωστή, το κείμενο (και γενικά όλα τα αντικείμενα στο desktop) θα φαίνονται θολά. Επίσης ίσως χρειαστεί να μπεις στις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών και να ρυθμίσεις τα περιθώρια του ορατού πλαισίου, μιας και αρκετοί κατασκευαστές (συνήθως φθηνότερων μοντέλων) τηλεοράσεων έχουν την κακή συνήθεια να δηλώνουν μεγαλύτερη ανάλυση από την φυσική ανάλυση που έχει η οθόνη που χρησιμοποιούν.

Επίσης σημασία έχει ο λόγος που θέλεις να συνδέσεις την τηλεόραση στον υπολογιστή. Αν θέλεις να βλέπεις ταινίες ή σειρές, τότε λίγη «ασάφεια» στα pixels δεν θα πειράξει ιδιαιτέρως. Αν όμως θέλεις να κάνεις δουλειά και ειδικά αν θες να γράψεις κείμενο, τότε θα πρέπει να ρυθμίσεις τον υπολογιστή ώστε η εικόνα να είναι πεντακάθαρη.