8
Ψυχαγωγία

Πώς να τραβήξεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τη νύχτα

Πώς να τραβήξεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες τη νύχτα
Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς η φωτογραφία δρόμου σε μαύρο και άσπρο έχει μια διαφορετική αίσθηση τη νύχτα; Ακολούθησε μερικές γρήγορες συμβουλές για να γίνεις αστέρι στο Instagram.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει τη δική της γοητεία. Βάζει ένα άλλου είδους συναίσθημα στις λήψεις και δίνει το δικό της τόνο, ακόμη και σε απλές καθημερινές σκηνές. Οι περισσότεροι, όμως, περιορίζονται στην λήψη στο ασπρόμαυρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι λήψεις είναι πιο εύκολες όταν υπάρχει άπλετο φως, οι λεπτομέρειες είναι πιο ευδιάκριτες ενώ μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες με πολύ γρήγορο κλείστρο.

Η νύχτα, όμως, έχει τη δική της γοητεία σε άσπρο και μαύρο και, αν δεν αξιοποιείς τις ευκαιρίες που σου προσφέρει, χάνεις!

Ένας άλλος λόγος που το ασπρόμαυρο είναι ιδανικό για τη νύχτα, είναι το τεχνητό φως. Οι λάμπες του δρόμου μπορεί να βγάζουν λευκό χρώμα, κίτρινο, πορτοκαλί, ακόμη και πρασινωπό. Το να ισορροπήσεις τα χρώματα με τέτοιο φωτισμό, είναι σχεδόν αδύνατο. Στο ασπρόμαυρο, όμως, δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα.

Το ασπρόμαυρο τη νύχτα έχει άλλη αίσθηση. Βάζει στη φωτογραφία μια αίσθηση φιλμ νουάρ, προσδίδει ένα μυστήριο, μια αναμονή για… κάτι. Και βέβαια, το σκοτάδι σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις με το φως· το φως γίνεται το πινέλο στον καμβά του σκότους, αντί για… πλημμύρα που κατακλύζει τα πάντα. Αρκεί να συνηθίσεις να το βλέπεις.

 

Πηγή έμπνευσης

Για αρχή, θα αναφέρουμε το προφανές: αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα την ημέρα είναι, τις περισσότερες φορές, ενοχλητικά αντικείμενα που μας χαλάνε το κάδρο. Τη νύχτα, όμως, μεταμορφώνονται σε δύο λαμπερά «μάτια», σε δύο πηγές φωτός, οι οποίες φτιάχνουν σχήματα και αντανακλάσεις.

Το νερό στην πόλη είναι μια άλλη πηγή έμπνευσης. Αν έχεις την τύχη και βρίσκεσαι σε πόλη με ποτάμι, λίμνη ή θάλασσα, το νερό και οι αντανακλάσεις στην επιφάνειά του σου δίνουν την ευκαιρία να παίξεις μαζί τους, να βρεις ανθρώπους, δέντρα ή άλλα αντικείμενα που θα γίνουν σκοτεινές σιλουέτες πάνω στο λαμπύρισμα του νερού.

Βέβαια, για να βγάλεις καλές φωτογραφίες τη νύχτα, χρειάζεσαι και εξοπλισμό. Θέλεις τουλάχιστον μια φωτογραφική μηχανή ικανή να φτάνει ISO 1600 ή και 3200 ώστε ο χρόνος έκθεσης να είναι μικρός και να μη χρειάζεσαι τρίποδο, ούτε τα κινούμενα αντικείμενα στο κάδρο να βγαίνουν φλου. Επίσης θέλεις και έναν καλό φωτεινό φακό, κατά προτίμηση στην περιοχή του ευρυγώνιου, με ζουμ.

Λοιπόν, κάνε την αρχή, βγες στην πόλη και ψάξε να βρεις τις ευκαιρίες για να… μεγαλουργήσεις σε φόντο άσπρο και μαύρο! Δεν θα το μετανιώσεις!