8
Ψυχαγωγία

Πώς να φωτογραφίσεις το φεγγάρι σαν επαγγελματίας

Πώς να φωτογραφίσεις το φεγγάρι σαν επαγγελματίας
Το να φωτογραφίσεις την πανσέληνο ή το φεγγάρι γενικότερα δεν είναι απλό πράγμα. Εάν ζηλεύεις τις επαγγελματικές λήψεις που βλέπεις στο Instagram, σε αυτό το άρθρο θα μάθεις κι εσύ όλα τα «μυστικά» και τις τεχνικές.

Δεν υπάρχει άνθρωπος με φωτογραφική μηχανή ο οποίος να μην έχει φωτογραφίσει, έστω και μία φορά, το φεγγάρι. Ενώ, όμως, βλέπεις το φεγγάρι πεντακάθαρα με τα μάτια σου, πατάς το κουμπί και, όταν κοιτάξεις το αποτέλεσμα, βλέπεις κάτι εντελώς απογοητευτικό. Επομένως αναρωτιέσαι: μα γιατί; Συνέχισε να διαβάζεις…

1. Προετοιμάσου

Το πρώτο πράγμα είναι να ξέρεις τι θες να βγάλεις. Αν θέλεις πανσέληνο, καλό θα είναι να ανοίξεις κάποιο site ή κάποιο ημερολόγιο με τις φάσεις της Σελήνης για να δεις πότε είναι η επόμενη πανσέληνος, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Θέλεις το φεγγάρι στο ήμισυ; Στα ¾; Ή μήπως θες να βγάλεις νέα σελήνη;

2. Βρες κάμερα

Αν περιμένεις να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία με το κινητό… καλύτερα άσ’ το (εκτός κι αν έχεις το Samsung Galaxy S21 Ultra που έχει ψηφιακό ζουμ 100x – βρες το στην COSMOTE).

Μια κανονική μηχανή, κατά προτίμηση DSLR με έναν ικανό φακό zoom είναι το ιδανικό. Διάλεξε τον φακό με το μεγαλύτερο zoom (εστιακή απόσταση) που μπορείς να βρεις. Ξέχνα τα ψηφιακά zoom. Αυτό που θέλεις είναι «γυαλί», δηλαδή οπτικό zoom και μόνο! Επίσης, μαζί με την κάμερα, ένα καλό τρίποδο είναι σχεδόν απαραίτητο. Ή έστω ένα μέρος για να στηρίξεις τη μηχανή. Ένας βράχος, ένα πεζούλι, ένας τοίχος. Όσο πιο μεγάλο το zoom, τόσο πιο δύσκολο είναι να κρατήσεις τη μηχανή σταθερή με το χέρι. Πρακτικά είναι αδύνατον.

3. Βρες το μέρος

Τσέκαρε το μέρος που θέλεις να βγάλεις. Πέρνα μια βόλτα την προηγούμενη μέρα, για να δεις που θα στηθείς, πώς θα πας εκεί, που θα βάλεις το τρίποδο. Από την άλλη, αν θέλεις μόνο το φεγγάρι και δεν σε ενδιαφέρει το υπόλοιπο τοπίο, τότε… πήγαινε οπουδήποτε. Αν θέλεις μια εντυπωσιακή φωτογραφία με το φεγγάρι να ανεβαίνει (ή να κατεβαίνει) στον ορίζοντα, τότε… διάλεξε τοπίο.

4. Βρες τις ρυθμίσεις

Αυτό μπορείς να το κάνεις τις προηγούμενες μέρες. Μάθε τα διάφορα modes της μηχανής σου. Μάθε πώς γυρνάς στα διάφορα προγράμματα, μάθε πώς θα ρυθμίσεις την αντιστάθμιση, το κλείστρο, το ISO του αισθητήρα, το διάφραγμα. Μην τα αφήσεις όλα για εκείνη τη στιγμή.

5. Πάτα το κουμπί

Όταν έρθει η ιερή εκείνη στιγμή… απλά βγάλε τις φωτογραφίες. Ναι, βγάλε πολλές. Όσες περισσότερες μπορείς. Μην περιμένεις να βγάλεις μία και να φύγεις. Δεν είναι βέβαιο πως η μία θα είναι η τέλεια. Βγάλε όσες περισσότερες μπορείς. Αν θες, δοκίμασε να βάλεις το timer της μηχανής για να βγάλει φωτογραφία χωρίς να πατάς το κουμπί. Γιατί; Γιατί ακόμη και σε τρίποδο, το χέρι σου μπορεί να κουνήσει ανεπαίσθητα τη μηχανή και η φωτογραφία σου να βγει κουνημένη!

Με κινητό;

Όπως είπαμε… τα κινητά δεν είναι για τέτοιες δουλειές – αν και κάποια μοντέλα τελευταίας εσοδείας πλησιάζουν κάμποσο. Η αλήθεια, όμως, είναι πως τόσο οι μικροσκοπικοί αισθητήρες όσο και οι μικροί φακοί δε μπορούν να συλλέξουν αρκετό φως για αυτή τη δουλειά, ενώ και ο θόρυβος κάνει τις φωτογραφίες να μη βλέπονται. Από την άλλη, βέβαια, μπορεί να έχεις, ο ίδιος ή κάποιος φίλος σου, τηλεσκόπιο! Τότε έχεις πιάσει το jackpot, γιατί μπορείς να πάρεις ένα adaptor και να βάλεις το κινητό σου μπροστά στον προσοφθάλμιο φακό του τηλεσκοπίου!

Λοιπόν, είσαι έτοιμος; Η σελήνη είναι εκεί και σε περιμένει να την αποθανατίσεις σε όλη της την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπεια. Μην το σκέφτεσαι άλλο! Κάν’ το!