80
COSMOTE Tips

Πώς να χρωματίσεις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Πώς να χρωματίσεις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες
Ανακάλυψες παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες; Μπορείς να τις χρωματίσεις για να μοιάζουν σαν να τραβήχτηκαν σήμερα με τη χρήση εξειδικευμένων apps, ή επαγγελματικών εργαλείων επεξεργασίας.

Σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια υπάρχουν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες φωτογραφίες από το μακρινό παρελθόν. Όσο πιο πίσω στο χρόνο πηγαίνουμε, τόσο αραιώνουν οι έγχρωμες φωτογραφίες και τόσο πληθαίνουν οι ασπρόμαυρες. Μακρινοί συγγενείς, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι, θείες, προπάπποι και προγιαγιάδες, ακόμη και άγνωστοι, βρίσκονται «παγωμένοι σε ένα κομμάτι χαρτί», σε τόνους κίτρινου και γκρίζου, φυλακισμένοι για πάντα σε κάποιο άλμπουμ ή σε κάποιο φάκελο ή κουτί μέσα σε κάποιο συρτάρι.

Προφανώς, οι παλιές φωτογραφίες υπάρχουν για όλους. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες υπάρχουν για όλες σχεδόν τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του περασμένου αιώνα. Τον τελευταίο καιρό, όμως, αρχίζουμε και βλέπουμε όλο και πιο συχνά τέτοιες φωτογραφίες (και όχι μόνο) να επανακυκλοφορούν και να μοιάζουν σαν να βγήκαν… πρόπερσι! Με ζωντανά χρώματα, έντονες αντιθέσεις και καθόλου γρατζουνιές και βρώμες.

Καταλαβαίνεις που το πάμε, έτσι; Ναι, αν μπορείς να βρεις φωτογραφίες του Τσώρτσιλ και του Χίτλερ, του Αϊζενχάουερ και του Στάλιν με χρώμα, γιατί να μη μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τη προγιαγιά σου; Ε, λοιπόν, μπορείς!

Το πρώτο βήμα είναι, προφανώς, η ψηφιοποίηση των φωτογραφιών. Για τα καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις scanner, έτσι ώστε να πάρεις ψηφιακές εικόνες μεγάλης ανάλυσης, χωρίς παραμορφώσεις, με την καλύτερη δυνατή χρωματική ποιότητα. Αν όμως δεν έχεις πρόσβαση σε scanner, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την κάμερα του smartphone σου, σε συνδυασμό με τη λειτουργία PhotoScan από το Google Photos.

Το δεύτερο βήμα είναι αυτό του επιχρωματισμού. Εδώ έχουμε τρεις επιλογές: την πλήρως αυτοματοποιημένη, την ημι-αυτόματη και την «με το χέρι».

Η πρώτη επιλογή αφορά τη χρήση εξειδικευμένων apps για smartphone. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά τέτοια apps, τα οποία χρησιμοποιούν αλγόριθμους αναγνώρισης αντικειμένων και προσώπων, έτσι ώστε να βάλουν το σωστό χρώμα στις σωστές περιοχές. Για παράδειγμα, το Colorize για iOS ή το Colorize Images για Android είναι apps τα οποία θα αναλάβουν αυτή τη διαδικασία.

Παρόμοια είναι και η λειτουργία των ColouriseSG και του MyHeritage InColor, τα οποία δεν είναι apps αλλά sites με την ίδια λειτουργικότητα. Μπορούν να κάνουν θαύματα στις φωτογραφίες σου, αυτομάτως!

Τώρα, αν τα αποτελέσματα των αυτοματοποιημένων εργαλείων δεν σε ικανοποιούν, ή αν οι αλγόριθμοι δεν «αναγνωρίζουν» σωστά αντικείμενα και χρώματα, θα πρέπει να στραφείς στη δεύτερη επιλογή: τον ημιαυτόματο επιχρωματισμό. Εδώ έχουμε το Photoshop Elements 2020, το οποίο έχει τη συγκεκριμένη λειτουργία στο οπλοστάσιό του. Το Photoshop έχει διαθέσιμες και τις τρεις επιλογές, αλλά εδώ εστιάζουμε την ημιαυτόματη λειτουργία, η οποία δουλεύει σαν επιλεκτική ζωγραφική. Τα αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα από τα apps, ενώ έχεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις την αυτόματη λειτουργία ως σημείο αναφοράς και απλά να κάνεις χειροκίνητα κάποιες διορθώσεις στα σημεία που οι αλγόριθμοι της Adobe απέτυχαν.

Τελευταία επιλογή, η πλήρως χειροκίνητη λειτουργία. Εδώ θα πρέπει να ανασκουμπωθείς και να αφιερώσεις τουλάχιστον μια ώρα ανά φωτογραφία. Τόσο το Photoshop όσο και τα άλλα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (Gimp, Paintshop Pro και λοιπά) έχουν τη δυνατότητα του «layer blending». Εδώ θα πρέπει να πάρεις την αρχική εικόνα, να τη χωρίσεις σε επίπεδα και να αρχίσεις να ζωγραφίζεις πάνω σε κάθε ένα επίπεδο ξεχωριστά. Δεν θα αναλύσουμε περαιτέρω αυτή τη διαδικασία μιας και, αν ξέρεις να χειρίζεσαι το Photoshop τόσο καλά, πιθανότατα δεν χρειάζεσαι οδηγίες.

Λοιπόν… ξεκίνα και δώσε ζωή στις παλιές φωτογραφίες της οικογένειάς σου. Αυτό ίσως σου δώσει και τη δικαιολογία που έψαχνες ώστε να ψηφιοποιήσεις, επιτέλους, όλες αυτές τις παμπάλαιες φωτογραφίες, προτού ο χρόνος τις καταστρέψει ανεπανόρθωτα.