14
Πολίτης του Σήμερα

Πώς να ψηφιοποιήσεις τα χειρόγραφά σου

Πώς να ψηφιοποιήσεις τα χειρόγραφά σου
Εξετάζουμε τις καλύτερες λύσεις για να γράφεις μεν στη φορητή σου συσκευή, αλλά ό,τι γράφεις να είναι ψηφιακό.

Οι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει να γράφουμε σε χαρτί με μολύβι ή στυλό και όσες προόδους κι αν κάνει η τεχνολογία, τίποτε δε μπορεί να αντικαταστήσει αυτή τη συνήθεια – τουλάχιστον για τις παρούσες γενιές. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως το ό,τι γράφουμε με το χέρι δεν μπορεί να αλλαχτεί, ούτε μπορούμε να κάνουμε «search» σε μια στοίβα χαρτιά για να βρούμε τη σελίδα με αυτό που μας ενδιαφέρει. Η τεχνολογία, όμως, μπορεί!

Υπάρχουν ήδη κάποιες προτάσεις για άμεση ψηφιοποίηση των χειρόγραφων σημειώσεών σου, και δεν εννοούμε απλά την ψηφιοποίηση των σελίδων σε μορφή εικόνας. Αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή ψηφιοποίηση των σελίδων, μετατρέποντας το χειρόγραφο κείμενο σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε να μπορείς να το αλλάξεις, να το ψάξεις και να το αρχειοθετήσεις όπως πρέπει.

Moleskine Smart Writing Set

Η εταιρεία Moleskine είναι πασίγνωστη για τα υψηλής ποιότητας σημειωματάρια. Και βέβαια είναι αυτή που δημιούργησε ένα ολόκληρο σύστημα για την ψηφιοποίηση των χειρόγραφων. Ειδικό στυλό με Bluetooth καταγράφει τις κινήσεις του χεριού σου καθώς γράφεις, ειδικό χαρτί με… τελίτσες βοηθά στον εντοπισμό της θέσης του στυλό πάνω στο χαρτί, ενώ ειδικό app για Android, iOS και Windows 10 συνδυάζει τα δύο και μετατρέπει τις αναλογικές σου… καλικατζούρες σε ψηφιακή μορφή. Μάλιστα, μπορείς είτε να μετατρέψεις το κείμενο σε μορφή Word, είτε να το αφήσεις ως έχει, αλλά να πειράξεις τα χρώματα ή το πάχος των γραμμών για να το κάνεις να φαίνεται καλύτερο. Και βέβαια, μπορείς να οργανώσεις τις σελίδες, να βάλεις tags, και να τα σώσεις στο Google Drive ή στο Apple Notes. Το ίδιο το στυλό μπορεί να αποθηκεύσει έως και 1000 σελίδες, σε περίπτωση που δεν έχεις δίπλα το κινητό ή τον υπολογιστή σου.

Livescribe

Το σύστημα Livescribe λειτουργεί παρομοίως με αυτό της Moleskine. Γράφεις με το ειδικό στυλό στο ειδικό χαρτί και το app ψηφιοποιεί τις σελίδες. Σου δίνει, όμως, περισσότερες επιλογές, έχοντας ένα μοντέλο Bluetooth (Livescribe 3) για χρήση με κινητά και ένα μοντέλο (LiveScribe Echo) με καλώδιο USB. Το δεύτερο, μάλιστα, διαθέτει και μικρόφωνο για να καταγράφει και φωνητικές σημειώσεις. Και εδώ μπορείς να κάνεις οπτική αναγνώριση και να μετατρέψεις τα γραπτά σου σε ψηφιακό κείμενο αλλά και να το εξάγεις σε μορφή PDF ή εικόνας.

Wacom Bamboo Smartpad

Η Wacom είναι πασίγνωστη στους γραφίστες για τα tablets και τις γραφίδες της. Μέσα από την εμπειρία της αυτή η Wacom δημιούργησε ένα pad, στο οποίο μπορείς να βάλεις ό,τι χαρτί προτιμάς και να αρχίσεις να γράφεις. Ο μόνος περιορισμός είναι πως πρέπει να χρησιμοποιείς το στυλό της Wacom, το οποίο είναι μαγνητικό και συνεργάζεται με το pad για να ανιχνεύει τις κινήσεις του στυλό πάνω στο χαρτί. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι ίδιες με των προαναφερθέντων συστημάτων και, προφανώς, μπορεί να μετατρέψει τα γραπτά σου σε ψηφιακή μορφή, για να τα αρχειοθετήσεις ή να τα μοιραστείς.

Δεν θέλω (άλλο) στυλό!

Ok, το καταλαβαίνουμε, είσαι συναισθηματικά συνδεδεμένος με το δικό σου σημειωματάριο και το δικό σου στυλό ή μολύβι. Κανένα πρόβλημα. Η λύση για την μετατροπή των σελίδων σε ψηφιακή μορφή υπάρχει, απλά δεν είναι τόσο εύκολη όσο οι προηγούμενες. Η κύρια επιλογή σου είναι, προφανώς, το σκανάρισμα των σελίδων ή έστω η φωτογράφισή τους.

Μετά από αυτό, για τη μετατροπή από εικόνα σε ψηφιακό κείμενο, υπάρχει τόσο το γνωστό Evernote όσο και το OneNote της Microsoft. Και τα δύο αυτά apps προσφέρουν τη δυνατότητα μετατροπής χειρόγραφου σε ψηφιακή μορφή, αρκεί προφανώς να είναι αρκετά ευανάγνωστο. Επίσης, και οι δύο εφαρμογές θα σε βοηθήσουν να αρχειοθετήσεις τις σημειώσεις σου και να τις ταξινομήσεις όπως επιθυμείς.

Από την άλλη, μπορείς πάντα να κρατάς χειρόγραφες σημειώσεις απευθείας στο κινητό σου και αυτές με το κατάλληλο app να μετατρέπονται αυτόματα σε ψηφιακό κείμενο.

Φυσικά θα χρειαστείς ένα smartphone με αρκετά μεγάλη οθόνη άνω των 6 ιντσών, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα με ενσωματωμένη αυτή τη δυνατότητα. Για όλα αυτά επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.